Hosting, kelime anlamı olarak barındırma demektir. Genellikle web server ile karıştırılan hosting birbiriyle bağlantılı ancak farklı kavramlardır. Web server, web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bilgisayarlara verilen isimdir. Bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir. Bir web sitesi açmanız için hem domain hem de hosting gerekir.
Hangi Hostingi Tercih Etmelisiniz?
Satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler vardır. Alacağı trafik, kullanılacağı işletim sistemi, e-mail, web alanı, veri tabanı, subdomain ile birlikte tercih edeceğiniz firma ve paket web sitenizin kullanışlılığı açısından oldukça önemlidir. Öncelikle, kullanılacağı işletim sistemine göre Linux hosting ve Windows hosting olmak üzere ikiye ayrılır. Sitenizin yazılacağı kodlama diline göre işletim sistemini seçmelisiniz. Yani .ASP ve . ASPX olarak yazıyorsanız Windows, PHP dilinde ise Linux’ı tercih etmelisiniz.
Hosting Genişliğinde Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Hosting alanı web sitenizde kullanacağınız görsel, işitsel ve yazınsal içeriklerin saklandığı alanın genişliğidir. Sitenizin ihtiyacı olan alandan fazlasını almak maddi olarak da yük olacağı için gereksizdir. Bu nedenle, ihtiyacınız olanı almak ve ileride gerekirse genişletmek daha anlamlı olur. Hosting paketlerinde trafik, sitenize aynı anda girecek olan kişi sayısına bağlıdır. İçeriğiniz ne kadar doluysa sitenize giren kişi sayısı o kadar fazla olur. Bu yüzden, önceden tahmini trafik belirlenmeli ve buna bağlı olarak, seçim yapılmalıdır. Diğer kriter olan veritabanı, birbiri ile bağlantılı olan verilerin depolandığı alandır. MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılan veritabanı seçimini web sitenizin yazılımına göre yapmalısınız. Subdomain ise ana domainin altında oluşturulacak domainlerdir. Web projenizin kapsamını baz alıp, paketlerin içeriğinde yer alan subdomaine dikkat etmelisiniz. E-mail kullanımı da sizin için oldukça önemlidir. Çünkü tercih edeceğiniz paket içerisinde kaç adet e-mail kullanabileceğinize dikkat etmelisiniz. Paket fiyatlarının da bütçenizi sarsmamalıdır. Hosting paketi seçerken içerik ve fiyat açısından karşılaştırmalar yapmalısınız. Kendiniz için ideal paketi seçerken sitenize bağlanacak günlük kullanıcı sayısı, sitenizin türü, aylık transfer, disk kapasitesi gibi pek çok unsura dikkat etmelisiniz. Aylık transfer, sitenize giren ziyaretçilerin yaptığı toplam veri transferidir. Ziyaretçiler sitenizde yer alan sayfaların boyutu kadar veri transferi yapar. Disk yani kapasite, siteniz için planladığınız içerik ile ilgilidir. Video bazlı içerikler düşünüyorsanız yüksek kapasiteli bir hosting düşünmeniz daha faydalı olur. İşlemci, sitenizin yüklenme hızını doğrudan etkiler. Sunucu başına az sayıda hosting barındıran firmaları tercih etmelisiniz. Ram de işlemci gibi yüklenme hızı ile bağlantılıdır. Ziyaretçileriniz web siteniz açılırken zaman kaybetmek istemeyeceği için hızlı olması siteye girişi kolaylaştırır ve daha sık talep görür. Web siteniz ister kurumsal ister blog sayfası olsun, satın almadan istediğiniz bir sayfayı gerçekleştiremezsiniz. Bu yüzden firmanızı detaylı bir şekilde araştırmalı, bütçenize ve ihtiyacınıza uygun olan en iyi paketi seçmelisiniz. Böylece, web sitenizin ileriki dönemlerde gelişimini de etkilersiniz.
En İyi Hosting Firması İçin…
Doğru paketi seçmek web sitenizin gelişimi ve ömrü açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden seçeceğiniz firma da incelikle araştırılmalıdır. En iyi hosting firmasını seçerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Firmanın ne kadar zamandır var olduğu ve nasıl bir firma olduğu araştırılmalıdır. Firmanın nasıl olduğunu hakkında yazılan kullanıcı yorumlarını okuyarak öğrenmek daha güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca, firmanın kullanıcı desteğini araştırmalısınız. Destek bölümünün sorunlara kalıcı çözümler bulması, tercihinizde etkili olur. Web sitenizin gelişimi açısından en uygun ve kullanışlı hizmeti Güzel Hosting tarafından satın alarak, sunduğunuz hizmeti en verimli şekilde internet kullanıcılarına ulaştırabilirsiniz.
ilk aşamada dikkat edilmesi gerekenler hakkında güzel bir makale olmuş teşekkürler