Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yumurta Donasyonu Sürecinde Psikolojik Hazırlık

0 464
Yumurta Donasyonu Sürecinde Psikolojik Hazırlık

Günümüz teknolojisinin faydalarıyla kadınlar kendi yumurtaları ile hamile kalamıyorlarsa yumurta nakli ile hamilelik sürecini yaşayabiliyor ve bebek sahibi olabiliyorlar.

Yumurta Nakli Nasıl Olur?

Yumurta naklinde sağlıklı bir kadından alınan yumurtalar ile eşinin spermleri birleştirilerek döllenmenin oluşması sağlanır ve anne rahmine yerleştirilir. Bebek anne rahminde gelişimini tamamlar. Anne, bebeği kendi karnında taşıdığı için annelik için gerekli hormonlar da vücut tarafından salgılanır. Ancak işin psikolojik boyutunu da irdelemek gereklidir.

Her ne kadar bebek anne karnında büyüyor olsa da yumurtalıklarını aldığı donörün genlerine de sahip olacaktır. Babadan genlerin sadece yüzde 50 si gelecektir. Bu durumda anne adayının durumun bilincinde olması çok önemlidir.

Hiçbir şekilde hamile kalma durumu olmayan kadınlar için kullanılan bu yöntem ile birçok kadın bebek hayallerine kavuşabilmektedir. Ancak genetik olarak bebeğinde kendine ait genlerin bulunmayacağı düşüncesi de anne adayını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun için çoğu anne adayı akrabalarından yumurta nakli almak istemektedir. Mantıklı gözükse de bu durumda ileriki zamanlarda sıkıntılara ve aile içi tartışmalara yol açabilecek bir takım durumlar oluşturabilir.

Ailede sadece babadan gen alan bebek, annenin genlerini taşımasa da gelişimini annenin karnında gerçekleştirir. Bu sayede anne adayında anneliğe dair normalde vücutta salgılanması gereken her hormon salgılanır ve bebek ile anne arasında sağlam bir bağ kurulabilir. Bunun yanında bebeğin yasal olarak annesi, doğumu yapan kişi sayılacağından yasalar önünde de bir sıkıntı olmayacaktır.

Yumurta donasyonu, aileyi mutlu bir sona ulaştırmak için yapılsa da tedavi süreci çift için oldukça gergin ve sıkıntılı olabilmektedir. Bu nedenle bu tedavi yöntemini uygulayacak çiftlerin hayatlarındaki stresi minimuma indirmelerinde fayda vardır. Çiftlerin birbirlerine daha çok vakit ayırmaları da ilişkilerini daha da güçlendirecek ve bu süreçte birbirlerine daha çok destek sağlayabileceklerdir. Özellikle beraber yaptıkları spor, beslenme, uyku gibi aktivitelere hayatlarında daha çok yer vermelidirler. Alkol, sigara gibi stresi ve siniri tetikleyen kötü alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu alışkanlıklar daha çok fiziksel olarak etki yapıyor gibi gözükse de fiziksel olarak kişinin kendini yorgun hissetmesi psikolojisini de olumsuz yönde etkilemektedir.

Yumurta donasyonu yaptıracak kişilerde anne adayının hazır olmasının yanı sıra baba adayının da hazır olması gerekmektedir. Kadın için oldukça yorucu olacak bu süreç içerisinde baba adayının gereken desteği verebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte çiftlerin psikolojik olarak bir uzman tarafından yardım almalarında yarar vardır. Kaygı ve endişenin minimuma indirilmesi ve depresyonun kontrol altında tutulabilmesi çok önemlidir.

Anne adayı yumurta nakli sayesinde bebek sahibi olacağı için hem hamilelik sürecinden kaynaklanan sıkıntıları yaşayabilir hem de kendi yumurtalıkları kullanılamadığı için kendini hamile kalmış olsa dahi eksik hissedebilir. Bu durumda baba adayı eşine destek olmalıdır. Yumurta donasyonu tedavi sürecinde psikolojik destek almaktan çekinilmemelidir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku