Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ruhsal Hastalıklar Nasıl Önlenebilir?

0 433

Ruhsal hastalıklar ne yazık ki görünmezdir. Yani bir canlıya bakarak ruhsal bir hastalığı olduğunu söyleyemezsin. Bununla beraber işinin uzmanı doktorlar ilk görüşte kişinin hal ve hareketlerinden varsayımda bulunabilirler. Ruhsal sorunlara çözüm aslında yine insanın kendisidir. Bir kişi destek almayı istemediği sürece hiçbir uzman ona yardımcı olmaz. Bu nedenle ruhsal sorunların insan sağlığı açısından önemi, oldukça farklı bir konumda yer almaktadır.

Yaşam Alanınız Size Uygun mu?

Yaşadığınız ev veya oda sizin ruh dünyanız ile ne kadar uyumlu? Basit gibi görülen bu soru aslında bazen tüm ruhsal sorunların başlangıcı olabiliyor. Bu neden öncelikle kişinin yaşam alanının kendisine uygun olması gereklidir. Kabaca örneklemek gerekirse on yaşındaki bir çocuğa elli yaşındaki bir insana uygun olan ev veya oda verilmemelidir. Gerek eşyalar gerekse seçilen renkler bile insan üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler bırakacaktır. Bu nedenle yaşam alanınızın ruhsal yapınıza uygun olup olmaması genel sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Ne Kadar SosyalsiniRuhsal Hastalıklar Nasıl Önlenebilir?z?

İçine kapanık bireysel yaşamanın bir kısmında mutlaka ruhsal sorunlar yaşamış oluyorlar. Kimi bu durumu sessizce kendi halinde yaşarken kimi de şiddet veya fiziksel farklılık şeklinde dışa vurmaktadırlar. Bu nedenle normal bir aile bireyi veya eğitici olacak çocukluk çağından itibaren sosyalleşmeye önem verilmesi gerektiğini kabul etmeliyiz.
Elbette içinde bulunduğumuz Korona gibi salgın hastalık durumlarında da kontrollü olarak sosyalleşmeye dikkat edilmesi gereklidir. Bunun için internet kullanımı büyük oranda yardımcı olacaktır. Ruhsal sağlığımız için gerek sosyal platformları gerekse bireysel ilişkilerimize önem vermemiz gereklidir.

Kişisel Bakımınıza Önem Verin

Sabah kalktığınız zaman aynaya bakmaktan çekinmemeli ve kendinize önem verdiğinizi hissetmelisiniz. Bunun için gerek fiziksel gerekse ruhsal olarak kişisel bakımınıza önem vermeniz gereklidir. Bu durum aslında hem sizin hayatınıza hem de karşılaştığınız insanların gözünde değer kazanmanıza katkı sağlayabilir. Elbette fiziksel görünüm yanında davranışsal olarakta yaşınıza ve konumunuza göre uygun davranışlar sergilemeniz önemlidir. Bu noktada elbette yaşadığınız ortamın kültürel şartlarına karşı çıkın denilemez ancak sizi ruhsal açıdan rahatsız eden durumları görmezden gelmenizi söyleyebiliriz.
Aslında kişisel bakımınızın doğrudan ruhsal sağlığınıza etki ettiğini baştan itibaren kabul etmeniz önemlidir. Böylece daha başlamadan önce ruhsal rahatsızlıkların önüne geçmiş olacaksınız.

İş ve Özel Hayat Dengesini İyi Ayarlayın

Hayatınız sadece işten veya okuldan ibaret olmamalıdır. Bu durum başlarda normal görülse bile ilerleyen dönemlerde size kalıcı ruhsal rahatsızlık verecektir. Özellikle iş yaşamında başarılı olma hırsına kendinizi kaptırmamalısınız. Genel olarak tek başına yaşayan bireylerde görüldüğü düşünülse bile ailesi olan kişilerde de böyle hırslar görülmektedir. Bu durum gerek kişinin gerekse birlikte yaşadığı aile üyelerini ruhsal açıdan olumsuz olarak etkilecektir.
Sonuç olarak ne olursa olsun iş ve özel hayatınızı asla dengelemeyi unutmamalısınız. Aksi durumda hem kendi ruhsal sağlığınıza hem de yaşadığınız diğer insanların ruhsal sağlıklarına olumsuz yönde etki edersiniz.

Beslenme Düzenine Dikkat Ediyor musunuz?

Beslenme sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarakta vücudumuza yarar sağlamaktadır. Özellikle dengeli beslenen bireylerde ruhsal sorunların da daha az görüldüğü bilinmektedir. Peki beslenme düzenine ne kadar dikkat edebiliyorsunuz? Kimi insan iş yaşamını veya zaman azlığını bahane ederek genel olarak yemek yeme kısmını atlamaktadır. Bu durum zorunluluk gibi görülse bile aslında uzun vadede bireye ruhsal açıdan zarar verebilir. Bu durumun önüne geçmek ise doğru ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Unutulmaması gereken nokta ise fiziksel olarak kendinize ne kadar iyi bakarsanız ruhsal açıdan da o kadar sağlıklı olacağınızdır.

Kaynakça:
en.wikipedia.org/wiki/Prevention_of_mental_disorders

Yazar: Ömer Fidan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku