Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Premenstruel Sendrom Nedir?

0 362

4073_premenstruelsendrom

Premenstruel sendrom, kadınları etkisi altına alan geçici psikolojik rahatsızlıktır. Ergenlik döneminden sonra kendini göstermeye başlamaktadır. Hemen hemen her kadın bu sendromun yaratmış olduğu belirtileri yaşamaktadır. Adet döngüsü ile alakalı olan vaka, kadınları fiziksel ve duygusal olarak etkilemektedir. Regl döneminden on gün önce belirtileri gösterir ve adet dönemine birkaç gün kala etkileri sona erer. Adet öncesi gerginlik sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Amerika bilim adamları bu sendromu mercek altına almışlardır. Ve ilginç bir bulguyu gözler önüne sermişlerdir. Kadınlar, bu dönemde daha fazla suç işledikleri istatistiksel olarak ortaya çıkmıştır. Ve en vahimi, kadınların bu dönemde intihar teşebbüsünde bulundukları saptanmıştır.

4073_monthly-menstruation-pain

Çoğu kadın adet dönemine girmeden önce agresif ve çok hassas olurlar. Ve birçok erkek kadınların bu gel git tavırlarına anlam veremez. Uzmanlar, evli çiftlerin bu dönemlerde daha sağlıklı bir iletişim kurmaları ve birbirlerini anlamaları için, erkeklerin bu konuda bilgi sahibi olmalarını önermektedir. Premenstruel Sendromu, bir nevi kadınlar için uyarı sistemidir. Kadın regl döneminin yaklaştığını bu belirtiler sayesinde anlayabilmektedir. Bünyeye ve kişiye göre belirtiler şiddeti farklılık gösterir. Bazı kadınlar çok şiddetli bu reaksiyonları yaşamaktadır. Hatta %5 oranında kadında dayanılmaz olan belirtiler, kadının sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Menopoz döneminde bu belirtiler daha az görülür ve genellikle 30-45 yaş aralığında kendini daha yoğun hissettirmektedir.

Premenstruel Sendromun Belirtileri:Yorgunluk, halsizlik, depresyon halleri, ruhsal çökkünlük, ani duygu değişimleri, ağlama krizleri, gerginlik, sinirlilik, alınganlık, sosyal ortamdan uzaklaşma gibi belirtiler görülmektedir. Bütün vücut sistemini etkileyebilmektedir. Göğüs ağrısı, hassaslaşma ve büyüme, karın şişliği, geçici kilo alımı, kusma, bulantı, ateşlenme, baş ağrısı, cinsel yönden aşırı istek, ishal, kabızlık, aşırı susama, yemek kokularına karşı hassasiyet, susama, akne sorunu gibi reaksiyonlarda en çok yaşananlar arasında yer almaktadır. Sindirim sistemi bozukluğu, kas ağrıları, uykusuzluk, çarpıntı, ateş basma, huzursuzluk nadirde olsa hafıza kaybı belirtileri de görülmektedir.

4073_haber513

Premenstruel Sendromu belirtilerini yaşama derecesi bazı nedenlere dayanmaktadır. Şiddetli yaşayan kişilerde bazı fonksiyonlar yetersizdir. Magnezyum, çinko kaybı olan kişilerde reaksiyonlar kendini aşırı bir şekilde gösterebilmektedir. Aynı şekilde, vücutta aşırı sıvı tulumu, vitamin eksikliği, hormon problemler, kalsiyum, magnezyum dengesizliği, Prostaglandin ve nörotransmitter maddelerin dengesizliği gibi faktörler, bu sendromu tetiklemektedir.

Premenstruel Sendromun Tedavisi: İlk önce kişinin bu sendromu yaşayıp yaşamadığı bazı teknikler ile teşhis edilir. Kadının iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor ise tedavi uygulamalarına başvurulur. İlaç tedavileri uygulanmaktadır. Ve adet ağrıları için ağrı kesici, iltihap kurutucu gibi tıbbi ilaçlar önerilir. En çok tavsiye edilen doğum kontrol hapıdır. Adet düzensizliği yaşayan kişiler için önerilen bu ilaç, bu sendrom için faydalıdır. Ruhsal belirtiler için psikologlardan destek alınmaktadır. Gerginlikten arınmak için egzersiz, diyet programları uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Meditasyon, yoga gibi sakinleştirici etkisi bulunan aktivitelerde tavsiye edilmektedir. GnRH analog yöntemi de en çok kullanan tedavi arasında yer alır. Eğer kadının yaşamını şiddetli bir şekilde etkiliyor ise en son çare rahmin alınması olacaktır.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku