Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uçuk Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

1 445

Uçuk Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?Uçuk, tıpta “Herpes Simpleks” adı verilen virüslerin neden olduğu yaygın görülen bir çeşit enfeksiyondur. Genelde dudak ve ağız çevresinde başta bir kaşıntı hissi sonra da bir veya birkaç içi sıvı dolu kabarcıkla ortaya çıkan uçuklar daha sonra patlar ve yaraya dönüşürler. Bu uçuklar can acıttıkları gibi yemek yemek, konuşmak gibi temel işlevleri zorlaştırır ve görüntü yönünden de rahatsızlık verirler.
Bulaşıcı olan bu virüs bir kez bulaştı mı tekrar tekrar uçuk oluşumuna neden olur. Her defasında iyileşmesi 10-15 gün süren uçuk genelde bağışıklık sisteminin zayıfladığı veya stresin arttığı dönemlerde uçuk virüsünün harekete geçmesiyle ortaya çıkar. Çünkü öncesinden vücuda yerleşmiş olan bu virüsler vücudun zayıf olduğu zamanlarda daha kolay dışarıya vurmaktadır.

Uçuk Hangi Yollarla Bulaşır?

Ten teması uçuğun en kolay bulaşma yoludur. Virüs olan kişinin tükürüğü, ağız bölgesinde kullandığı eşyaları ile de bulaşabilir. Var olan uçuğun suyunun dağılmasıyla virüs bulaşabileceği gibi, görünürde hiçbir şey yokken de bu virüs bulaşabilir. Bu yüzden koruma önlemleri yetersiz kalabilmektedir.
Var olan bir uçuğun başka yerlere dağılması da ciddi bir sorundur. Bu durumu engellemek için uçuklu bölgeye dokunmaktan, o bölgeye değen bir nesneyi başka yerlere sürmekten de kaçınmalıyız.

Uçuk Neden ve Ne Zaman Çıkar?

Vücuda önceden yerleşmiş olan virüs her zaman aktif olmaz. Vücudun zayıf olduğu zamanları kollayarak o zamanlarda ortaya çıkar demiştik yukarıda. Şimdi başlıca neden ve zamanlardan bahsedelim;

  • Yoğun uykusuzluk
  • Geçirilen enfeksiyonlar
  • Aşırı kansızlık
  • Ameliyat olmak
  • Fazla alkol tüketimi
  • A vitamininin fazla alınması
  • Hamilelik
  • Hormonal Değişimle
  • Çok cinsel eşlilik
  • Yoğun Stres
  • Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
  • Yorgunluk
  • Yüksek ateş

Uçuğu Önlemek İçin Neler yapmak Gerekir?

Uçuğun bulaşması ve var olanın farklı yerlere yayılmasını engellemek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Öncelikle uçuğa kesinlikle dokunmayın.
  • Uçuk olduğu anlaşılan kişilerle öpüşmekten, temas kurmaktan kaçının.
  • Kişisel bakım ürünleriniz sadece size aittir, kimseye kullandırmayın ve siz de kimsenin ürünlerini kullanmayın.
  • Ellerinizi sık aralıklarla yıkayın.
  • Uçuğunuz varken mutlaka güneş kremi kullanın.
  • Stres birçok şey gibi uçuk için de zararlıdır, uzak kalmaya çalışın.
  • Ellerinizi dezenfekte etmeden önce cildinize dokunmayın.
  • Uçuk belirtilerini ilk hissettiğiniz zaman uçuğun çıkacağı bölgeye uçuk kremi sürünüz.
  • Evde uçuğunuza ılık soğuk uygulaması yapabilirsiniz.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

  • Uçuğun bakteri enfeksiyonunun gelişmesini alkol ve antiseptik ilaçlar ile engelleyebilirsiniz.
  • Ağrı kesici kremler ve ilaçlar ile uçuğun verdiği ağrıyı oldukça azaltabilirsiniz.
  • Uçuklu bölgeye buz uygulamak ağrınızı hafifletebilir.
  • Günümüzde antiviral uçuk kremleri kullanarak, uçuğun çıktığı bölgenin derisinden geçerek uçuk virüsüne etki etmesi mümkündür. Bu şekilde uçuğun deriye zarar vermesi engellenmiş olur.

Uçuğa İyi Gelen Bitkiler

Uçuk virüsü vücudunuza bir kere girerse vücutta sürekli kalır. Uçuk virüsü vücudunuzda bulunmasına rağmen aktif olmak için vücudunuzun uygun anını bekler.60 yaşına gelmiş yetişkinlerin %80-%90‘ında vücudunda virüs bulunduğu tahmin edilmektedir. Virüsü taşıyanların yalnızca yarısında uçuk görülür. Uçuğa müdahale etmediğiniz taktirde iyileşmesi 2 haftayı bulabilir ve hatta daha da uzayabilir. Uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu süreyi 4-5 güne kadar indirebilirsiniz.

Vanilya Ekstresi

Uçuk çıktıktan sonra saf vanilya ekstresi uçuğun iyileşme süresini kısaltan bir üründür. Kulak temizleme çubuğu ya da bir parça pamuk yardımıyla, saf vanilya ekstresine daldırdıktan sonra uçuğun üzerine, bastırmamaya dikkat ederek gezdiriniz. Uçuğun bulunduğu bölgeye de biraz sürebilirsiniz. Vanilyayı sürdükten sonra yıkamayın. Günde 3 ile 4 kez bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü uçuğun kısa sürede geçirilmesi için çok etkilidir. İçeriğinde bulunan asit ile uçuğun daha geniş bir alana yayılmasını önler.1 yemek kaşığı meyan köküne 1-1,5 çay kaşığı su ekleyerek iyice karıştırınız. Karışımı kullanacağınız kadar hazırlamanızda yarar vardır. Karışım krem kıvamına geldikten sonra uçuğun üzerine ve çevresine ince bir tabaka şeklinde sürünüz. Bu elde ettiğiniz kremi günde 1-2 kere uygulayabilirsiniz. Meyan kökü tozunu isteye bağlı olarak vazelin ile de karıştırıp, kullanabilirsiniz.

Nane Yağı

Nane yağı uçuğun üzerinde ve çevresinde bulunan virüsleri temizlemek için idealdir. Nane yağını uçuk tamamıyla oluşmamışken, ilk belirtilerini verdiği anda kullanmanız uçuğun büyümesini engelleyip, hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Kulak çubuğuna 1-2 damla nane yağı damlattıktan sonra, uçuğun üzerine ve çevresine iyice sürünüz. Bu uygulamayı günde 2-3 kez yapabilirsiniz. Nane yağının güçlü bir yapısı vardır hassas bir cilde sahipseniz bu cildinizi tahriş edebilir. Cildin tahriş olmasını önlemek için kulak çubuğunu önce suya batırıp daha sonra nane yağı damlatabilirsiniz. Bu şekilde yağın yapısını inceltmiş olursunuz.

Güvercin Ağacı Suyu

Güvercin ağacı az miktar da yağ üreten bir ağaçtır. Bu yüzden esansiyel yağ olarak Uçuk Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?bulamayabilirsiniz. Bir parça pamuğa 2-3 damla güvercin ağacı suyu damlatınız ve uçuğun üzerine sürünüz. Uçuğun üzerinde kalmasını sağlayanız, durulamayınız. Günde bu yöntemi 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Mısır Unu Merhemi

1 yemek kaşığı mısır unu ve 1 çay kaşığı suyu bir kapta yoğun bir merhem kıvamına gelinceye kadar karıştırınız. Gece uyumadan önce uçuklu bölgeye uygulayınız durulamadan uyuyunuz. Sabah kalktığınız zaman durulayın. Bu uygulamayı uçuk geçene kadar tekrarlayınız. Mısır unu merhemi ile uçuğun sebep olduğu kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Aloe Vera

Aleo vera içeriği sayesinde cildi sakinleştirir ve uçuktan dolayı oluşan kaşıntıyı alır. Saf aleo vera bulabilirseniz çok daha yararlı olacaktır. Bulamazsanız eğer eczanelerde bulunan aleo vere jelleri de işinize yarayacaktır. Jeli uçuğunuza sürdükten sonra durulamadan bekletiniz. Bu uygulamayı günde 2 kere tekrarlayınız. Bazı uçuk kremlerinde de etkin madde olarak aleo vera bitkisi bulunmaktadır.

Yazar: Ömer Eriş

1 yorum
  1. Burçin diyor

    Dudağımda hemen hemen her ay uçuk çıkıyor merhem kullanıyorum. Doktora gidiyorum bir şey demiyorlar ne yapacağımı şaşarıp kaldım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku