Vegetovasküler distoni (VVD), çeşitli otonomik fonksiyon bozukluklarını birleştiren çok semptomlu bir sendromdur. Baş ağrısı, yorgunluk, uyku bozuklukları, baş dönmesi, artan terleme eşliğinde. Bazı hastalar kaygı, kaygı, korku, kötü ruh hali bırakmazlar. Birçoğu toplu taşıma araçlarında seyahat etmeyi hoş görmez.
Vegetovasküler distoni şunlar olabilir:
1. Genellikle bir aile karakterine sahiptir ve çocuklukta kendini gösterir;
2. Nevroz, endokrin bozuklukları, merkezi sinir sistemi hastalıklarının arka planında ortaya çıkar. İnme, travmatik beyin hasarı, tümörden sonra ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, VVD bazı meslek hastalıklarının (örneğin, titreşim hastalığı) bir sonucudur.
Vegetovasküler distoni belirtileri
Vegetovasküler distoninin belirtileri aşağıdaki bozukluklardır;
Kardiyovasküler,
Mide-bağırsak,
Solunum,
Ürolojik,
Cinsel,
Terleme ve termoregülasyon ihlalleri,
Bitkisel kriz.
VVD için şikayetler tipik olarak nefes almayı durdurma hissi, hava eksikliği, eksik ilham, esneme, öksürme, hızlı nefes alma, bacaklarda ve kollarda uyuşma ve karıncalanma, uzuvlarda kramplar, “sürünen tüyler” hissi. Bazı hastalar şu sorunlardan şikayet ederler, bunlar; mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, cinsel işlev bozukluğu, ağrılı veya sık idrara çıkma.
Not: “Vetovasküler distoni” tanısı, ancak benzer bir klinik tabloya sahip olan iç organların olası hastalıklarının dışlanmasından sonra yapılır.
Vegetovasküler distoni tedavisi
Vegetovasküler distoni tedavisinde egzersiz tedavisi, fizyoterapi, refleksoloji, masaj, su tedavileri, psikoterapi gibi ilaç dışı yöntemler kullanılmaktadır. İlaç tedavisi, yatıştırıcıların, antipsikotiklerin ve sakinleştiricilerin (anksiyete bozuklukları için), antidepresanların (depresyon için) kullanımından oluşur.
Taşikardi, kardialji, ekstrasistol, kararsız arteriyel hipertansiyon, hiperventilasyon sendromu ile beta blokerlerin (Concor, Egilok) kullanımı belirtilir. Stabil bradikardi ve gastrointestinal sistem bozuklukları ile antikolinerjikler (belladonna preparatları) reçete edilir.
VSD tedavisi için ilaçlar
VVD’nin akut bir tezahürü ile, kalbin çalışması üzerinde faydalı bir etkisi olan ilaçlar kullanılır. Bunlara sakinleştiriciler, B grubu vitaminleri dahildir. Bu hastalık için en sık kullanılan sakinleştiriciler ve antidepresanlar şunları içerir: Diazepam, Karbamazepin, Fenibut, Pyritinol, Amitriptilin Piracetam.
Ayrıca, VVD için kullanılan psikotrop ilaçlar şunları içerir: Frenolon, Sonapax, Grandaxin, Mezapam. Dolaşım sisteminin işleyişini iyileştirmek için Vinpocetine, Pentoksifilin, Sinnarizin, Nikotinik asit reçete edilir.
Bu hastalık için kullanılan doğal ilaçlardan alıç, kediotu, sarı kantaron, ana otu, limon otu not edilmelidir.
Yazar: Bekir Bulut