Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aktinomikoz Hastalığı Nedir?

0 899

İnsanlarda görülebildiği gibi sığırlarda da görülen Aktinomikoz denilen bu enfeksiyonun bulaşıcı olmadığı bilinir. Hastalığın ortaya çıkmasının sebebi Actinomyces cinsi bir bakterinin iki ayrı türüdür. Acaba Aktinomikoz hastalığı nedir derseniz ilk önce bakteri bulaşan kişinin boynunda, yüzünde, karnında ve göğsü gibi başka yumuşak dokularda ortaya çıkan irinli ve ağrı yapan şişliklerle kendini gösterdiği söylenebilir. Bit tropik bölge hastalığı olan Aktinomikoz hasta kişi yoluyla bir başkasına bulaşmasa da kişi hastalığın belirtilerini görüp bir tedavi arayışına girinceye kadar enfekte olan bölgeden bir diğer bölgeye yayılabilmektedir.

İnsan ve Sığırlarda Hastalık Etkeni

8824_aktinomikoz_-_3İnsanlarda bu hastalığın etkeni Actinomyces israeli iken sığırlarda Actinomyces bovis’tir. Sığırlarda görülen bu hastalığa “Işılküflüce” denilmektedir. Oksijenli ortamda üremesi zor olan bakteriler oksijensiz olan ağız için ve bağırsaklara yerleşmeyi tercih eder. İnsanlara bulaşması ve çoğalıp hastalık belirtileri vermesi genellikle diş çekimleri ile olur. Ağız içindeki yaralarda da çoğalabilmektedir. Bu şekilde bulaşan hastalık yüze, boyuna, çeneye yayılır. Hastalığın karın içine yayılması ise bakterilerin kalınbağırsağın delinmesi, apandisit patlaması gibi durumları fırsat olarak kullanmasıyla gerçekleşmektedir. Eğer enfeksiyon kaynağı solunum yoluyla gelmişse akciğerler ile çevre dokusuna yayılır.

İnsanda Hastalığın Gelişmesi

İnsanda hastalığa yol açan bakteri ağız, boğaz ve burun içinde normalde de bulunan A.israeli olsa da hastalığa yol açması için ne olmalıdır, Aktinomikoz hastalığı nedir, nasıl belirti vermelidir, bunlara açıklık getirilmelidir. Normal zamanda yalnız başına hastalık oluşturmayan Actinomyces israeli, kendi cinsinden olan

*Actinomyces naeslundii,

*Actinomyces viscosus,

*Actinomyces odontolyticus türleri ile birlikte olduğu zaman hastalığa yol açabilmektedir. Bu bakteri türleri insan vücuduna dışarıdan bulaşmaktadır.

8824_aktinomikozÇok görülmeyen bir enfeksiyon çeşidi olan Aktinomikoz’un bilim insanları tarafından ilk bulunduğunda mantar enfeksiyonu olduğu düşünülmüş olsa da bir mantar değil, bakteri hastalığıdır. Çok sık görülen bir hastalık olmasa da yeterli besin alınmadığı, bağışıklığın azaldığı durumlarda, ağız ve çene ile ilgili bir operasyon geçirmiş ve daha sonra iyi bakım yapılmamışsa ya da bu bölgelerde travma meydana geldiyse hasta olma riski bulunmaktadır. Hastalığa yerleştiği bölgeye göre, bağırsak, kemik, akciğer aktinomikozu gibi isimler verilir. Enfeksiyonlu bölgeden kana karışarak yayılım göstermektedir.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Kesin tanı koyulduktan sonra tedavisi antibiyotik kullanımı ile yapılacaktır. Doktorunuz dozu yüksek olan penisilin veya buna alerjiniz varsa aynı etkiyi yapabilecek farklı antibiyotikleri kullanmanızı isteyecektir. Toplanan irin cerrahi müdahale ile boşaltılmasına da gerek duyulabilir. Tedaviye bazı durumlarda bir yıl boyunca devam edilmesi gerekmektedir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku