Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Türkiye’nin En Şirin Şelalelerinden Tarsus Şelalesi

0 362

Tarsus Şelalesi, konumu, tarihi ve çevresindeki gezi alanları ile turistlerin uğrak mekanı. Eğer siz de Tarsus Şelalesi’ni merak ediyorsanız, öncelikle size bulunduğu yer hakkında biraz bilgi verelim.

8025_10Tarsus Şelalesi’nin ev sahibi Mersin, Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kenarında bulunan bir deniz şehri. Adana, Konya, Niğde, Karaman ve Antalya ile komşu. Türkiye’nin en kalabalık onuncu şehri. Büyükşehir belediyesi statüsü bulunan Mersin, liman kentidir ve Mersin Limanı Türkiye’nin en büyük limanıdır. Mersin’e bağlı Tarsus ilçesi de Mersin’in en doğusunda bulunur. Pozantı, Çamlıyayla ve Akdeniz’le çevrili olan Tarsus, çok önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır.

Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan bu güzel şelale görüldüğü üzere adını bulunduğu ilçeden almıştır. İlçeye yaklaşık olarak 2 kilometre uzaklıktadır. Berdan Nehri üzerinde yer alan Tarsus Şelalesi, nehrin 5 metre yüksekten dökülmesiyle meydana gelmiştir.

Daha ilginç olan bir bilgi ise şelalenin bulunduğu yerin yıllar yıllar önce Romalıların kaya mezarları ve mezar odaları olarak kullanılmasıdır. Kaynakları Bolkar Dağlarında olan Tarsus Çayı yatak değiştirince, mezarlıklar da su altında kalmış ve mekan bugünkü durumuna gelmiştir. yatak değiştirmesi hakkında ise şöyle bir mit bulunmaktadır: Prokopius’a göre Justinyen(İ.S. 525-565) zamanında çok fazla kar yağıp, eriyen kar sularının şehirde sel felaketine yol açması, kentte büyük bir yıkıma sebep olur. Bu sebeple Justinyen, şehrin ikinci kez sel felaketi ile karşı karşıya kalmasından çok korkar. Bunun önüne geçmek için de çayın yatağını değiştirmeyi çözüm olarak görür. Uğraşlar 8025_8sonucunda da çayı kentin etrafından geçirmeyi başarır ve çay farklı yerden akmaya başlar. Tabiki bu sadece bir söylentidir. Bu nedenle şelalenin ve etrafındaki yerlerin tarihi olarak da büyük değeri bulunmaktadır. Mezarları görmek isteyen kişiler, nehrin sularının azaldığı zamanlarda şelaleyi ziyaret etmelidir çünkü bu zamanlarda suyun azalmasıyla beraber altında yatan mezarları görmek mümkündür. Ancak belirtmemiz gerekir ki mezarlar, şiddetli akan su nedeniyle tahrip olmuş durumdadır. Yine Tarsus ilçesinde bulunun Roma Yolu da bir nevi bu mezarlıkların devamı gibidir.

Günümüzde şelale ve çevresi, Tarsusluların ve turistlerin özellikle yaz aylarında büyük ilgi gösterdikleri yerler arasındadır çünkü şelanenin çevresi piknik alanlarıyla ve mesire yerleriyle çevrilidir. Bahar aylarında yükselen debisi ve genişleyen çağlayanlarıyla güneşin batışı esnasında muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapar. Bu sebepten dolayı Araplar Berdan Nehrine soğuksu anlamına gelen El Barandan adını vermiştir. Bu isim günümüzde Berdan olarak kullanılmaktadır.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku