Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Statik web sayfaları nasıl çalışır ?

1 481

Bu işi zevkle yaptığımdan dolayı bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim.Kendi bildiklerimi yazıya dökmek mantıklı geldi.Asp.NeT dersleride diyebiliriz bunlara.Bu yazı dizisinin ilkine başlamak istiyorum.

logoASP.NET büyük bir dünya.Bu dünyaya giriş yapmadan önce birkaç noktaya değinelim.Statik web sayfalarından başlamak istiyorum.Statik web sayfası, geliştiricinin sayfayı Web sunucusuna kaydettikten sonra değişmeyen sayfadır.En iyi bu açıklayabilir bana göre statik sayfanın ne olduğunu.Web sunucusuna kaydedilen sayfa geliştirici değiştirine kadar değişmez aynı kalır.

Statik web sayfaları her ziyaretçi için aynıdır.Dinamik olmadığından Ahmet’e başka Mehmet’e başka gözükemez.Geliştirici son şekliyle sayfayı kaydeder ve bu her ziyaretçi için geçerlidir.

Bu açıdan bakıldığında HTML’in yeteneklerinin ne kadar sınırlı olduğunu anlayabilmek pekte zor değil.HTML’in içine yerleştirilen bazı kodlarla yeteneklerini arttırmak mümkün.Bu kodlar genellikle javascriptlerdir ve buda ayrı bir programlama dili bilme yeteneği gerektirmektedir.Javascriptle’de olsa yapılabilecekler sizi çok şaşırtacak yada sizin işinize çok yarayacak şeyler olmayacaktır.Örneğin siteye girdiğinizde javascriptler sizi cookie’lere kaydeder diğerinde sizi kişisel olarak karşılayabilir.Bu örnek ve bu örneğin mantığındaki uygulamalar olabilir en fazla.Javascript dilinde yazılmış scriptler ziyaretçinin bilgisayarında çalıştırılır.Veritabanlarıyla çalışan ASP.NET ise web sunucusu üzerinde çalışır ve kullanıcıya çok daha büyük imkanlar sağlar.

Statik Web Sayfalarının Sunulması

1219324283Web sunucuları ziyaretçilerin isteklerine yanıt veren bir robot gibidir aslında.Bu durumda ziyaretçi istemci görevini üstlenir.İstemci video izleme,oyun oynama dosya indirme gibi isteklerde bulunabilir.Statik sayfalardada köprülerle mümkün olan bu istekleri sunucu tarafı karşılar ve istemcinin ekranında o anda istediği şey gözükür.Hazır kıta bekleyen asker örneği çokta yanlış kaçmaz sanırım.

İstemcinin istekleri www.siteadı.com/istekadı ve ardından bir çok garip karakterler gelebilir. Örneğin # gibi. İstemcinin isteği bu şekilde URL halini alır..İlk kısım yani www.siteadı.com etki alanıdır.Diğer kısımlar ise o etki alanındaki istenen dosyadır,filmdir,oyundur artık ne kaydedilmişse siteye.Garip karakterlerimiz ise sunucu tarafındaki karşılayıcı programların ihtiyaç duyduğu sorgulardır.Talep sunucuya geldiğinde dosyanın yeri bulunup istemciye yollanır.Bu işlemden sonra yeni ziyaretçilerden talep beklemeye başlar.Sayfaların sunulma işlemininde anlaşıldığını umuyorum.

Statik sayfaların + ve – yönleri

Artıları : Yapımı oldukça basittir.Html ögelerini sürükle bırak yöntemiyle bile bir web sayfası hazırlanabilir.Barındırılma sorunu yoktur.Sunucuda ek bir yazılıma ihtiyaç duyulmaz.Web sunucusu başlıcasına yeterlidir.Ziyaretilere etkin bir biçimde bilgi sunulur.

Eksileri : Web sitelerinin çoğu kurumsal uygulamanın gereksinimi olan ziyaretçilerle bireysel olarak iletişim kurmak gibi bazı konularda eksiklikleri vardır.Web sitesini bir gelir kaynağı veya müşteri destek geliştirme aracı olarak kullanan bazı iş kolları,ziyaretçilerine sıcak,samimi ve sadece sayfaları dinamik olarak üretmekle gerçekleştirilebilecek kişiselleştirilmiş Ern sayfaları sunma ihityacı duyar.

Statik web sayfası mantığını kavramak için bu gecelik yeter diyorum.Bir sonraki yazımda Dinamik web sayfalarını inceleyeceğim.Takıldığınız yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku