Uzmanlar, yüz felcinin, yüz kaslarını hedefleyen ve ani bir şekilde ortaya çıkan bir yüz rahatsızlığı olduğunu belirtiyor. Merkezi beyin olan yüz hareketleri yapma emrinin 7. sinir tarafından kaslara ulaştırılması ile oluşan engellemeler bu hareketlerin yapılamamasına neden olmaktadır. Bu engeller çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Kadın ve erkeklerde eşit derecede görülebilmekte, bunun yanı sıra kış aylarında daha fazla ortaya çıktığı bilinir, fakat bu tamamen uydurmadır. Yılın her mevsiminde yüz felci ile karşılaşmanız mümkündür.
Yüz felci kişiye bağlı olarak çok farklı şekillerde kendini gösterir. Bazen çok hafif olarak görülür ve kişi güldüğü an da yüz felci anlaşılır. Yüz felci hızlı ilerleyen bir hastalıktır ve maksimum şiddetine birkaç saat ya da birkaç günde ulaşabilir. Soğuk ve rüzgar hastalığı olarak da bilinir fakat bunu yalnızca kış ayı olarak nitelendirmek yanlıştır.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Hastalık kendini hemen belli etmesi nedeniyle teşhis konusunda da uzmanlara sıkıntı yaşatmamaktadır. Bir iki gün öncesinde kulak arkasında hafif ağrılar baş göstermeye başlar. Yüzün bir tarafında yüz ifadesinin tüm kasları zayıflar ve güçsüzleşir ya da tamamen etkisiz hale gelir. Mimikler istenildiği gibi yapılamaz. Göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın da kırıştırılamaz.
Hastada herhangi bir duyusal kayıp olmamasına rağmen hissizlik belirtileri ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda tat alma kaybı meydana gelir fakat bu yüz felci’nin net bir belirtisi olarak fark edilemez. İstemsiz gözyaşları, göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yine istemsiz olarak yukarı kayması, korneada meydana gelen tahriş ve göz kapaklarında meydana gelen kısılmalar hastalığın en görülebilir belirtileri arasında yer almaktadır. Felçli tarafta, yiyecek ve içeceklerin istemsiz bir biçimde dışarı düşmesi de görülmektedir.
Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bütün hastalık durumlarında tedavinin amacı hasarı onarmak, işlev noksanlığını en aza indirgemek ve siniri mümkün olduğunca iyi hale getirmektir.
Tedavi durumunda felçli taraftaki gözün korneasının hassasiyetine özen gösterilmeli ve dikkat edilmelidir. Kısa sürecek tedavilerde bir göz bandajı yeterli olacaktır. İyileşme süreci kısa süreli değil de uzun süreli görünüyorsa göz kapaklarının birbirine dikilmesi daha uygun olacaktır.
Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibi olarak belirlenmiştir. Hastaya rahatsızlığı detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. İlk aşamada muhakkak soğuktan korunmalıdır. 3 hafta ila 5 hafta arası zaman diliminde soğuk havada dışarı çıkılmamalı. Lokal olarak felçli kısma tedavi uygulanır ve ilk aşamada bu tedavi yöntemi yeterlidir. Bu tür hastalıklarda göz kapatılmasında sıkıntı yaşanabilir bu yüzden uyku gözlükleri ve yaşarmalar içinde doktor tavsiyesi üzerine göz damlaları kullanılabilir. Sizlere bahsettiğim yöntemler basit ve ilk aşama felci için uygulanacak tedavi yöntemleri bir diğer tarafta ilaç tedavisinden de bahsetmek istiyorum. İlk 24-48 saat içerisinde doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanır.
Hastanın mevcut başka hastalıkları da varsa bunlar da göz önüne alınmalıdır.Fizik tedavi hastalığın iyileşmesinde büyük pay sahibidir. Fiziksel tedavi yöntemleri olarak hastaya; Masaj, yüz egzersizleri, elektrik simulasyonu, elektroterapi ve akupunktur uygulanmaktadır.
Yüz Jimnastiği Nasıl Yapılır?
– Dudaklar kapalı şekilde ağız büzülür
– Dudaklar açık şekilde aynı işlem yapılır
– Yanaklar içeri çekilir ve belirli aralıklar gerçekleştirilir
– Gözler kapalı tutulup, ağız iyice açılır
– Alt çene hafif kaldırılır ve ağız açık bir şekilde beklenir
– Islık çalma eylemi gün içerisinde gerçekleştirilir
– Ağız önce büyük ” o ” şeklinde açılır daha sonra ” o ”küçültülür.
Bu hareketler gün içerisinde düzenli olarak yapılmalıdır. Egzersiz olarak nitelendirilen jimnastik programı hastalığın iyileşme sürecini hızlandırır ve ilaç tedavisinin yanında da büyük destekçi olarak yerini alır.
Yazar:Ali Ersoy