Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

W-LAN Kurulumu Nedir, Nasıl Yapılır?

0 536

W-LAN Kurulumu Nedir, Nasıl Yapılır?Yeni teknolojiler sayesinde PC kullanmaya yeni başlayanlar bile şifrelenmiş bir kablosuz ağı, bilgisayar uzmanlarından daha hızlı kurabiliyor. Artık her şey otomatik!SSID değişikliği, erişim parolası atama, ağ anahtarı belirleme, istemci yapılandırma. Bugüne kadar WLAN ayarlan uzadıkça uzayan, karmakarışık işlemlerdi. Artık Microsoft’un (Windows Connect Now) ve Buffalo ‘nun (AOSS) yeni teknolojileri sayesinde her şey bir çırpıda halloluyor. Artık kullanıcının ne SSID ‘in ne olduğunu bilmesi gerekiyor ne de ne zaman AES ne zaman WPA-TKIP kullanacağını.

Windows Connect Now: PIN ile kablosuz internet

Bir SSID (Service Set Identity: Hizmet kümesi kimliği) belirlemeden, parola kullanmadan güvenle sörf yapmak ister miydiniz? Windows Connect Now (WCN) sayesinde artık bu mümkün. Teknoloji, yönlendirici tarafında kimlik doğrulaması için küçük bir PIN kodu kullanıyor. Siz farkında olmasanız da bu teknoloji bilgisayarınızda hazır, zira Microsoft bu özelliği Windows XP Service Pack 2′den bu yana destekliyor.

Ancak WCN destekli aygıtlar çok yaygın değil ve ülkemizde bulunmuyor. Vista ‘yla, Microsoft adı duyulmamış WCN ‘i tekrar ön plana çıkarmaya kararlı görünüyor. Üzerinde ya da kutusunda Vista Certified” logosu bulunan çevre birim aygıtları ve yönlendiriciler WCN ile kolayca yapılandırılabiliyor.Bunun için ilkin WCN yönlendiriciyi bir kabloyla PC’nize bağlamaksınız. İşin geri kalanı bir Windows yardımcısı sayesinde tereyağından kıl çeker gibi gerçekleşiyor. Kimlik doğrulama için gereksiniminiz olan tek şey, yeni yönlendiricinin arka etiketinde bulacağınız bir başlangıç PIN kodu. Windows kablosuz hizmeti algılıyor ve otomatikman bir ağ adı ve parola önerisinde bulunuyor. Bu veri kullanıcı tarafından onaylanınca, diğer aygıtlara bağlanmada kullanılabilecek benzersiz bir PIN kodu üretiliyor.

Ancak sistemin küçük bir dezavantajı var. İşin içine ek bileşenler gireceği zaman yine bir Windows PC’yi ayar merkezi olarak kullanmak gerekiyor. Öncelikle PC’den yeni bir istemci seçmeli, sonra ona karşılık gelen W-LAN ‘ı belirlemeli ve son olarak da kişisel PIN koduyla yapılandırmayı onaylamalısınız. İsteğe bağlı olarak, veriyi bir USB belleğe kaydedebilir ve böylece belleği taktığınız herhangi bir bilgisayarın bağlantı verilerini almasını sağlayabilirsiniz. W-LAN aygıtlarının ayarı ileride USB bellek ya da kablo kullanmadan gerçekleşecek.

AOSS: Tek tuşla güvenli W-LAN

Buffalo ise Microsoft’tan bir adım önde. AOSS (AirStation One-Touch Secure System) ile W-LAN yapılandırması bakır kablolar gerektirmeden, tek tuşla yapılabiliyor. AOSS uyumlu W-LAN yönlendiricilerinin üzerinde “AOSS” yazılı bir tuş oluyor. Bu tuşa bastığınızda, AOSS uyumlu bir diğer kablosuz aygıtta da aynı tuşa basmanız için 90 saniye vaktiniz oluyor. Bunu yaparsanız W-LAN otomatikman yapılandırılıyor ve güvenlik önlemleri etkinleştiriliyor.

AOSS aygıtları daha başlangıçta herhangi bir kablo gerektirmeden çalışabildiği için, bağlantı güvenliğini sağlamak için özel bir teknolojiden faydalanıyor. Kullanıcı AOSS düğmesine basar basmaz bileşenler WEPkodlamalı bir WLAN bağlantısı oluşturuyor. Yönlendirici bunu kullanarak bir zaman damgasını ve kendi MACadresini gönderiyor. Her iki aygıt da bu verilerden yola çıkarak ve kendi içlerinde bulunan RC4 algoritmasını kullanarak gizli bir anahtar hesaplıyor. Bu anahtar ile WEP bağlantısı içinde ek bir veri kanalı şifrelemek mümkün oluyor.

Ardından yönlendirici, asıl ağ için dört olası anahtar kümesi yaratıyor. Kümelerden birisi, bir ağ anahtarından (64 bitlik WEP, 128 bit’lik WEP, TIKIP’li WPA ve AES’li WPA2) ve SSID’den oluşuyor. Yönlendirici bunları istemciye gönderiyor ve karşılığında istemci de yönlendiriciyi desteklediği küme hakkında bilgilendiriyor. Son olarak, iki aygıt da asıl W-LAN bağlantısı için uygun düşen kümeyi et-kinleştiriyor. Bu işin iyi yanı, kullanıcının bu prosedür den kesinlikle haberdar olmaması. İşler, ancak AOSS’la uyumsuz bir aygıtı ağa katmak istediğinizde zorlaşıyor. O zaman kullanıcının alışıldık usullüce SSID (ağ adı) ve parola bilgilerini sağlaması gerekiyor. Bu biraz daha karışık, çünkü Buffalo’nun sağladığı güvenlik gereğinden fazla iyi. AOSS destekli W-LAN’lar varsayılan ayarlarla SSID göndermiyor; bu yüzden ya web tarayıcısı ile yönlendirici yapılandırmasından isim yayınını etkinleştirmelisiniz ya da SSID’i doğrudan girmelisiniz. Bu da pek kolay değil zira kimlik uzun bir harf ve rakam bileşiminden oluşuyor.

Sonuç : WCN daha zahmetli ama daha uyumlu

Buffalo seçeneği çok basit. Eğer AOSS aygıtlarınız varsa, güvenli bir W-LAN bağlantısı için tek yapmanız gereken iki düğmeye basmak. Ama ağa AOSS desteklemeyen bir aygıt ekleyecekseniz profesyonel bilgiye sahip olmanız kaçınılmaz. Microsoft ise orta yolu izliyor. WCN destekli bileşenleri PIN ile eklerken, diğer aygıtlar için alışılageldik SSID parola ikilisinden yararlanıyorsunuz. İşin Buffalo ‘dan farklı yanı, SSID ‘e ve parolaya sizin karar verebilmeniz. WCN ‘nin dezavantajı ise aygıt bağlamanın yalnızca Windows’la çalışan bir PC üzerinden gerçekleştirilebilmesi. W-LAN pazarında her iki ürünün de payı henüz çok düşük. Hangi yöntemin ayakta kalacağı, aygıt üreticilerinin katılımıyla belirlenecek. Netgear gibi büyük yönlendirici üreticilerinin Buffalo gibi bir rakibin teknolojilerini kullanıp kullanmayacağı merak konusu.

Yazar:Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku