Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Probiyotikler Uyku, Akıl ve Ruh Sağlığını Faydalı Olabilir mi?

0 608

Bazı probiyotik türleri, insan çalışmalarında ruh halini iyileştirmiş, stresi azaltmış ve hatta bilişsel işlevi arttırmıştır. Bu yazıda probiyotiklerin uyku, ruh hali ve akıl sağlığı üzerindeki etkileri ve sınırlamaları üzerine bilgiler bulunmaktadır.

İnsanlarda Probiyotikler ve Ruh Sağlığı

Bağırsak florası ile beyin arasında, bilim adamlarının henüz tam olarak çözemediği ilginç bir bağlantı vardır. Bu arada, bazı ilginç kanıtlar, yararlı probiyotik türlerin ruh halini iyileştirebileceğini, stresi azaltabileceğini ve hatta uykuya dalmayı kolaylaştırabileceğini göstermektedir. Aşağıdaki iddia edilen faydalar sadece sınırlı, düşük kaliteli klinik çalışmalarla desteklenmektedir. Aşağıda listelenen kullanımlardan herhangi biri için probiyotik kullanımını destekleyecek yeterli kanıt yoktur. Probiyotik takviyeleri almadan önce bir doktorla görüşülmeli ve doktorun önerdiği ilaç veya tedavi yerine kullanılmamalıdır.

Ruh Hali

Probiyotikler Uyku, Akıl ve Ruh Sağlığını Faydalı Olabilir mi?Bağırsaklardaki çok sayıda mikroorganizmanın zihinsel durum üzerinde büyük etkisi olabilir.Gut mikroorganizmaları serotonin ve gama-aminobutirik asit (GABA) gibi nöroaktif maddeleri üretebilir ve verebilir. B. bifidum, B. lactis, L. acidophilus, L. brevis, L. casei, L. salivarius ve L. lactis içeren bir çoklu tür probiyotik depresyonu olmayan bireylerde olumsuz düşünceleri azaltmıştır.
Bir çalışma, kabızlık ile sakinlik, huzursuzluk ve uyumluluk duyguları arasında ters bir ilişki olduğunu, yani sık kabızlığın daha kötü bir ruh hali ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Probiyotik bir multivitamin bileşiği, streste % 41 iyileşme, enfeksiyon prevalansında % 29 azalma ve GI rahatsızlığında % 91 azalma ile katılımcıların genel durumunu önemli ölçüde iyileştirmiştir. Başka bir çalışmada, probiyotik yoğurt başlangıçta kötü bir ruh hali olanların ruh halini iyileştirmiştir. Altı hafta boyunca probiyotik yoğurt veya multispecies probiyotik kapsül tüketmenin petrokimya çalışanlarının ruh sağlığı biyo belirteçleri üzerinde yararlı etkileri olmuştur. Gut-beyin etkileşimleri zihinsel durumun kurulmasına yardımcı olur ve bazı probiyotik müdahaleler klinik çalışmalarda ruh halini iyileştirir.

Stres

L. casei l, kortizolde akademik strese bağlı artışlara ve öğrenci gönüllülerde fiziksel semptom insidansına borçludur. Stresli sıçanlarda L. casei kan kortikosteron düzeylerini baskılamıştır. Benzer şekilde, L. casei strese tepkilerini test etmek için ülke çapında yetkili bir muayene yapan tıp öğrencilerine uygulandığında, bu bakteri serotonin seviyelerini arttırmış, yaygın karın ve soğuk algınlığı semptomları yaşayan deneklerin oranını düşürmüştür. Benzer şekilde, B. bifidum lisans öğrencilerinde bildirdiği stres ve stresle ilişkili ishal/GI rahatsızlığını azaltmıştır. Bazı probiyotikler kortizolü azaltarak ve serotonini artırarak stresi azaltabilir.

Depresyon

Bir çalışmada insan mikrobiyotası ile depresyon arasında bir korelasyon bulunmuştur. Probiyotikler, hem sağlıklı bireylerde hem de majör depresif bozukluğu olan 60 yaşın altındaki hastalarda depresyon skorlarını anlamlı olarak azaltmıştır. L. helveticus ve B. longum düzenli olarak bu probiyotikleri alan sağlıklı gönüllülerde depresyonu azaltmıştır. L. acidophilus, L. casei ve B. bifidum’un bir karışımı depresyonu azalttı ve buna ek olarak majör depresif bozukluğu olan hastalarda insülin seviyelerini, insülin direncini ve hs-CRP’yi ve artmış glutatyon seviyelerini düşürmüştür. B. infantis, L. helveticus ve L. rhamnosus , sıçanlarda depresyon belirtilerini iyileştirmiştir.
B. infantis’in kronik uygulaması, sıçanların maternal ayrılmadan kaynaklanan stresin neden olduğu depresif semptomlardan koruduğu görülmektedir. Bozulmuş insan bağırsak florası kompozisyonu depresif durumlarla bağlantılıdır ve bazı probiyotik türler depresyon semptomlarını iyileştirebilir.

Kaygı

Probiyotikler Uyku, Akıl ve Ruh Sağlığını Faydalı Olabilir mi?L. helveticus ve B. longum, insan gönüllülerde kaygı ve öfke/düşmanlığı azaltmıştır. Sağlıklı farelerin patojenik bakteriler ile enfekte edilmesi, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin beyindeki biyokimyasal değişiklikleri çok hızlı bir şekilde indükleyebileceğini düşündüren anksiyete davranışlarını enfeksiyon saatleri içinde uyarmaktadır. L. helveticus ile probiyotik tedavisi sıçanlarda anksiyete benzeri davranışı geliştirmiştir ve Batı tarzı diyetin farelerde anksiyete ve hafıza üzerindeki olumsuz etkisini önlemiştir.
L. rhamnosus, L. fermentum ve B. longum ayrıca farelerde anksiyete benzeri davranışı azaltmıştır. L. plantarumun kronik yutulması farelerde anksiyete benzeri davranışları azaltmış ve dopamin ve serotonin seviyelerini arttırmıştır. L. helveticus ve B. longum probiyotikler bir insan çalışmasında kaygıyı azaltmıştır. Hayvan çalışmaları, bazı bağırsak bakterilerinin endişeli davranışı azaltmak için beyin kimyasını değiştirebileceğini düşündürmektedir.

Uyku

Helveticus- fermente süt sağlıklı yaşlılarda uyku verimliliğini önemli ölçüde artırmıştır. Uykusuzluk gönüllülerde, uyku uykusuzlukolan bireylerde L. brevis üzerinde hafif daha yararlı etki göstermiştir. Diyete ısı ile öldürülen L. brevis eklendiğinde farelerde günlük gönüllü direksiyon ve uyku ritmi yoğunlaştırmıştır.

Bilişsel İşlev

Bağırsak probiyotikleri, “mikrobiyota-bağırsak-beyin” ekseni olarak adlandırılan bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişimde önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde mikrobiyota bileşiminin yaşlanan insanlarda davranışı etkileyebileceği ve bilişsel işlevi değiştirebileceği kabul edilmektedir. 60 Alzheimer hastasının bir çalışmasında, probiyotiklerin bir karışımını içeren süt, 12 hafta sonra bilişi olumlu yönde etkilemiştir.
Hayvan çalışmalarına göre, bazı probiyotikler hem uzaysal hem de uzaysal olmayan hafızayı geliştirebilir. Probiyotiklerin uygulanması, diyabetik sıçanlarda bozulmuş uzamsal belleği önemli ölçüde iyileştirdi ve bozulmuş beyni etkili bir şekilde tersine çevirmiştir. Mikropsuz fareler, uzamsal olmayan ve çalışan hafızadaki eksiklikleri gösterir. Ayrıca, bağırsak bakteriyel enfeksiyonuna ve strese maruz kalan farelerde bellek yetersizliği görülürken, enfeksiyondan 7 gün önce ve sırasında probiyotik tedavi bilişsel işlev bozukluğunu önlemiştir.
Longum öğrenmeyi ve hafızayı geliştirmiştir. L. helveticus farelerde skopolamin kaynaklı bilişsel bozuklukları ve nesne tanıma hafızasını geliştirmiştir. L. helveticus ayrıca nöroinflamasyonlu sıçanlarda strese bağlı bilişsel disfonksiyonu iyileştirdi ve bilişsel işlevi eski haline getirmiştir. Plantarum, kan basıncını düşüren ve nöroprotektif bir ajan olarak hareket ederek vasküler demanslı sıçanlarda öğrenme ve hafızayı geliştirmiştir. Son olarak L. casei, lotus çekirdeğinden çıkarılan proantosiyanidinlerin etkisini güçlendirmiş ve farelerde hafıza bozukluklarını iyileştirmiştir. Bağırsak florasının bileşimi yaşlanan insanlarda biliş ve davranışı etkiler ve probiyotik takviyeleri Alzheimer hastalarında bilişsel işlevi geliştirmiştir. Probiyotiklerin sağlıklı insanlara faydası bilinmemektedir.

OKB

L. ramnosus tedavisi fare OKB benzeri davranışları zayıflatır.

Otizm

Probiyotikler Uyku, Akıl ve Ruh Sağlığını Faydalı Olabilir mi?Otizm spektrum bozukluğunun (ASD) kompleks patofizyolojisinde bağırsak mikroorganizmaları için potansiyel bir rol vardır. Otizm fare modelinin probiyotiklerle tedavisi ASD ile ilişkili özellikleri iyileştirmiştir. Yavrulardaki sosyal açıkların bir hayvan modelinde L. reuteri’nin 9 kat daha düşük olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, oksitosin düzeylerini arttırmış ve farelerde yavrularda sosyal yenilik için sosyalliği ve tercihi önemli ölçüde geliştirmiştir.

Şizofreni

B. longum’un günlük uygulaması farelerde bir şizofreni modelinin belirti ve semptomlarını azaltmış, dinlenme seviyesindeki plazma kortikosteron seviyesini ve kynureninin triptofan oranını azaltmıştır.

Nöroproteksiyon

C. butyricum ayrıca beyindeki butiratları geri yükler, nöronal hücre ölümünü azaltır ve vasküler demanslı farelerde bilişsel işlev bozukluğunu ve histopatolojik değişiklikleri önemli ölçüde azaltmaktadır. C. butyricum ayrıca farelerde iskemi/reperfüzyon hasarına karşı nöroprotektif etkiler vermektedir. Ve serebral iskemi/reperfüzyon hasarı olan diyabetik farelerde bilişsel bozukluğu, hücre hasarını ve nöron ölümünü azaltmaktadır.
İnsanlarda bağırsak florası ve beyin şaşırtıcı şekillerde etkileşime girer. Düzensiz bağırsak florası stres, anksiyete ve depresyon ile sonuçlanabilir ve bazı probiyotik takviyeler klinik çalışmalarda ruh halini iyileştirir ve zihinsel hastalık belirtilerini azaltır. İnsanlarda, probiyotikler iyileştirilmiş ruh hali, daha iyi uyku ve azaltılmış stres ile ilişkilendirilmiştir. Alzheimer hastalarında probiyotik bir karışım bilişsel işlevi daha da geliştirmiştir.

Kaynakça:
https://www.mindbody7.com/news/2017/9/28/4-ways-that-probiotics-can-improve-your-mental-health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445894/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku