Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hint Sümbülü Yağı (Spikenard): Tanımı, Bileşenleri ve Faydaları

0 1.079

Spikenard yani hint sümbülü yağı çok eski zamanlardan beri, en değerli yağlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu yağ parfüm, ilaç yapımı ve Hindistan’dan Avrupa’ya kadar geniş bir alanda dini ritüellerde kullanılmıştır. Spikenard yağı, uykusuzluk, stres, sindirim sorunları, zayıf bağışıklık sistemi ve enfeksiyonları doğal olarak tedavi etmek için bitkisel ilaç olarak kullanılır. Ayurveda tıbbında, bu yağ uyku bozukluğu, depresyon, kronik yorgunluk sendromu gibi bir dizi sağlık koşullarının tedavisinde kullanılmıştır.

Spikenard Nedir?

Hint Sümbülü Yağı (Spikenard): Tanımı, Bileşenleri  ve FaydalarıNard, nardin ve muskroot olarak da adlandırılan Spikenard, Valerian ailesinin bilimsel adı Nardostachys jatamansi olan çiçekli bir bitkidir . Nepal, Çin ve Hindistan’ın Himalayalarında yetişir ve yaklaşık 10.000 fit yükseklikte bulunur. Bitki yaklaşık üç metre yüksekliğinde büyür ve pembe, çan şeklindeki çiçekleri vardır. Spikenard, bir kökten çıkan birçok tüylü sivri ile ayırt edilir ve Araplar tarafından buna Hint Başak bitkisi de denir.
Köksap denilen bitkinin sapları ezilir, yoğun bir aroması ve kehribar rengi olan uçucu bir yağa damıtılır. Yosun kokusuna benzediği söylenen ağır, tatlı, odunsu ve baharatlı bir kokusu vardır. Yağ, sığla, sardunya, paçuli, lavanta, vetiver ve mür yağlarının uçucu yağlarıyla iyi karışmaktadır. Spikenard esansiyel yağı, bu bitkiden elde edilen reçinenin buharla damıtılmasıyla ekstrakte edilir ve başlıca bileşenleri aristoilen, kalaren, klarenol, kumarin, dihidroazulenler, jatamanshinik asit, nardol, nardostachone, valerianol, valeranal ve valeranonu içerir.
Araştırmaya göre, spikenard köklerinden elde edilen esans, mantar toksik aktivitesi, antimikrobiyal, antifungal, hipotansif, antiaritmik ve antikonvülsan aktivite gösterir. Yüzde 50 etanol ile ekstrakte edilen rizomlar hepatoprotektif, hipolipidemik ve antiaritmik aktivite gösterir. Bu yararlı bitkinin toz sapı ayrıca uterusu temizlemek, infertiliteye yardımcı olmak ve adet bozukluklarını tedavi etmek için dahili olarak alınır.

Tarihi

Spikenard bitkisinin rizomları ve kökleri geleneksel tıpta antistres ajanlar olarak kullanılır ve Hindistan’da antikonvülsan Ayurveda ilacı olarak pazarlanır. İncil’de iki kez bu bitkinin ismi geçmektedir ve İbranice nard kelimesi “ışık” anlamına gelmektedir. Bitkinin kullanımı, Mısırlıların lüks olarak gördüğü ve Romalıların onu parfüm olarak kullandıkları eski zamanlara dayanmaktadır. Nard, Achilles tarafından Patroklos’un vücudunu parfümlemek için kullanıldığında Homeros’un İlyada’sında da belirtilmiştir.
Spikenard, ortaçağ Avrupa mutfağındaki yiyecekleri baharatlamak için, özellikle de tatlandırılmış ve baharatlı bir şarap içeceği olan Hipokras’ı tatmak için kullanılan baharat karışımının bir parçası olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda 17. yüzyılda Stingo adlı güçlü bir bira için de bir malzeme olarak kullanılmıştır.

Sağlık Açısından Yararları

Bakteri ve mantarla savaşır
Spikenard ciltte ve vücutta bakteri üremesini durdurur. Deride, bakterileri öldürmeye ve yara bakımı sağlamaya yardımcı olmak için yaralara uygulanır. Vücudun içinde, spikenard böbreklerde, idrar kesesinde ve üretrada bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Ayak tırnağı mantarı, sporcunun ayağı, tetanoz, kolera ve gıda zehirlenmesini tedavi ettiği de bilinmektedir. Kaliforniya’daki Batı Bölgesel Araştırma Merkezi’nde yapılan bir araştırma , 96 esans yağının bakterisidal aktivite seviyelerini değerlendirilmiştir. Spikenard, hayvan dışkısında yaygın olarak bulunan bir bakteri türü olan C. jejuni’ye karşı en aktif olan yağlardan biriydi. C. jejuni, dünyada insan gastroenteritinin en yaygın nedenlerinden biridir. Spikenard ayrıca antifungaldir, bu nedenle cilt sağlığını geliştirir ve mantar enfeksiyonlarının neden olduğu rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olur. Bu güçlü bitki kaşıntıyı hafifletebilir, cilt üzerindeki lekeleri tedavi edebilir ve dermatiti tedavi edebilir.
İltihabı hafifletir
Hint Sümbülü Yağı (Spikenard): Tanımı, Bileşenleri  ve FaydalarıSpikenard esansiyel yağı, vücuttaki iltihapla mücadele yeteneği nedeniyle sağlığınız için son derece faydalıdır. Enflamasyon çoğu hastalığın kökenindedir ve sinir, sindirim ve solunum sistemleriniz için tehlikelidir. Güney Kore’deki Doğu Tıbbı Okulu’nda yapılan bir 2010 çalışması, hafif rahatsızlıktan hayatı tehdit eden bir hastalığa kadar değişebilen ani bir pankreas iltihabı olan spikenardın akut pankreatit üzerindeki etkisini araştırmıştır. Sonuçlar, spikenard tedavisinin akut pankreatit ve pankreatite bağlı akciğer hasarının şiddetini zayıflattığını göstermektedir; bu, spikenardın bir anti-enflamatuar ajan olarak hizmet ettiğini kanıtlar.
Zihni ve bedeni rahatlatır
Spikenard cilt ve zihin için rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir yağdır; sakinleştirici ve sakinleştirici bir ajan olarak kullanılır. Aynı zamanda doğal bir soğutma sıvısıdır, bu yüzden öfke ve saldırganlık zihnine biner. Depresyon ve huzursuzluk duygularını yatıştırır ve stresi azaltmak için doğal bir yol olarak hizmet edebilir. Japonya’daki Farmasötik Bilimler Okulu’nda yapılan bir araştırma, spikenard’ı spontan buhar uygulama sistemi kullanarak sedatif aktivitesi açısından incelemiştir. Sonuçlar, spikenardın çok fazla kalaren içerdiğini ve buhar inhalasyonunun fareler üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Çalışma ayrıca, uçucu yağlar birlikte karıştırıldığında, yatıştırıcı yanıtın daha anlamlı olduğunu; bu özellikle spikenard galangal, paçuli, borneol ve sandal ağacı esansiyel yağları ile karıştırıldığında doğrudur. Aynı okul ayrıca spikenard, valerena-4,7 (11) -dien ve beta-maaliene’nin iki bileşenini izole etti ve her iki bileşik de farelerin lokomotor aktivitesini azaltmıştır. Valerena-4,7 (11) -dien, en güçlü yatıştırıcı aktiviteye sahip, özellikle derin bir etkiye sahipti; aslında, kontrollerden iki kat daha fazla lokomotor aktivite gösteren kafeinle tedavi edilen fareler, valerena-4,7 (11) -dien uygulamasıyla normal seviyelere indirgenmiştir. Araştırmacılar, farelerin 2.7 kat daha uzun süre uyuduğunu, zihinsel veya davranış bozukluğu olan hastalara verilen reçeteli bir ilaç olan klorpromazininkine benzer bir etki bulduğunu keşfetmişlerdir.
Bağışıklık sistemini uyarır
Spikenard bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir – vücudu sakinleştirir ve düzgün çalışmasını sağlar. Bu doğal bir hipotansiftir, bu nedenle doğal olarak kan basıncını düşürür. Artmış kan basıncı, arterler ve kan damarları üzerindeki basıncın çok yüksek olması ve arter duvarının bozulmasına neden olarak kalp üzerinde ekstra strese neden olur. Uzun süreli yüksek tansiyon, felç, kalp krizi ve diyabet riskini artırır. Spikenard kullanımı yüksek tansiyon için doğal bir ilaçtır, çünkü arterleri genişletir, oksidatif stresi azaltmak ve duygusal stresi azaltmak için antioksidan görevi görür. Bitki yağları ayrıca bir dizi hastalık ve hastalık için suçlu olan iltihabı hafifletir.
Hindistan’da yapılan bir 2012 çalışma buldum o spikenard rizom (bitkinin sapları) yüksek indirgeme yeteneği ve güçlü serbest radikal temizleyicisi olduğunun tespit etmiştir. Serbest radikaller vücudun dokuları için çok tehlikelidir ve kanser ve erken yaşlanmaya bağlanmıştır; vücut, oksijenin yol açtığı hasarı önlemek için antioksidanlar kullanır. Tüm yüksek antioksidan gıdalar ve bitkiler gibi, vücudu iltihaptan korur ve serbest radikal hasarıyla savaşır, sistemleri ve organları düzgün çalışır halde tutarlar.
Saçın uzamasına yardımcı olur
Hint Sümbülü Yağı (Spikenard): Tanımı, Bileşenleri  ve FaydalarıSpikenard yağı, saçın büyümesini teşvik etmek, doğal rengini korumak ve grileşme sürecini yavaşlatmak için bilinir. Pharmacognosy Dergisi’nde yayınlanan bir 2011 çalışması, spikenard yağının saç büyümesini teşvik etme yeteneğini ölçmüştür. Çalışma için ham ekstrakt, fraksiyonlar ve izole edilmiş bileşiklerin ikisi saç büyüme aktiviteleri açısından test edildi. Saç büyümesi, çalışma başlamadan önce dört santimetrekarelik bir alanda tüyleri alınmış dişi Wistar sıçanlarında test edilmiştir. Sonuçlar, spikenard yağının saç büyümesini teşvik etme aktivitesinde pozitif tepki gösterdiğini göstermektedir; ham spikenard ekstreleri saf bileşiklerden daha etkilidir. İzole edilen bileşikler, farklı şekillerde etkili oldukları için, özütte birlikte hareket ettiklerinde, kısa bir süre içinde saç büyümesi yeniden başlamıştır. Spikenard özü kullanırken, saçın test edilen sıçanlarda yeniden büyümesi için yüzde 30’luk bir azalma olmuştur, bu da spikenardın saç dökülmesi ilacı olarak faydalı olduğunu göstermektedir.
Uykusuzluğu giderir
Birçok yetişkin bir noktada uykusuzluk yaşar, ancak bazı insanlar uzun süreli (kronik) uykusuzluğa sahiptir. Uykusuzluk birincil sorun olabilir veya stres ve anksiyete, uyarıcıların aşırı kullanımı, şeker, hazımsızlık, ağrı, alkol, fiziksel aktivite eksikliği, huzursuz bacak sendromu, hormonal değişiklikler, uyku apnesi veya diğer tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Eğer kişinin bu sorunları varsa ve uyuyamıyorsa, bu temel yağ büyük bir doğal ilaç advers yan etkilere neden olabilir bu yüzden doğal çözümler aramak gerekebilir. Spikenard’ın yatıştırıcı ve müshil özellikleri uykusuzluk çeken insanlar için yararlı olabilir. Sizi rahat bırakır ve huzursuzluk ve endişe duyguları kaybolur. Uykusuzluk şayet hazımsızlık veya mide sorunlarının bir sonucuysa, sindirim sisteminin işlevini geliştirdiği için yararlı olabilir. Fareleri içeren bir 2015 çalışması, bir spikenard özütünün bileşiklerinin inhalasyondan sonra sakinleştirici etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar, spikenard yağı kullanan aroma terapinin hafif sedasyon sağlayabileceği sonucuna varmıştır.
Kabızlığı azaltabilir
Bitkinin sindirime olan faydaları üzerine araştırmalar sınırlı olmasına rağmen, spikenard bazen sindirim sistemini uyaran doğal bir müshil olarak kullanılır. Bu, yağın rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliklerinden kaynaklanabilir. Bağırsak duvarını kurutan sentetik laksatiflerden farklı olarak, spikenarddaki gevşetici bileşikler, atıkların kolondan ve vücuttan dışkı şeklinde atılmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Rahim ve yumurtalıkları korur
Spikenard rahim ve yumurtalıkları arındırmak ve östrojen ve progesteron salgılanmasını uyarmak için çalışabilir. Bu faydaları kanıtlamak için herhangi bir insan çalışması olmasa da, bitkinin uçucu yağları yüzyıllardır üreme sağlığı için kullanılmıştır. Geleneksel ve Ayurveda tıbbında menstrüasyonu teşvik etmek, uterusu temizlemek, ağrılı menstruasyonu tedavi etmek ve uterusun iltihaplanmasını azaltmak için uterus uyarıcısı olarak kullanılır. Adet döngüsünü düzenli tutabilir ve PMS krampları ve rahatsız edici şişkinlik için doğal bir ilaç görevi görür . Yağ ayrıca doğal olarak iktidarsızlığın tedavisinde afrodizyak olarak kullanılmıştır.

Yan Etkileri

Spikenard’ı topikal ve aromatik olarak kullanmak güvenlidir ve dahili olarak kullanırken, yalnızca yüzde 100 saf, yüksek kaliteli ve organik ürünler olduğundan emin olunmalıdır. Spikenard esansiyel yağının yaşam sonu bakımında ajitasyon ve sıkıntı yönetimindeki etkinliğini ölçen bir araştırmaya göre, spikenard yağı kullanmanın bilinen bir riski yoktur. toksik olmayan, tahriş edici olmayan ve duyarlı olmayan olarak kabul edilir. Ayrıca, esans yağını kullanmaya engel olacak bilinen herhangi bir tıbbi durum da olmamalıdır.
Hamileyken veya emzirirken spikenard kullanmaktan kaçının çünkü tamamen güvenli olup olmadığını gösteren yeterli araştırma yoktur. Bazı uçucu yağlar hassas cilde sahip kişilerde tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu nedenle yağı düzenli olarak kullanmadan önce bir parça cildi test edilmelidir. Yağı gözlerden ve diğer hassas alanlardan uzak tutulmalıdır.
Nard ve muskroot olarak da adlandırılan Spikenard, yüzyıllardır bitkisel ilaç olarak kullanılan çiçekli bir bitkidir. Uçucu yağ, rizomlardan veya bitkinin sapından çıkarılır. Yosuna benzer tatlı, odunsu ve baharatlı bir kokusu vardır. Spikenard esansiyel yağı, çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmek için aromatik, topikal ve dahili olarak kullanılabilir. En üstteki spikenard faydaları arasında enfeksiyonlarla savaşma, iltihabı azaltma, zihni ve vücudu rahatlatma, bağışıklık fonksiyonunu uyarma, saç büyümesini teşvik etme, uykusuzluğu giderme, sindirimi destekleme ve kadın üreme organlarının sağlığını artırma yeteneği bulunur.

Kaynakça:
cliganic.com
thespruceeats.com
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku