En Uykucu 15 Hayvan

Günde toplamda 20 saatten fazla uyuyabilen bazı hayvanlar olduğunu biliyor muydunuz? Belirli hayvan türlerinin beslenme ve faaliyetleri için gerekli olan enerji ihtiyaçlarını giderme de bu uzun uyku düzenleri önemlidir. Aşağıda hangi hayvanların çok uyuduğu ve hayvan türlerindeki bu uykunun özelliklerine dair bilgiler bulunmaktadır.

Hayvanlar Ne Kadar Uykuya İhtiyaç Duyarlar?

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlar da uykuya ihtiyaç duyar, ancak gereken süre türlere göre değişmektedir. Bazı hayvanlar gececidir, yani geceleri aktif olurlar, gündüzleri dinlenirler, bazıları ise geceleri dinlenir, gündüzleri çok aktif olurlar. Uyku, bir organizmanın enerji geri kazanmasına, gevşemesine ve dengeli hareket etmesine yardımcı olur. Bunun yanında hiç uyumayan hayvan yoktur çünkü bütün hayvanların uykuya ihtiyacı vardır. Ancak bazılarının diğerlerinden daha az uykuya ihtiyacı olduğu bilinmektedir.

Çok Uyuyan Hayvanlar

Bütün hayvanlar uyurken, hepsi aynı miktarda ya da aynı şekilde uyumaz. Örneğin bazı hayvanlar kış aylarında kış uykusuna yatar. Uyumak hayvanların, yiyeceklerin az olduğu dönemlerde enerjilerini korumasında ve daha soğuk dönemlerde hayatta kalmaları için gerekli bir dudumdur ve buna kış uykusu denir. Bu listede kış uykusu dahil edilmeden gündüz en çok uyuyan hayvanlar bulunmaktadır:
Koala: Koala (Phascolarctos cinereus), keseli familyaya ait otoburlardır. Koalalar zeminde hareket etmeyi zor buldukları için daha çok ağaçlarda yaşamaktadır. Diğer hayvan türlerinden daha fazla uyurlar ve uyku süreleri günde 22 saat kesindir. Ek gereksinimleri beslemek ve gerçekleştirmek için kalan 2 saatlerini aktif olarak kullanırlar. Koalalar çok uyurlar çünkü beslenmeleri çoğunlukla okaliptüs yapraklarından yapılır ve bu beslenmenin doğru olması için uyku şarttır. Çünkü çok fazla enerji gerektiren düşük besinli bir bitkidir. Kolalanın en büyük tutkusu yemektir ve günde 1 kilogram kadar okaliptüs yiyebilirler.
Tembel hayvan: Folivora ailesinin bir üyesi olan sloth tembel hayvan, 20 saate kadar ağaçlardan sarkarak veya bir ağacın üzerinde bir top haline kıvrılarak uyurlar. Günün 23 saatine kadar uyuyabilir, özellikle kendi yiyeceklerini veya barınaklarını bulma sorumlulukları yoktur ve sadece haftada bir kez tuvalete giderler.
Bıyıklı küçük kahverengi yarasa: Küçük kahverengi yarasanın (Myotis longıpes) uzunluğu 10 cm ve ağırlık olarak 14 gramdır. Küçük boyutu yüzünden bu isim verilmiştir. Bu gece hayvanı, günde 20 saat uyur ve 7 yıl ömürlüdür. Küçük kahverengi yarasa uçarken bile yemek yiyebilir.
Keçeli fare (Opossum): Keseli fare (Didelphimorphia süper ailesi) 40 cm uzunluğunda, ince uzun burunlu, uzun kuyruklu, sağlam bir gövdeye sahip keseli bir fare türüdür. Bu hayvan çevik, hızlı ve tehdit edildiğinde ölü rolü yapma yeteneğine sahiptir. Keseli sıçan opossum, enerji kazanmak için günde yaklaşık 19 saat uyumaktadır. Ve 50 dişi vardır.
Armadillo: Armadillonun (Dasypodidae) tarih öncesinden beri fareye benzerliği ve kabuklu görünümüyle bilinen bir memelidir. Bu uykucu hayvan, pembe, kahverengi, gri veya sarımsı bir cilt yanında sivri bir ağız ve küçük gözlere sahiptir. Armadillolar, ormanlık alanlar veya otlaklar gibi sıcak ve nemli iklimlerde yaşarlar. Günde toplamda 15 saat uyuyabilirler. Bu memeli türü, görme yeteneğinin çok zayıf olması sebebiyle yiyecek avlamak için güçlü koku alma duyularını kullanmaktadırl.
Gelincik: Dağ gelinciği (Mustela putorius furo) uzun gövdesi, kısa bacak ve kulakları, küçük burun ve gözleri ile karakterize bir etobur memelidir. Kaplaması beyaz, siyah ve gümüş arasında değişebilir. Bu uykucu hayvan günde yaklaşık 18 saat uyumaktadır. Uyandığında, yaban gelinciği çok aktif, meraklı, girişken ve eğlenceli hayvanlardır. Yaban dişi gelincikleri çiftleşme yapmazlarsa ölümcül olabilen çok fazla östrojen üretme riski taşırlar.
Dağ cüce faresi: Dağ cüce faresi (Burramys parvus), Güney Amerika’ya ait bir keseli fare türüdür. Bu fare günde yaklaşık 18 saat uyumaya kendini adamıştır. Ancak, bu omnivor hayvan uyandıktan sonra, bitkiler, yapraklar, meyveler, böcekler, kurbağalar, yılanlar, küçük kuşlar vb. gibi hemen hemen bulabildiği her şeyi yiyerek beslenir. Çok sevimli ve kabarık görünümlerine rağmen harika avcılardır.
Lemur: Lemur (Lemuroidea süper ailesi), Madagaskar adasına endemik bir memelidir. Lemurlar primatlar ailesine aittir ve zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. Lemurlar, en fazla uyuyan hayvanlar listesindedir çünkü günde 16 saate kadar uyuyabilirler. Birbirleriyle koku ile iletişim kurarlar.
Kaplan: Kaplanlar (Panthera tigris), dünyadaki en büyük ve en korkulan hayvanlardan biridir. Sadece büyük avcılar değil, aynı zamanda içinde bulundukları alanlarda da besin zincirinin tepesindedirler. Bu memeli hayvanlar, günün 16 saati kadar uyuyabilirler. Kaplanlar geceleri, zamanlarının büyük bir kısmnını avlanma ve eş bulma konusunda aktif olarak geçirirler.
Kedi: Kediler (Felis silvestris catus) dünyanın en ünlü hayvanlarından biridir. Kabarık tüylerine ve ilgi çekici karakterine ek olarak, kediler uykuya olan düşkünlükleri ile de bilinirler. Yaygın olarak evcil bir kedi günde 16 saat uyuyabilir. Zamanlarının geri kalanını aktif olarak yeme, oynama ve sarılma ile geçirirler.
Sivri fare: Sivri fareler ( alt aile Soricidae ) böcekleri ve küçük omurgasızları besleyen memelilerdir. Boyları 5 ila 8 cm arasındadır ve sivri uçlu, küçük gözlü, kısa kürklü ve çok uzun kuyrukludurlar. Bu fareler günde yaklaşık 16 saat uyurlar ve 4 yıllık bir yaşam beklentisine sahiptirler. Bazı türleri zehirlidir.
Ağaç faresi: Ağaç fareleri Asya kıtasına özgü küçük memelilerdir. Ağaç fareleri karıncalar, çekirgeler, kelebekler vb. Gibi böceklerle beslenirler. Bu uykucu hayvanlar günde 15 saate kadar uyuyabilirler. Bu türün mensupları kendilerini tehdit altında hissettiğinde birbirleriyle savaşabilirler.
Sincaplar: Sincaplar (alt aile Ratufinae), tüm dünyada bulunabilen kemirgenlerdir. Sincaplar, toprağı kazan yer sincapları dışında ağaçlarda yaşarlar. Sincaplar, 14 saate kadar dinlenebilecekleri kadar uyuyan hayvanlar olarak kabul edilirler. Aktif saatlerinde, bu zamanı yiyecek bulmak ve barınak değiştirmek için harcarlar ve sincaplar kör olarak doğarlar.
Aslan: Aslanlar (Panthera leo), etobur olmanın yanı sıra, çok uyurlar. Dişi aslanlar gençlerle ilgilenip yiyecek için avlanırken erkek aslanlar günde yaklaşık 13-20 saat uyurlar. Uyandığında zamanlarını beslemek, çiftleşmek veya gururlarını diğer aslanlardan korumak içinlaharcarlar. Tüm aslan yavruları mavi gözlü doğarlar.
Köpek: Köpekler (Canis lupus familiaris) Çok uyuyan hayvanlar arasındadır. Herhangi bir tehdide maruz kaldıklarında uyanık kalsalar bile köpeklerin günde yaklaşık 13 saat uyuması gerekir. Bu süre gece boyunca kabaca 8 ila 9 saatlik aralıklarla bölünür ve sabah saatlerinde uyurlar.
Bu çok uyuyan hayvanların tersine çok az uyuyan hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanlardan zürafa (Giraffa camelopardalis), dünyadaki en güzel ve etkileyici memelilerden biridir. Bir zürafa 10 dakikalık aralıklarla günde sadece 2 saat uyumaktadır. Fil ise dünyanın en büyük kara memelisi olarak da bilinmesine rağmen bu büyük cüsseli hayvan günde sadece 3-4 saat arası uyumaktadırlar. İnekler günde 4 saat sadece uyurken, at günde 3 saat, keçi ise en fazla günde 5 saat uyumaktadır.

Kaynakça:
sleep.org
zooportraits.com
onekindplanet.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :