Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Akarlar Hakkında Genel Bilgiler

3 1.437
Akarlar Hakkında Genel Bilgiler

Toplu iğne ucuna bir düzinesi sığabilir. Bizim haberimiz olmasa da onlar bizimle yaşamayı sever. Pusuda beklerler ve uyuduğumuzda harekete geçerek kendilerine güzel bir ziyafet verirler. Bu yazımda, sinsice hayatımıza müdahale eden hatta hayatımızı değiştiren akarları mercek altına alıyorum.

Akarlar; mikroskop altında görülebilen, 0.1-0.5 mm çapında sekiz bacaklı canlılardır. Vücutları yumurta veya armut şeklindedir. Vücutlarında değişik şekillerde ve boyutlarda kıl bulunur. Renkleri türlere ve mevsimlere göre değişkenlik gösterir. Kıl köklerinde yaşayan akarlar, ortalama altı hafta hayatta kalabilirler. Bu süre içerisinde dişi akarlar 40-80 tane yumurta bırakır ve bu yumurtaların olgunlaşması dört hafta sürer. Hijyene dikkat etmediğimizde bu canlıların çoğalması için uygun ortamı yaratmış oluruz. Nemi %50’nin altında olan ortamlarda ve 60 derece ısı değerinin üstünde yaşama şansları azalmaktadır.

Akarlar, deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Alerjen yapıdaki dışkılarını bulundukları ortamlara bırakırlar. Dışkılar zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve solunum yoluyla alınınca kişide burun akıntısı, hapşırık gibi şikayetler oluşmaya başlar. İnsan vücudunda kaş, kirpik, kulak, göğüs ucu ve genital bölgede yaşayabilirler. Özellikle yağlı ciltleri tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Sabah uyandığınızda kaşınızda ve göz kapağınızda kaşıntı varsa bilin ki akarların istilasına uğramışsınız demektir. Uzmanlar tarafından akarların zararsız olduğu belirtilse de deri ve göz hastalıklarına sebep olabileceği düşünülmektedir.

Ev tozu akarları; yorgan, yastık, halı, perde, kumaşla kaplı mobilyalar ve tüylü oyuncaklarda fazla miktarda bulunurlar. Ancak en yüksek oranda bulunduğu yer, deri döküntüleriyle beslendikleri için yatağımızdır. Bu sebeple yatak odasının akarlardan arındırılması gerekmektedir. Nevresimler 60 derecede, haftada en az bir kere yıkanmalıdır. Perdeler de 60 derecede yıkanabilecek özellikteki sentetik kumaştan yapılmış olmalıdır. Yünlü battaniyeler ve peluş yastıklar kullanılmamalıdır. Ev dizaynı yaparken kadife kumaşlı mobilyalardan kaçınılmalı, deri ve sentetik kumaşlar tercih edilmelidir. Ev sık sık elektrik süpürgesiyle süpürülmeli, nemli bezle temizlenmeli ve havalandırılmalıdır.

Akarlar Hakkında Genel BilgilerAkar dünyasının en tehlikelileri toprakta yaşar. Bazı türleri köpekbalığının dişi gibi sivri çeneye sahiptir. Bazılarının keskin ve öldürücü kılıçları vardır. Kum tanecikleri arasındaki boşluklarda ya da solucan tünellerinde gezerler. Toprağın çürüme hızı, toprakta yetişen ürünlerin sağlıklı ya da hastalıklı olması onlara bağlıdır. Yani akarlar küçücük boyutlarıyla çok büyük işler başaran canlılardır.

Yazar: Dilara Yeten

3 Yorumlar
  1. Hüseyin GÜRSOY diyor

    Uyarılarınız için teşekkürler, gerekli düzenleme yapılmıştır.

  2. Orhan Koç diyor

    Pire insekttir, fotoğraftaki pireyi değiştirmenizi öneririm. Pire akar değildir. 😊 İyi çalışmalar.
    Veteriner Hekim Orhan Koç @orhankoctv

  3. therefore I am diyor

    Üstte koyduğunuz fotoğraf bir pireye ait ve o bir akar değil, fotoğraflarınızı dikkatli seçmenizi tavsiye ederim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku