Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pedagog Kimdir?

0 397

Pedagog Kimdir?Bütün anne ve babalar; çocukları iyi beslensin, iyi okullara gitsin, iyi arkadaşları olsun ister. Aslına bakarsanız herşeyin en iyisi olması için ellerinden geleni yaparlar. Çocukların yaşam kalitesini belirleyen bu süreçte anne ve babalara destek olabilecek kişi, pedagogtur.

Eski Yunan’da zengin ailelerde birçok hizmetli bulunurdu. Hizmetlilerden biri çocukları korumak ve onlara eğitim veren öğretmene götürmekle görevliydi. Bu hizmetlilere paidagogos denilirdi. Pedagog kelimesi de buradan gelmektedir. Günümüzde pedagog, çocuk psikolojisi, eğitimi ve gelişimi üzerinde uzman olmuş kişilere denilmektedir. Pedagogların çocuklar üzerindeki en önemli rolü, ebeveynlerinin farkedemedikleri ya da önemsemedikleri semptomları belirleyerek, onları psikiyatriye yönlendirmesidir. Aynı zamanda bu süreçte çocuğa terapi desteği verirken, ailesini de bilinçlendirir. Çocuğun ailesiyle yaşadığı problemlerde ailesine rehberlik ederek çocuğun gelişimini kontrol altına alır.

Pedagog Kimdir?Pedagog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuzun psikolojisini emanet edeceğinizin pedagogu seçerken ilk yapmanız gereken, diplomasına ve aldığı eğitimlere bakmaktır. Bu şekilde, sıradan bir pedagog mu yoksa alanında yeterli bir pedagog mu olduğuna karar verebilirsiniz. Sadece günlük katıldıkları seminerlerden sertifika alan, diplomasını para karşılığında elde etmiş olan fakat kendini uzman pedagog diye tanıtan kişilere dikkat edin. Birkaç seansta çocuğunuzu tedavi edeceğini söyleyenlere inanmayın. Çünkü klinik ortamda çocuğunuzun psikolojisi değerlendirilmeden bu tür söylemlerde bulunulması doğru değildir. Hiçbir pedagog ya da psikolog çocukların yaşadıkları ruhsal bozuklukları tek başına tedavi edemez ve ilaç yazamaz. Böyle durumlarda pedagogunuzun psikiyatristiyle iş birliği içinde çalışmak zorunda olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Pedagog Kimdir?Çoçuğunuzu yetiştirirken pedagoga gitmekten çekinmeyin. Etrafınızdakilerin çocuğunuzu problemli göreceği düşüncesinden kurtulun. “Çocuktur bu geçer.” gibi düşüncelere kapılmayın ve bu şekilde söyleyenlere aldırmayın. Unutmayın ki her anne ve baba farkında olmadan çocuğuna hatalı yaklaşımlarda bulunarak, psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak erken farkedilecek sorunlar ileride ortaya çıkacak problemlerin önüne geçer. Çocuğunuzun gelişimini destekleyerek sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirebilirsiniz.

Yazar: Dilara Yeten

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku