Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yumuşak Doku Protezlerindeki Gelişmeler

0 305

Modern teknolojiyi kullanarak ve maksillofasiyal anaplastoloğun geleneksel yöntemlerinden bazılarını uygulanabilir. Bu uygulama ile 3D baskı kullanarak gerçekçi yumuşak doku protezlerini hızlı ve doğrudan üretmek teknik olarak mümkündür. Ölçü almaktan daha doğru, kullanışlı ve hastaya BT veya lazer görüntülemeden daha az zararlı olan mevcut 3D görüntüleme tekniklerini kullanarak, travmatize veya kusurlu bir alanın 3D modeli tasarlanabilir. Ayrıca, ekleri dahil ederek, istisnai bir oturuş ve tutmaya sahip bir protez üretilebilir.
Yumuşak Doku Protezlerindeki GelişmelerGerçeğe yakın ve doğal görünümlü bir protez elde etmek için, herhangi bir 3D baskı yönteminin, hastanın cilt tonunu 3D baskı için makinede okunabilir bir formata dönüştüren ve hastanınkine uyan doğru, doğası gereği renkli bir protez sağlayan doğru renk yönetimi süreçlerini de içermesi gerekir. kendi ten rengi. Ayrıca, uygun infiltrasyon materyalleri kullanılırsa, renkli bir infiltrant yoluyla veya protez uzmanı tarafından boyanarak proteze dış renklendirme eklenebilir. Renk yönetimine ek olarak, üretimin hastanın orijinal özelliklerine tam olarak uymasını sağlayan iki parçalı bir doku tasarımı iş akışı oluşturmak da mümkündür.
Hasta, etkilenen yüz kısmını çıkarmak için zaten ameliyat olmuşsa, genellikle mevcut protezleri tutan hassas ataşmanlara sahip olacaktır. Bu gibi durumlarda, bu ataşmanlar için veri yakalama sınırlamaları nedeniyle, küçük parçalar, parlak yüzeyler, çıkıntılar, kesikler ve girintiler gibi anatomik özelliklerdeki akrilik çıkıntılar, kameranın kullanılan tüm hassas ataşmanların tam konumunu yakalamasını sağlamak için kullanılabilir. İdeal olarak, hasta görüntüleme sırasında da nötr pozda tutulmalıdır.
Özellikleri geliştirmek için otomatik yükseklik alanı haritalama ve manuel oymayı kullanma, hastanın orijinal morfolojisine ve cilt dokusuna benzeyen bir protez üretmek mümkündür. Bu tür modelleri basmak için kullanılabilecek malzemeler göz önüne alındığında, yalnızca yüzey dokusu açısından değil, aynı zamanda infiltrasyon protokollerinin optimizasyonu açısından da elde edilebilecek doğruluk dikkate alınmalıdır. Bunlar kaçınılmaz olarak üretim sürecini ve genel bitmiş görünümü iyileştirecektir.

Anaplastoloji ve 3D Teknolojisi

Çene-yüz protezleri veya anaplastoloji, herhangi bir stomatognatik veya kraniofasiyal yapının bir kısmını veya tamamını değiştirmek için kullanılan protezleri tasarlayan ve üreten uzmanlığı ifade eder. İşlem, yerleştirme, tutma, destek, zaman, malzemeler ve biçim dahil olmak üzere protezin tanımlayıcı kanıtını sağlar. Eksik veya kusurlu baş ve boyun yapılarının yapay ikameleriyle elde edilen hem bir sanat hem de kozmetik, anatomi ve fonksiyonel yeniden yapılandırma bilimidir. Ağız içi ve dışı deformiteleri iyileştiren diş hekimliği dalıdır.
Yüzü (veya başka herhangi bir vücut yapısını) ilgilendiren geniş doku kaybı, birçok durumda, cerrahi onarım ve yeniden yapılandırma için gerekli olabilecek yeterli veya yeterli donör doku eksikliği nedeniyle cerrahi olarak düzeltilemez. Ayrıca, hastanın yaşı ve genel durumu, kapsamlı cerrahi prosedürlere izin vermeyebilir veya genellikle uzun süreli rekonstrüktif cerrahi ve iyileşme kursları ile ilişkili morbiditeye izin vermeyebilir. Ek olarak, nihai sonuç genellikle estetik ve işlevsel olarak tehlikeye atılabilir. Bu gibi durumlarda, fonksiyonel rehabilitasyon ve estetik iyileştirmeler sağlamak için yüz protezlerinin sağlanması ile kusurlar yapay olarak değiştirilebilir. Çoğunlukla sosyal, duygusal durumda ve genel yaşam kalitesinde ilişkili bir iyileşme vardır.

3D Renkli Görüntü Çoğaltma Protokolü

Yüz protezlerinin otomatik 3D baskısı için bir 3D renkli görüntü çoğaltma protokolü geliştirilmiştir. İlk adım, 3 bölmeli bir 3dMD fotogrametri sistemi (3dMD, Atlanta, GA, ABD) kullanarak yüzün 3D taramasını içerir. Sistem, kontrollü aydınlatma ve görüntüleme koşullarında taranan yüzeyin hem 3D topografyasını hem de renk bilgilerini yakalar. Tarayıcıdan elde edilen örgü verilerinde genellikle geometri ve renk hataları vardır ve bu nedenle yazıcıya gönderilmeden önce daha fazla düzenleme gerektirir. Örneğin Magics (Materialize, Leuven, Belçika) gibi yazılım paketlerinin bir kombinasyonunu kullanarak, parazitli çokgenler kaldırılarak taranan ham veriler değiştirilebilir ve düzeltilebilir, bunun yanı sıra aynasal vurgular veya diğer yanlışlıklar içeren alanların renk ayarı yapılabilir.
Gerçekçilik eklemek için bir sonraki adım, ince doku eklemeyi içerir (örn. gözenekler, kırışıklıklar) yüksek alan haritalama kullanarak 3B ağ üzerinde tasarlanır. Son olarak, katı yazdırılabilir bir model elde etmek için mesh verilerine kalınlık eklenir. Yüzey topografik bilgilerinde olduğu gibi, 3dMD kamera sisteminden gelen renkli görüntüler, son renkli baskıdan önce 3B ağ üzerine bindirilmeden önce daha fazla işlem gerektirebilir. Bu öncelikle, sırasıyla belirli kamera ve yazıcı renk profillerini kullanarak her piksel için kamera RGB’den yazıcı RGB’ye 2D renkli görüntünün renk yönetimini içerir. Bu özel görev için, kullanılan renk profilleri hem geleneksel kolorimetrik hem de spektral tabanlı yeniden üretim yöntemleri kullanılarak geliştirilmiştir.Yumuşak Doku Protezlerindeki Gelişmeler
Renk yönetimi tamamlandığında, yeni oluşturulan renkli görüntüyü işlenmiş 3B modelle eşleştirmek için yüzey dokusu eşlemesi gerçekleştirilir. Sondan bir önceki adım, 3B baskı sistemini kullanarak 3B modeli üretmek için 3B renkli baskıyı içerir ve daha sonra, son işlem adımı olarak, basılı modelin gücü ve esnekliği, tıbbi sınıf silikon ile infiltre edilerek geliştirilir.

3D Görüntü Elde Etme

3D yüz verileri, çeşitli farklı teknikler kullanılarak elde edilebilir. CT ve MRI taramaları, iç vücut organları ve yapılarının RP’si ve yüz protezi prototiplemesi için kullanılmıştır. Bu teknikler, hastaya özel iç vücut parçaları veya organları vb. 3D modellerini oluşturmak için kullanılabildiklerinden harici vücut 3D taramaya göre avantajlıdır. Ancak, daha düşük çözünürlükleri nedeniyle gözenekler ve kırışıklıklar gibi ince dokusal ayrıntıları yakalayamazlar. vücudun yüzeyinde. Ayrıca, veri yakalama, sırtüstü pozisyonlarda gerçekleştirilir ve bu nedenle, konumsal ayrıntıların, doğal bir dik yeniden yerleştirme pozisyonunda gerçekten yansıtmadığı için yakalanan verilerin doğruluğunu etkileyebilir. Son olarak, bu modaliteleri kullanarak renk verilerini yakalama yeteneği yoktur.
Yumuşak Doku Protezlerindeki GelişmelerCT ve MRI ile karşılaştırıldığında, 3B fotogrametri veri yakalama işleminin uygunluğu, iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma eksikliği, yüzüstü pozisyonda veri yakalama yeteneği ve verilerin nispeten kolay depolanması, aktarılması ve kullanılması nedeniyle daha popüler hale geliyor. Dahası, bu tür sistemlerin maliyeti nispeten karşılanabilir. Lazer tarama Kinect yapılandırılmış ışık ve benekli projeksiyon stereo, ayrıca daha önce yüz protezlerinin üretimi için 3D taranmış verileri elde etmek için kullanılmıştır. Bu yöntemler kullanılarak görüntü elde etme ve 3B yeniden yapılandırma teknikleri farklı olsa da, üretilen çıktılar üretilen veriler açısından benzerdir ve hepsi taranan geometri için 3B ağ verisi ve renk bilgisi üretir.
Tipik olarak, 3dMD tarayıcı dahil yüzey tarayıcıları, benek projeksiyon tekniğine dayanmaktadır ve bu projede başarıyla kullanılmıştır. Bu sistem, stereo fotogrametriye dayanır ve daha sonra taranan yüzeyin 3B derinlik haritasını oluşturmak için hedef yüzey üzerine kızılötesi benek desenleri yansıtarak stereo uygunluğu hesaplar. Aynı anda doku ve 3B topografik bilgi elde etmek için bir flaş sistemi ile birleştirilmiş birkaç makine görüş kamerası ve kızılötesi benek projektöründen oluşur. Bunlar topluca bölmeler olarak bilinir. İşlem daha sonra renkli görüntülerle son 3B poligon ağı oluşturmak için her bölmedeki tüm bakış açısı verilerini birleştirir ve ardından renk, doku ve görünüm eklemek için 3B ağın üzerine yerleştirilir.
Ortaya çıkan ağ daha sonra işleme ve düzenleme amaçları için bir OBJ dosyası olarak kaydedilebilir. Yeterli kalitede görüntü sağlamak için, veri yakalamaya yardımcı olacak protokoller geliştirilebilir. Bunlar şunları içerebilir;
• Bir karartma tesisinde görüntü yakalama,
• Hasta hareketini en aza indirme,
• Tutarlı çevresel aydınlatma protokolleri kullanma ve görüntülemeden hemen önce geometrik ve renkli kalibrasyonlar dahil olmak üzere kamera üreticilerinin tavsiye ettiği görüntü yakalama protokolünü takip etme.
• Yüz protezlerinin 3D baskısında kullanmak üzere görüntü yakalarken, herhangi bir hareket bozukluğundan kaçınmak için hastalardan görüntü yakalama işlemi sırasında hareketsiz kalmaları istenmelidir.

Kaynakça:
https://www.researchgate.net/publication/340866159_Advancements_in_Soft-Tissue_Prosthetics_Part_B_The_Chemistry_of_Imitating_Life
https://www.researchgate.net/publication/48354446_Rapid_prototyping_technologies_in_soft_tissue_facial_prosthetics_Current_state_of_the_art

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku