Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Potasyum ve Kalp Sağlığı

0 953

4600_potasyum_eksikligi_kalbi_yoruyorPotasyum; vücudun düzgün çalışması için gerekli olan minerallerin biridir. Potasyumun vücudumuzda birçok işlevi vardır ama en önemlisi kalp sağlığı üzerine olan etkileridir. Bu yazıda potasyum ve kalp arasındaki ilişkiyi özellikle de potasyumun kalp hastalıkları riskini nasıl azalttığını konuşacağız.

Sağlıklı kalmak için, insan vücudu farklı işlevler için gerekli olan farklı minerallere ihtiyaç duyar. Örneğin; sodyum sinir hücreleri veya nöronlar arasında sinir uyarılarının iletilmesinde yani sinir iletimi için gereklidir. Benzer şekilde potasyum, kalsiyum, iyot, fosfor, klor, magnezyum, kükürt gibi diğer mineraller değişen miktarlarda vücut için gereklidir. Vücut için gerekli olan mineral miktarına göre mineraller, ana mineraller ve iz mineraller olarak sınıflandırılır. Potasyum ana minerallerden biridir yani potasyum vücudun çeşitli fonksiyonlarının çalışması için önemli miktarlarda gereklidir. Bu işlevler arasında en önemlileri kas hareketlerini düzenlemek, vücudun sıvı dengesini korumak ve kalp kaslarının genişleme ve daralmasını düzenlemektir. Potasyum hakkında daha fazla bilgi için, potasyum kaynakları ve potasyumdan zengin bir diyetin kalp hastalıklarını nasıl önlediğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Potasyum Kaynakları:

4600_potasyum

Eğer istenilen miktarda potasyum almak için ne yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız, cevabınız burada! Potasyumdan zengin besinlerin listesine bir göz atın ve bunlardan en azından bir kaçını beslenmenize dahil ederek vücudunuz için gereken potasyumu aldığınızdan emin olun.

-Muz
-Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
-Portakal
-Mercimek
-Domates
-Çilek
-Kuru meyveler
-Süt
-Yoğurt
-Et
-Mantar
-Brokoli
-Karpuz
-Kuru erik
-Havuç

Kalp İçin Potasyumun Faydaları:Periodic Table of Elements - Potassium

Potasyumun kalp kaslarının işleyişi üzerinde birden fazla yolla olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle bu mineralin alımı, gelecek yıllar için sağlıklı bir kalp edinmenize yardımcı olabilir. Potasyumun kalbe fayda sağladığı bu yollara bir bakalım.

-Potasyumun Kan Basıncına Etkileri:

Beslenmelerine yeterli potasyumu dahil eden insanlar yüksek kan basıncından daha az şikayetçidir. Bu mineralin düzenli alımı hem sistolik hemde diastolik kan basıncını kontrol altında tutar.

-Potasyumun Kolesterole Etkileri:

Potasyumun kandaki kolesterolü azaltıcı rolü, kolesterolü azalttığı bilinen bütün gıdaların potasyumdan zengin olduklarının anlaşılmasıyla ortaya çıkmıştır. Potasyum içeren besin maddeleri normalden yüksek kolesterol seviyelerine sahip hastalara önerilmektedir. Ancak kolesterolün düşürülmesini sağlayanın, sadece bu besinlerde bulunan potasyum mu olduğu belirsizdir. Kesin olan bir şey ise potasyumun en çok taze meyve ve sebzelerde bulunuyor olmasıdır. Bir kişi bu gıdaları beslenmesine düzenli olarak eklerse, otomatik olarak kalori alımı azalır. Ayrıca taze meyve ve sebzelerde bulunan lifler kolesterol ile savaşır.

-Potasyumun Kalp Hızına Etkileri:

Potasyum ayrıca düzensiz kalp atışlarına sahip insanlar için faydalıdır. Ayrıca ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon ve atriyal flutter gibi düzensiz kalp atışlarına neden olan hastalıklara sahip insanlar, potasyumdan yararlanabilirler. Bunun nedeni potasyumun kalp kaslarının zamanında kasılma ve gevşemesi için gerekli olmasıdır. Potasyumun yukarıdaki etkilerine ek olarak bu mineral, kalp krizinin önlenmesi için de gereklidir. Geçmişinde kalp krizi öyküsü olan kişilerin potasyumdan zengin besinleri beslenmelerine dahil etmeleri önemlidir ve hatta doktorları önerdiği takdirde potasyum takviyeleri de kullanabilirler.

Potasyumun birçok sağlık yararları olmasına rağmen, böbrek sorunları olan kişiler için tavsiye edilmez. Her gün tüketilmesi gereken potasyum ideal miktar ne merak ediyorsanız, size söylemekten memnun oluruz. Günlük almanız gereken potasyum miktarı 4,700 miligramdır. Ancak düzenli olarak taze meyve ve sebze tüketen biriyseniz, sizin için gerekli olan potasyumu fazlasıyla alıyorsunuz demektir.

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku