Altı tane el sıkışma türü vardır ve her birinin karşı tarafa verdiği mesaj ve anlam farklıdır. El sıkışma türüne bakarak karşı tarafın bizim hakkımızda neler düşündüğünü, bize karşı nasıl bir muhabbet beslediğini anlamak mümkündür, tabi bunun için biraz beden dili bilmek gereklidir.
1 ) Eşit el sıkışma: Karşı tarafın elinizi sıktığı sıklıkta elini sıkmak ve avuç içlerinin birbirlerine iyice temas etmesi tarzında yapılan el sıkışmasına eşit el sıkışma denilir. Bu tarz el sıkışma ile karşı tarafa kolay iletişim kurabileceğiniz ve samimi olduğunuz izlenimini verebilirsiniz. Aynı şekilde eğer karşı taraf sizinle eşit el sıkışma yaptıysa karşınızdaki kişinin size karşı samimi olduğunu size karşı açık olduğunu, size bir sevgi beslediğini, size karşı bir duvarının veya direncinin olmadığını anlayabilirsiniz. Eşit el sıkışma samimiyet ve sevgi göstergesidir.
2 ) El üstte el sıkışma: Elin üst tarafının yukarı avuç içinin aşağı doğru bakacak şekilde uzatılması ile yapılan tokalaşma şeklidir. Eli üste olan kişi karşı tarafa, ben senden üstünüm ve sen bana tabisin mesajı vermektedir. Çünkü avuç içinin aşağıya doğru olması beden dilinde ben senden üstünüm ve sen bana tabisin anlamındadır. Bu tokalaşma şeklinde de avuç içi aşağıya baktığı için kişi karşısındaki kişiye üstün olduğu izlenimini vermeye çalışmaktadır. Türk kültüründe bu tokalaşma şekli büyüklük( yaş itibariyle büyüklük ) simgesidir ve yaşça bizden büyük olan kişiler ellerini öptürmek için bu şekilde uzatırlar.
Bir kişi sizinle bu şekilde tokalaşmak istediğinde, siz o kişinin üstünlüğünü kabul etmiyorsanız tokalaşırken hemen elleri düzeltmeniz ve eşit bir şekle getirmeniz gerekmektedir. Tokalaşırken karşının elini düzelterek eşit bir hale getirmezseniz karşı tarafın sizden üstün olduğunu kabul ediyor olursunuz.
3 ) El altta el sıkışma: Elin üst kısmının aşağıya avuç içinin yukarıya doğru bakacak şekilde elin uzatılması ve bu şekilde tokalaşmanın yapılmasıdır. Elinin üstü aşağıya bakan kişi karşı tarafa ben senin lider olduğunu, senin baskın güç olduğunu kabul ediyorum ve ben sana tabi olmak istiyorum mesajını vermektedir. Avuç içinin yukarı doğru bakması beden dilinde karşı taraftan bir beklentisinin olduğu ve karşının üstünlüğünü kabul ettiği anlamına gelmektedir. Bu tokalaşma şeklinde de avuç içi yukarı baktığından dolayı kişi karşının üstünlüğünü, gücünü ve liderliğini kabul ediyordur. Birisi size bu şekilde elini uzatırsa, sizden daha güçlü bir yapısının ve size öğretecek bir şeylerinin olmadığını düşünüyor demektir. B u şekilde tokalaşmak için elini uzatan birisi karşı taraftan bir beklenti içindedir.
4 ) Bir el ensede el sıkışması: Karşı taraf elinizi tutarak sizi kendisine doğru çeker ve sizin özel alanınıza izinsiz girer aynı zamanda bir elini de sizin ensenize veya omzunuza atabilir. Özel alan 0 ile 50cm mesafeyi kapsar bir kol uzunluğu kadar bir mesafedir yani kolunuzu öne uzattığınızda bedeniniz ile uzattığınız elinizin parmak ucuna kadar olan mesafedir ve bireylerin özel alanlarını koruma içgüdüsü vardır. İzinsiz özel alana girilme bir tehdit unsurudur ve kişiyi rahatsız eder. Bu tokalaşma şekli sıcak gibi görünse de kaba bir tokalaşma şeklidir. Genellikle yaşça büyük olan kişiler kendilerinden çok küçük olan kişilerle bu tarz tokalaşırlar. Türk kültüründe özellikle ergenlik çağındaki erkek çocuklarıyla büyükler bu şekilde tokalaşmaktadırlar. Bir kez daha belirtelim ki sıcak, samimi gibi görünen bu tokalaşma şekli aslında kaba bir el sıkışma şeklidir ve çok fazla tavsiye edilmemektedir.
5 ) Sonradan görme tokalaşması: Elinin ucuyla sanki pis bir şey tutar gibi karşısındakinin parmak uçlarını hafifçe tutarak yapılan tokalaşma şeklidir. Özellikle kokona bayanların, havas sınıfın( kendini üstün zanneden sınıfın), zengin ancak bu zenginliği hazmedememiş insanların tokalaşma şeklidir. Bu tokalaşma şekli karşı tarafı küçümseyen, karşı tarafa bir çöp muamelesi yapan ve tamamen samimiyetsiz bir tokalaşma şeklidir. Gerek özel hayatta da gerekse iş hayatında kullanılmaması gereken bir tokalaşma şeklidir çünkü güvensizliğin ve iktidarsızlığın bir belirtisidir. Karşı tarafı aşağılamak amacıyla yapılmasına rağmen, bu tokalaşma şekliyle kişi kendi güvensizliğini dile getirmiş olmaktadır.
6 ) Sandviç tokalaşma: Kişi bir eliyle tokalaşırken diğer eliyle de karşı tarafın elinin üstünü kapatır yani karşı tarafın elini iki eli arasına alarak tokalaşır. Samimiyet belirten bir tokalaşma şeklidir. Tam bir siyasetçi tokalaşmasıdır ve özellikle politikacılar tarafından kullanılmaktadır. Bu tokalaşma şeklinde bazen karşı taraf kolunuzu veya omzunu da tutabilir yani bir eliyle sizin elinizle tokalaşırken diğer eliyle de sizin dirseğinizi veya omzunu tutar ve böylece size üstünlük sağlar. Eğer karşındaki kişinin üstünlüğünü kabul etmiyorsan onun bu üstünlük gösterisine karşılık olarak senin de onun tutuğu yerin daha yukarısından( karşındaki kişi senin dirseğinden tut duysa eğer sende onun omuz undan tutabilirsin) tutman ve senin üstünlüğünü kabul etmiyorum mesajını vermen gerekmektedir. Böylelikle karşı tarafın üstünlüğünü kabul etmediğini belirtebilirsiniz.
Yukarı doğru çıkıldıkça üstünlük oranı artmaktadır yani karşı taraf sizin dirseğinizden tutuyorsa ben senden üstünüm demek istiyordur ve siz bu davranış karşısında karşının omzundan tutarsanız hayır senin üstünlüğünü kabul etmiyorum çünkü ben senden daha üstünüm diyorsunuzdur. Herhangi bir kişinin kendi omzunuza dokunmasına izin veriyorsanız siz karşı tarafın üstünlüğünü kabul ediyorsunuz demektir örneğin amirinizin omzunuza dokunması gibi.
Şunu da belirtmek gerekir ki burada ki omuza dokunuştan kasıt, arkadaşça dokunuş değildir örneğin sevgilininiz veya eşinizin omzunuza dokunması üstünlük gösterisi değil bir samimiyet, derunilik belirtisidir.
Yazar:Derya Talas
Şu kadınların da “bayan” kelimesine takılmasına ayar oluyorum. Bir kadına bir toplum içinde seslenecekseniz Bayan Nil Karaibrahimgil dersiniz. Kadın Nil Karaibrahimgil demezsiniz. Kızınıza hiçbir zaman evli barklı bile olsa bu benim kadınım demezsiniz. Bu benim kızım dersiniz. Feministler kavram ve erkek düşmanlığından başka birşey yapmıyor. Bunun gibi hanım, hanımefendi, hatta Anadolu kırsalında avrat, karı gibi kelimeler kullanılan kelimelerken şimdi takmışsınız bir kadın da kadın. Kelimelere bekaret anlamını böyle yaparak erkeklerden daha çok siz yüklemiyoe musunuz peki? İlla da bir kavram arıyorsanız “erkek” kavramının karşıtı doğada “dişi” dir. O zaman da biz hayvan mıyız diyeceksiniz. Cevap: Biyolojik olarak evet biz bir hayvanız.
Bayan seslenme olarak kullanılır zaten burada bir seslenme yok o yüzden kadın denmesinde de sorun yok bunu anlamıyorsanız diyecek bir şey yok.
Bayan bir seslenme sözcüğü zaten burada seslenme mi va? Hayır o yüzden kadın denmesi lazim bunu anlamak zor olmamalı.
Burada seslenme olmadığı için kadın denmesinde de sorun yok bunu anlamak zor değil.
Sonradan görme tokalaşmasında neden genelleme yapıp sadece bayanları (kadın demeniz lazım normalde) ele alıyorsunuz erkekler o şekilde el sıkmıyor mu? Saçma bir genelleme değiştirseniz iyi olur.