Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yeni Başlayanlar İçin Web Hosting Nedir?

1 370

Güvenilir bir web hosting hizmeti seçmek, web sitesi geliştirme ve pazarlama stratejinizin en kritik adımlarından biridir. Bu yüzden web hosting seçiminiz muhtemelen web sitenizin başarısının temeli olacaktır.

Peki web hosting nedir?

Web hosting, tüm web sitesi dosyalarınızın bir bilgisayarda barındırıldığı ve web sitesinin World Wide Web (WWW) bağlantısıyla internet üzerinden erişilebilir olmasını sağlayan bir hizmettir. Web sitenizi potansiyel müşterileriniz veya internetteki tüm kullanıcılar için erişilebilir hale getirmeye yardımcı olur.

Web hosting bir hizmet olarak; web site dosyalarının depolandığı alan, web sitenize gelen trafik ve güvenlik duvarları, teknik yardım, e-posta hizmetleri, FTP erişimi, alan adı kaydı, web sitesi oluşturma araçları ve daha fazlası gibi birçok ekstra hizmeti içerir.

Bir hosting hizmeti (aynı zamanda bir ana bilgisayar olarak da bilinir), web siteniz için size sunucu alanı kiralayan bir şirkettir. Bu şirketler, bir mağaza için yer kiralayan bina sahipleri gibidir. Size sitenizi kullanıcılar için internet üzerinden erişilebilir kılacak bir sunucu kiralar.

Yeni Başlayanlar İçin Web Hosting Nedir?

Neden Bir Web Hosting’e İhtiyacınız Var?

Teknikten anlayan biri değilseniz ve evde bir sunucu kurmayı denemek istemiyorsanız, bir hosting şirketinden hizmet satın almadan bir web sitesini çalıştıramazsınız. Kendi web sitenizi veya blogunuzu kurmak istiyorsanız, güvenilir ve uygun fiyatlı bir hosting şirketinden hizmet almanız gerekir.

Farklı Web Hosting Türleri Nelerdir?

Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok web hosting türü vardır, ancak bilmeniz gereken üç ana tür vardır. Bunlar: Paylaşımlı, VPS ve dedike sunucudur.

1. Paylaşımlı Hosting

Adından da anlaşılacağı gibi, paylaşımlı hosting, sunucu alanınızı diğer sitelerle paylaşmanıza olanak tanır. Aylık 20.000’den fazla ziyaretçi beklemeyen küçük bir işletmeyseniz, paylaşımlı barındırma tam size göre bir hosting seçeneği olabilir. Bu sağlayıcılar, küçük bir işletmenin ihtiyaç duyabileceği yeterli depolamayı ve bant genişliğini sunar.

Diğer hosting türlerine göre nispeten daha ucuzdur. Web sitelerinin çoğu, paylaşımlı barındırma grubuna girer. Kişisel bir web sitesi yapmak isteyen veya küçük bir işletmesi olan kullanıcılar için mükemmel bir seçenektir.

2. VPS (Sanal Özel Sunucu)

VPS hosting, paylaşımlı hosting’e çok benzer, ancak önemli miktarda trafiği yönetebilme açısından biraz daha esneklik sağlar. Birden çok web sitesi tarafından paylaşılan ancak ayrı ayrı yapılandırılan güçlü bir sunucu sunar. Bu, tüm birimlerin (sitelerin) herhangi bir kısıtlama olmaksızın çalışmasını sağlar.

Güvenlik sizin için önemliyse, ancak özel bir sunucuya (daha pahalı olan) yatırım yapmak istemiyorsanız, VPS sizin için iyi bir seçenek olabilir.

3. Dedike Sunucu (Özel Barındırma)

Çok fazla trafik çeken (ayda 20.000’den fazla ziyaretçi) bir işletmeniz varsa, dedike sunucu (özel barındırma) düşünebilirsiniz. Dedike sunucu, sunucunun tamamını kendiniz için kullanmanız anlamına gelir. Web sitelerine istediğiniz gibi özelleştirme özgürlüğünün yanı sıra maksimum yapılandırma ve esneklik sağlar.

Web Hosting Planlarının Temel Özellikleri Nelerdir?

Web barındırma planlarının çoğunun sağladığı temel özellikler aşağıdaki şekildedir:

1. Disk Alanı

Disk alanı, web hosting sağlayıcınız tarafından size sağlanan depolama alanı miktarı anlamına gelir. Metin, resim, video, ses vb. içeriklerden oluşan web dosyalarınızı depolamak için disk alanına ihtiyacınız vardır. Disk alanı megabayt cinsinden ölçülür ve iyi bir barındırma şirketi, her boyuttaki web sitesinin ihtiyacını karşılamak için farklı alanlara sahip paketler sağlar.

2. Bant Genişliği

Bant genişliği, bir web sitesinin belirli bir süre boyunca aktarabileceği veri miktarı anlamına gelir. Web sitenizin hızını belirler. Daha fazla bant genişliği, daha fazla hız demektir. Siteniz ne kadar az bant genişliğine sahipse, yüklenmesi o kadar yavaş olur. Bazı hosting hizmet sağlayıcıları sınırsız bant genişliği sağlarken, bazılarının kullandığınız miktara göre farklı fiyatları vardır. Web sitenizde çok sayıda resim, video vb. medya varsa, daha fazla bant genişliği ile birlikte daha yüksek depolamaya ihtiyacınız olacaktır.

3. Uptime (Çalışma Süresi)

Çalışma süresi, bir hosting sunucusunun çalışır durumda kaldığı veya çalıştığı sürenin yüzdesi anlamına gelir. %99,99 çalışma süresi, web sitenizin yılda yalnızca yaklaşık 8 saat kapalı kalacağı anlamına gelirken, %98 çalışma süresi, web sitenizin yılda yaklaşık 7,3 gün kapalı kalabileceği anlamına gelir. Web siteniz bir e-ticare sitesiyse ve müşterileriniz çevrimiçi ödeme yapıyorsa, daha fazla kesinti süresi daha fazla kayıp anlamına gelebilir.

4. Programlama Hizmetleri

Web hosting paketleri ayrıca HTML, PHP, ASP ve veritabanları dahil, programlama dilleriyle web sayfaları oluşturmanıza olanak tanır. En iyi teklifler, PHP dili ve mySQL veritabanı sağlayanlardır.

5. Müşteri Hizmetleri

Müşteri hizmetleri, web hosting hizmetini seçerken bakılması gereken en temel ve önemli özelliklerden biridir. Sohbet, telefon ve e-posta vb. yoluyla sağlanan müşteri desteği seçenekleri, web sitenizle ilgili herhangi bir teknik sorun olduğunda veya diğer sorularınız için son derece yararlıdır.

Web Hosting Sağlayıcısı Seçerken Kaçınmanız Gerekenler Nelerdir?

Doğru hosting sağlayıcısını seçmek, işletmenizin başarısında büyük rol oynar. Bu nedenle, web hosting sağlayıcısı seçerken kaçınmanız gereken bazı kurallar vardır:

1. Ücretsiz Bir Hosting Hesabı Seçmeyin

Ücretsiz barındırma hesapları, bir hobi sahibi veya kişisel bir blog başlatan biri için işlevsel olarak “iyi” olsa da, profesyonel amaçlarla kullanılan bir web sitesi başlatıyorsanız, bu kötü bir seçimdir.

Ücretsiz hosting hesapları, işletmenizin ve markanızın profesyonelliğini etkileyen birçok sorunla birlikte gelir.

2. Müşteri Yorumlarını Görmezden Gelmeyin

Bir hizmet satın alırken daima durum tespiti yapın. Bir hosting hizmeti ne kadar iyi görünürse görünsün, başkalarının seçtiğiniz hosting sağlayıcısından memnun olup olmadığını görmek için her zaman müşteri incelemelerini çevrimiçi olarak kontrol edin.

İlgilendiğiniz hizmetleri kullananların güvenlik, kesinti ve yükleme hızı hakkında bilgi içeren incelemeleri bulmaya çalışın.

3. Plan Özellikleriyle İlgili Kısıtlamaları İnceleyin

Hosting planlarıyla birlikte gelen özellikleri karşılaştırırken, satır öğelerinin yanındaki ince yazılara ve yıldız işaretlerine (*) dikkat edin. Çünkü hizmeti satın aldıktan sonra fark ettiğiniz kısıtlamalar işinize zarar verebilir ve sizi yeni bir hosting sağlayıcısına maliyetli bir geçişe zorlayabilir.

4. Sadece Fiyata Aldanmayın

Yeni bir işletmeyseniz, başlangıç bütçenizi dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz gerekir. Fakat sadece fiyata göre bir seçim yapmak; öngörülemeyen sınırlamalara, kısıtlamalara veya beklenmedik maliyetlere yol açabilir.

Daha da kötüsü, paradan tasarruf ettiğini düşündüğünüz süper ucuz hosting planlarının, bir yıllık sözleşme ile geldiğini keşfedebilirsiniz. Bu yüzden her zaman seçeneklerinizi tartın ve kaydolmadan önce tüm hosting planlarını tüm ayrıntılarını öğrenin.

Hangi Hosting Türü Benim İçin Daha Uygun?

Bu cevabını tam olarak veremeyeceğimiz bir sorudur. Çünkü cevap iş modelinize bağlıdır. Ayda sadece birkaç ziyaretçinin olduğu küçük bir siteniz varsa, paylaşımlı barındırma gereksinimleriniz için yeterli olabilir. Buna karşılık, bulut barındırma, büyük ölçekli projeler ve e-ticaret mağazaları için idealdir.

Web hosting satın alacağınız firmayı belirlemek zaman alıcı olsa da, iş hedeflerinizi ve hosting ihtiyaçlarınızı belirlerseniz, en uygun hosting planını seçme konusunda çok daha iyi bir konumda olursunuz. niobehosting.com adresine girerek farklı planları inceleyebilirsiniz.

1 yorum
  1. TJK diyor

    Hosting seçimi site başarısı için çok önemlidir. Bilgiler için teşekkür ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku