Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ağaç Kavunu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

0 730

Ağaç Kavunu Nedir?

8733_1Ağaç kavunu, turunçgiller grubuna ait bir bitkidir. Ağaç kavunu “utruç” ve “cutrus medica” isimleriyle de bilinmektedir. Meyve kabuğunun sertliğiyle ve kalınlığıyla meşhurdur. Ağaç kavunu ağacının meyve vermesi 3 yılı bulmaktadır. Bunun yanında yavaş büyüyen bir ağaçtır. En ağır turunçgil türü, ağaç kavunu bitkisidir. Meyvesinin ağırlığı 4.5 kiloya kadar çıkabilmektedir. Meyvelerin ağır olması dolayısıyla ağaçta uzun süre kalması beklenemez. Olgunlaşan meyveler hızlı şekilde düşmeye başlamaktadır.

Ağaç Kavunu Nerelerde Yetiştirilir?

Ağaç kavununun yetiştiği yerlerin başında Güney Avrupa, Hindistan gelmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Bu bitki değişik şekillerde kullanılabilmektedir. Bu nedenle kesin bir toplama süresi bulunmamaktadır. Bitkinin yaprakları, meyvesi, ve çiçekleri ayrı ayrı kullanılabilmektedir.

– Ağaç kavunu P vitamini etkisi gösteren, Hesperidin isimli glikozit içermektedir.
– Meyvelerin sert yapıdaki kabukları çiğnenir ise ağız kokusunu gidermektedir. Ancak kesinlikle yenmemeli, çiğnenmelidir. Bu işlem diş etlerine de oldukça faydalıdır.
– Sağlık açısından kritik öneme sahip olan ağaç kavunu bitkisi; kalp çarpıntısını giderir, kalbi kuvvetlendirir, ayrıca mideye de iyi gelmektedir. Kabızlığa şifa olduğu gibi, safrayı da yok ederek kusmayı önler.
– Bitkinin sağladığı faydalar bunlarla sınırlı değildir. Tüketmek bir yana yaprağını koklamak dahi baş ağrısını geçirmektedir.
– Ağrıca kaynatılmış suyu evde koku olarak kullanılabilmektedir. Bu koku ferahlık hissi oluşturmaktadır.
– Meyveleri kurutularak ilginç yöntemlerde kullanılabilmektedir. Bunlardan en göze çarpanı güvelere karşı elbiselerin arasına konulmasıdır.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku