Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Temel Network Bilgisi

0 1.190

Ağ Network Nedir?

lanAğ, bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını ve kaynakların paylaşılmasını sağlayan bir yapıdır. Örneğin evinizde bir kablosuz ADSL modem varsa ve bir veya bir kaç kişi bu modem üzerinden internete bağlanıyorsa evinizde bir ağ var demektir. Ya da ofiste birkaç bilgisayar varsa ve bunlar anahtar swicth gibi bir cihazla birbirlerine bağlıysa yine bir ağ kullanıyorsunuz demektir.

Günümüzde kullanılan IP Tvler, internet, çevrimiçi radyolar, VoIP hizmetleri hep ağ sayesinde mümkün olmaktadır. Ağlar, çok ucuz bir şekilde veya görsel iletişim, çevrimiçi alışveriş ve kaynakların paylaşımına imkan sağlamaktadır.
Ağın bileşenleri

En kaba haliyle ağ iki bileşenden oluşur :

– Ağ donanımı: Bilgisayarlar, kablolar, anahtar ve yönlendirici gibi cihazlar.
– Ağ yazılımı: Windows 7/8 gibi istemci yazılımları ve Windows Server 2008/2012 gibi sunucu yazılımları

Ağların donanımmı konusunda daha ayrıntılı değinecek olursak bir ağın donanımı temelde 4 bileşenden oluşur. Bunlar aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir :

Konak bilgisayarlar: Ağ’a sunucu dizüstü, masaüstü, tablet, akıllı telefon, yazıcı veya depolama gibi değişik cihazlar bağlanabilir. Ağa bağlı olan bir IP adresi kullanan tüm cihazlara genel olarak konak bilgisayar host denir. Örneğin ağınıza bağlı olan ve bir IP adresi kullanan yazıcınız varsa veya NAS adıyla anılan ve bir IP adresine sahip olan bir depolama birminiz varsa bunlara konak bilgisayar denir.

Çevre birimleri: Eğer bircihaz dogrudan değilde başka bir cihaz üzerinden ağa bağlannıyorsa bu cihazlara çevre birimi denilmektedir. Örneiğin bir yazıcı doğrudan ağa değil de bir bilgisyar bağlı ise ve bubilgisayr üzeridnen paylaştırılarak kullanılıyorsa bu cihaz konak depil çevre birimidir. Çünkü kendisine ait bir çevre bir IP adresi yoktur ve başka bir cihaz üzerinden ağa bağlanmaktadır. Aynı mantıkla çalışan ynai çevre birimi olarak kullanılan tarayıcı , kamera veya mp3 player gibi cihazlar da karşımıza çıkabilir.

Ağ cihazları: Konak bilgisayarların iletişim kurmasını sağlayan dağıtıcı (hub), anahtar (switch), köprü (bridge), tekrarlayıcı (repeater) ve yönlendirici (router) gibi cihazlara ağ cihazları denilmektedir. Bu cihazlar bir bilgisayardan başka bir bilgisayara verinin iletilemesini veya güçlendirilmesini sağlarlar. Böylece cihazlar arasında sağlıklı bir iletişi kurulmuş olur.

Yazar:Oguzhan Sahna

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku