Aşırı Dozda Çinko Alımı Nelere Sebep Olur?

4518_inkooÇinko; vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Bununla birlikte, fazla çinko almak çok iyi değildir. Çinko doz aşımı belirtileri nelerdir ?

Çinko, vücudun sorunsuz çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan çeşitli minerallerden biridir. Çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesi, cilt yaralarının iyileşmesi, hücre üretimi ve yaklaşık 300 temel enzimin üretimi için gerekli bir mineraldir.Yetişkinlerde günlük tavsiye edilen çinko değeri 9-11 miligramdır. Çinkonun sadece %30’u vücut tarafından emildiğinden, çinko eksikliğini önlemek için dışarıdan çinko takviyesi almak gerekli olabilir. Ancak, bu takviyeleri alırken aşırı dozda almamaya çok önem göstermelisiniz. İstiridye, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta ve kuru yemişler yüksek miktarda çinko içerirler. Bu ürünlerden bol miktarda tüketip aynı zamanda dışarıdan da çinko takviyesi alıyorsanız aşırı dozda çinko alıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösterirseniz, bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

Semptomlar:
4518_asiri_dozÇinko tüketimi, 40 miligramı aştığında aşırı dozda çinko almış olursunuz ve bu insan vücudu için zararlıdır. Fazla çinko vücuttaki demir ve bakır gibi gerekli diğer minerallerin miktarını azaltır aynı zamanda vücuttaki enzimleri de azaltarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, fazla çinko vücut için zararlıdır. Fazla çinko ağızda metalik bir tat bırakır. Diğer belirtiler titreme ve yüksek ateştir. Tüm bu belirtileri birlikte göstermeye başlarsanız, komplikasyonları önlemek için bir doktoru ziyaret etmeniz gereklidir. Diğer belirtiler kusma, ishal, öksürük, mide ağrısı ve boğazda şiddetli tahriş hissidir. Bazı insanların gözlerin ve ciltlerinde sarılık görülür. Baş dönmesi, halsizlik ve hazımsızlık ile birlikte bulantı çinko doz aşımının diğer sık görülen belirtileridir.

Eğer bir kişi uzun bir süre boyunca fazla dozda çinko almışsa bu durum kronik aşırı doz haline gelmiştir. Bu genellikle kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla anlaşılır. Çinkonun diğer bir yan etkisi genellikle çocuklarda görülen anemidir ve genellikle iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi azaltır. Uzun süre fazla miktarda alınan çinko burundaki sinir reseptörlerine zarar vererek koku kaybına yol açabilir.

Tanı:

4518_inko Eğer bir kişi yukarıdaki belirtileri gösteriyorsa hemen, acil tedavi görmesi gereklidir. Çinko aşırı dozu kan testleri yardımıyla anlaşılır. Doktor hastanın birinci elden verdiği bilgilere dayanarak başka testler de isteyebilir. Bunun dışında doktor hangi ilaç yada takviyenin alındığına, ne zaman, ne kadar alındığına ve ne kadar süre boyunca alındığına dikkat edecektir. Bütün bu bilgilere dayanarak doktor tedavinin seyrine karar verecektir.

Tedavi:
Bir kişi çinko aşırı doz belirtileri gösterdiğinde evde yapmanız gereken ilk şey kişiye biraz su veya süt vermektir. Cilt aşırı doz belirtileri gösteriyorsa soğuk su ile yıkayın. Bu arada doktorunuzu arayın. Doktorun tanı işlemi bittikten sonra, aşırı doz tedavisi zamanı gelmiştir. Doktor doğru ilaç ve süresine karar verir. Bakır alımını arttırarak çinkonun toksik etkilerinin azalmasını sağlayabilir. Bunun dışında, doktor aşırı çinkonun dışarı atılması için dinlenme ve bol sıvı tavsiye edebilir. Vücuttaki çinko miktarı azaldıkça belirtiler gerilemeye başlar ve hasta kendini daha iyi hisseder.

Umarım bu makale çinko doz aşımı belirtileri ve uygulanacak tedaviyi anlamanıza yardımcı olmuştur. Çinko eksikliği yaşamamak için çinko takviyeleri ve çinko içeren besinler almanız gerekebilir ancak dozunu aşmamaya dikkat edin.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/zinc-overdose-symptoms.html

Yazar:Tülay Arsoy

1 Yorumlar

  1. Selamlar ben yaklaşık 1 sene önce saç ektirdim ektirmeden önce kan tahlillerim oldukça iyi idi şimdi kan tahlillerimde kan değerlerinde düşüklük var doktorum soruyor idrarında kan varmı fala filan hiç biri yok iyiyim ama eklem yerlerimde ağrı var ama ben şunanyorumluyorum bana saç ekiminden sonra takviye vitamin çinko takviyesi verildi ben çok fazla çinko tükettim yaklaşık 3 veya 4 ay kullandım belkide daha fazla bugün yine doktora gittim kastroloji bölümüne doktor bişeyin yok dedi ama kan değeri düşük kan sonuçlarım bugünkü yapılan test FERRİTİN sonuç 21.7 değer 30-400 ng/ml diğerleri HEMATOLOJİ RBC H 6.24 değer 4-6.2 MCV L72 Değer 80-100 MCH L22.8 Değer 26-34 PDW. L11.6 Değer 15-25 P-LCR 25.4 Değer 0,0 total kollestrol h276 trigliserid h223 ldl kollesterol h180 troid testi TSH 0.31 Değer 0.4-5.50 sonuçlarım böyle doktor birşeyin yok dedi ne yapmam gerek ilgilenirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :