Agnozi, bilmeme tanımamadır. Duyu organlarında bir bozukluk olmamasına karşın kavrama yetisinin bozulması, nesneleri ve simgeleri kavramada baş gösteren yetisizlik duygusudur.
Bir beyin hastalığı sonucunda algılananı bilince katıp kavrama yeteneğinin yitirilmesidir. Yunancada bilinmeyen anlamına gelen “AGNOSTOS” sözcüğü agnozi olarak ilk kez,1891 ‘de tanıma yetersizliğinin karşılığı olarak “SIGMUND FREUS” ce kullanıldı. Agnozi, etkilenen duyusal kanala göre sınıflandırılmaktadır. Fakat o duyularda bir bozukluk mevcut değildir.
Optik Agnozi: Görülen objelerin tanınmamasıdır. Bu objeler başka yollarla örneğin; dokunmayla tanınabilir. İnsanların yüzlerini tanımama yetersizliğine “Prosopagnozi”denmektedir.
Taktil Agnozi: Dokunmayla tanımlanamayan yetersizlik te denebilir. Dokunma duygularında hiçbir bozukluk olmadığı halde nesneleri tanıyamaz.
Akustik Agnozi: İşitme yetersizliği de denilebilir. Bilinen sesleri örneğin; para şıkırtısını, su şıkırtısını tanıyamamasıdır. Bu tanıma yetersizliği de duyularda bir bozukluk olmadığı halde ortaya çıkmaktadır. Eğer duyuda bir problem varsa buna “Asteri Agnozi” denmektedir.
Agnozi çoğunlukla damarlardaki doku bozukluğundan ötürü ortaya çıkmaktadır. Beyinde derin yaralar oluşması sonucu oluşan tam yetersizlik durumları da söz konusu olur.
Yazar: Elif AÇIKGÖZ