Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlık

0 867

10.Moche Uygarlığı, Peru (MS 100-700)

Moche Uygarlığı, Peru’da gelişen bir kültürdür. Bu medeniyet, bu listedeki diğer kayıp medeniyetlerden nispeten daha genç bir kültürdür. Zengin ikonografilerinde ve anıtsal mimarilerinde bugün bile görüldüğü gibi ortak elit kültürü paylaşan bir grup özerk politikaydı. Moche Kültürü, MS 100’den Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlık700’e kadar hüküm sürdü. Moche’nin politik yapısının ve orada yaşayan insanların çöküşüne neyin yol açtığına dair birkaç teori var. Bir teoriye göre, 30 yıl yağmura ve sele maruz kalan ciddi buzul patlamaları ve yine 30 yıl süren kuraklık medeniyetin çöküşüne neden olmuştur. Diğer kanıtlar, bu faktörlerin nihai Moche ölümüne neden olmadığına işaret etmektedir. Bu yüzden Moche kültürünün gizemli kaybının ardındaki kesin sebebi belirlemek zordur.

9.Tiwanaku, Bolivya (MÖ 1.500-1.150)

Gizemli Tiwanaku medeniyetinde sonraki İnka uygarlığının etkisi vardı. Tiwanaku bir şehirdi ve Tiwanaku İmparatorluğu’nun başkentiydi. Medeniyetlerin yerleşimini MÖ 1.500’e kadar izleyebiliriz. Kent, antik dünyanın en yüksek şehriydi. Medeniyet, çarpıcı tören ve dini faaliyet örnekleri ile bilinir. Sahadan duvar nişleri, drenaj, kanallar ve ocak ele geçmiştir. Wari kültürü daha sonra da uygarlığın bir parçası olmuştur. Tiwanaku İmparatorluğu’nun çöküşüne neden olan şey gizemdir. Yaygın olarak kabul gören teori, imparatorluğun değişen iklim şekilleri ve fazla gıda yetiştirememesi nedeniyle şiddetli kuraklıklardan dolayı düştüğüdür. Diğer arkeologlar, Tiwanaku’nun ayaklanma nedeniyle düştüğü teorisini destekledi; çünkü neredeyse tüm ayinler, tören yapıları ve kamusal alanlar kasıtlı imha belirtileri göstermektedir.

8.Maya Uygarlığı (MÖ 2.600)

Maya Uygarlığı, Maya halkı tarafından bir Mezo-Amerikan uygarlığıdır. Klasik Maya Uygarlığı, 8-9. yüzyıllar arasındaki çöküş kaderini karşıladı. Yine 2. yüzyılda, klasik öncesi Maya uygarlığı da benzer bir çöküşle karşılaştı. Medeniyetten insanların hala Meksika’nın bazı bölgelerinde ve Güney Amerika’nın diğer bölgelerinde yaşadığını biliyoruz. Ancak ani çöküş ve uygarlığın terk edilmesine neden olan şey dünyanın en büyük Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlıkarkeolojik gizemlerinden biridir. Medeniyetin çöküşünü kanıtlamak için yaklaşık yüz teori vardır. Klasik Maya çöküşü, arkeolojideki en büyük çözülmemiş gizemlerden biridir. Gelişmekte olan Maya şehirlerinin çoğu bilinmeyen bir nedenden ötürü kaldı. Günümüzde hastalık salgını, yabancı istila, kuraklık ve sistematik ekolojik çöküş gibi teoriler hakimdir.

7.Miken Uygarlığı, Yunanistan (MÖ 1.600-1.100)

Miken uygarlığı, Minoans’la bağları olan Yunan geç Tunç Çağı uygarlığıdır. Medeniyet, antik Yunanistan’da MÖ 1,600’den 1,100’e kadar gelişti. Mühendislik alanları, ticaret, askeri, sanat, mimarlık ve dil konusundaki başarıları bugün ve savaşçı seçkin toplumunun egemenliği olarak bilinmektedir. Bu gelişen toplumun çöküşünün sebebi bilinmemektedir. Yunan Kara Çağ Miken dönemini takip eder. Yunan Karanlık Çağları nedeniyle uygarlığın birçok kaydı kaybedildi. Dorian istilası ve doğal afet veya iklim değişikliği gibi medeniyetin çöküşüne dair çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Popüler Yunan uygarlığı, çok eski Yunan edebiyatının ve mitolojisinin tarihi ortamı haline geldi.

6.Minoans, Girit (MÖ 3.650-1.400)

Minoslular, Girit ve Ege adalarında gelişen Tunç Çağı’nda esrarengiz bir medeniyetti. Minoslular, Yunan tarihinden bir medeniyetti. Bu uygarlığı antik Yunanistan ve Miken Yunanistan’ı takip etti. Medeniyet, 20. yüzyılda İngiliz arkeolog Arthur Evans tarafından gün ışığına çıktı. “Minoans” adı Yunanistan’ın efsanevi kralı Minos’u ifade eder. Gelişen ve güçlü bir Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlıkmedeniyetin kültürü, Kiklad’a, Mısır’ın eski krallığına ve hatta Anadolu’ya kadar ulaştı. MÖ 1,400 civarında medeniyet bilinmeyen bir nedenden ötürü sona erdi. Sebep, dünyadaki akademisyenler tarafından ağır şekilde tartışıldı ve teorikleştirildi. Teorilerden biri, uygarlığın işgal nedeniyle sona erdiğini, bir diğeri ise volkanik bir patlamadan kaynaklandığını söylemektedir.

5.Nok Uygarlığı, Nijerya (MÖ 1000-300)

Nok Medeniyeti, Nijerya’da gizemli ve ileri bir antik medeniyetti. Nok kültürünün en esrarengiz ve merak uyandıran yönleri ünlü terracotta heykelleri ve gizemli kayboluşlarıydı. Kültür, adını Nijerya’daki Nok köyünden almıştır. Pişmiş toprak heykellerin 1928’de keşfedilmesinden sonra, Nok kültürünün ilk kanıtı gün ışığına çıktı. Yaklaşık 1,500 yıl süren medeniyetin ortadan kalkmasının ardındaki bilinmeyen nedenlerin bizi şaşırttığına inanmak zordur. Bu pişmiş toprak heykellerin işlevleri bile bilinmemektedir. Bir zamanlar gelişen Demir Çağı medeniyeti, tarım, heykelcilik, demir eritme, mimari, seramik ve seramik ustalarıydı. MÖ 500 civarında, bölge nüfusu gizemli bir nedenden dolayı düşmeye başladı. Bu dönemde nüfusun, heykellerin ve çanak çömleklerin keskin bir şekilde düşmesi, yavaş çöküşe işaret etmetedir.

4.Sanxingdui Kültürü, Çin (12. ve 11. Yüzyıllar arası)

Sanxingdui, Çin’de ilginç bir arkeolojik sit alanı ve Çin’in büyük şehri Sichuan’dadır. Kültür, daha önce bilinmeyen Tunç Çağı kültürüyle ünlüdür. Gizemli ve Kayıp 10 Eski UygarlıkKültür sadece 1929’da ve yine 1986’da ortaya çıktı. Arkeologlar, Sanxingdui kültürünü Shu’nun eski krallığı ile özdeşleştiriyorlar. Kazıların radyokarbonla tarihlenmesi, kültürü M.Ö. 12. ve 11. yüzyıllara tarihlendirir. Kültür, çok faza yayılmıştır ve güney Çin’deki gizemli medeniyetlerden biridir. Medeniyetin azalması, başka bir kültürün veya doğal felaketin işgalinden kaynaklanmaktadır. Medeniyetin ölümünü düşündüren birkaç teori vardır ve hiçbiri gizemi çözecek kadar doğru olmamıştır. Yin’den tunçla ve Güneydoğu Asya’dan fildişiyle olan geniş ticari bağlantılarıyla kültür, güçlü bir merkezi teokrasiydi. Çin’in farklı bölgelerinde bu tür bağımsız kültürlerin kanıtı, Sarı Nehir’in “Çin medeniyetinin beşiği” olduğu geleneksel teorisine meydan okuyor.

3.Eski Olmec Uygarlığı, Meksika (MÖ 1.500-400)

Antik Olmec Uygarlığı ilk Meso-Amerikan medeniyeti ve daha sonraki kültürlerin ve medeniyetlerin temeli oldu. Meksika ve Guatemala’daki ilk büyük medeniyetlerdi. Bu sanatsal toplum, “devasa başkanlar” olarak bilinen Olmec başkanları ile bilinir. Olmec’lerin kökenleri hakkında birkaç spekülasyon vardır. Birisi kesin kökenini bulamadan önce, onların gerilemesi büyük bir gizemdir. Bilim adamları henüz Olmec kültürünün Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlıknihai düşüşünün nedenini bulamadılar. Volkanizma düşüşleri, ilgili teorilerden biridir. İklimsel ve çevresel değişiklikler ve ağır tarım ve tarıma bağlı olarak nehirlerin kesilmesi gibi birkaç teori vardır. Kültürün, Maya kültürleriyle benzerlikleri vardır. Medeniyetin özellikleri de İzapa’da bulunan ile aynıdır.

2.Cucuteni-Trypillian Kültürü, Doğu Avrupa (M.Ö. 4.800-3.000)

Cucuteni-Trypillian kültürü M.Ö. 4.000’den 3.000’e kadar canlı bir geçmişi olan Neolitik-Eneolitik dönemden kalmadır. Bu Doğu Avrupa medeniyetinin varlığı; günümüzde batı Ukrayna, Moldova ve kuzeydoğu Romanya bölgelerindedir. Yerleşimlerin çoğunluğu küçük ve yoğun yerleşim bölgeleriydi. Orta Tryphilla evresinde, kültüre ait nüfus, yapıların çoğunluğunu (3.000 yapı) inşa etmiş ve 20.000 ile 40.000 kişi arasında bir nüfusa sahiptir. Bu kültürün Neolitik Avrupa tarihindeki en büyük yerleşim merkezlerini kuran ilk şehir olduğu bilinmektedir. Arkeolojik alanlardan ve kazılardan çok sayıda kadın heykel ve muska bulunmuştur. Kültürün sonu bir sırdır. Araştırmacılar tarafından medeniyetin nasıl sona erdiğiyle ilgili birkaç teori vardır. Diğer kültürlerin zorla yok etmesi, arkeolog Marija Gimbutas’ın “Çukur-Mezar Kültürünün kronolojisi ve genişlemesi üzerine notlar” adlı kitabında açıklaması olan bir teoridir. Bir başka teoriye göre kültür, Blytt-Sernander Sub-Boreal evresi boyunca iklimsel değişikliklerden dolayı düşmüştür. Muhtemelen 2.750 yıllık istikrarlı ve statik bir varlığa sahip olan kültür, bugün açıklanamayan gizemli bir şekilde sona ermiştir.

1.İndus Vadisi Uygarlığı, Hindistan, Pakistan ve Afganistan (MÖ 3.300-1.300)

İndus Vadisi Uygarlığı, dünyadaki en büyük ve en eski uygarlıklardan biridir. Bu ileri medeniyet, günümüz Pakistan, kuzeybatı Hindistan ve kuzeydoğu Afganistan’a kadar uzanan İndus Nehrinin yanında gelişti. Gizemli ve Kayıp 10 Eski Uygarlıkİndus Vadisi Uygarlığı, Eski Mısır ve Mezopotamya ile birlikte Eski Dünya’nın ilk uygarlığıdır. Harrapan Medeniyeti, İndus Vadisi Uygarlığı’nın diğer adıdır. Medeniyetin dili çözülemez. Medeniyetin ölümüne yol açan şey bir gizemdir ve çöküşünü açıklayan birçok teori mevcuttur. Önceden araştırmacılar, bu Tunç Çağı medeniyetinin ölümünün Hindistan alt kıtasında kentsel yaşamın kesintiye uğramasına neden olduğunu düşünüyorlardı. Ancak daha sonra yapılan kazılar, medeniyetin bir anda gerilemediğini veya ortadan kaybolduğunu ortaya çıkardı. İnsanlara, diline ve Vedik dinlerine ne olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Kaynakça:
http://listamaze.com/top-10-mysterious-lost-ancient-civilizations/

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku