Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ay’a Ayak Basmamızı Sağlayan Kadın; Margaret Hamilton

0 771

Sistem mühendisi, bilgisayar bilimci Margaret Heafield Hamilton çalışmaları sayesinde Apollo 11’in Ay’a inişi sırasında ortaya çıkan sorunu çözerek görevin iptal edilmesini önleyerek tarihe damgasını vurmuş bir bilim kadınıdır.

Nasa Öncesi Hayatı ve Çalışmaları

Ay'a Ayak Basmamızı Sağlayan Kadın; Margaret HamiltonMargaret Heafield, 17 Ağustos 1936 İndiana – Paoli doğumludur. 1954 yılında Hancock Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1955’de Michigan Üniversitesi matematik bölümüne gitmiştir. Earlham College’de de biraz felsefe okumuş ve 1950 yılının sonlarında evlendiği kocası James Cox Hamilton’ı desteklemek için kısa bir süre lisede matematik ve Fransızca dersi vermiştir.

Brandeis Üniversitesi’nde soyut matematikte yüksek lisans yapmak için Boston Massachusetts’e taşınmış ve 1960 yılında meteoroloji bölümünde Profesör Edward Norton Lorenz’in LGP-30 ve PDP-1 bilgisayarlarındaki hava koşullarını tahmin etmek için yazılım geliştirilmesi için MIT’de geçici görev almıştır (Marvin Minsky’nin MAC projesi).

1961-1963 yılları arasında Lincoln Lab’da SAGE Projesinde çalışmıştır. SAGE Projesi, hava koşullarını öngörerek hava hareketlerini simülatörler vasıtası ile izleyebilecek bilgisayar yazılımı oluşturmak için MIT tarafından başlatılan Whirlwind Projesinin bir uzantısı idi. SAGE, soğuk savaş döneminde Sovyet savaş uçaklarının olası saldırılarına karşı askeri kullanım için savunma amaçlı geliştirilmiş bir projedir. Bu projedeki çalışmaları onun NASA’nın Apollu uçuş yazılımda lider yazılımcı olarak görev almasına vesile olmuştur.

Nasa

Ay'a Ayak Basmamızı Sağlayan Kadın; Margaret HamiltonHamliton, Apollo ve Skylab’ın yazılımını geliştiren ekibe öncülük etmiştir. Hamilton ve ekibi, Apollo’nun komuta modülü, aya inecek kısmı ve Skylab için tasarlanmış algoritmaları içeren yazılımın geliştirilmesi sorumluluğunu üstlendi. Ekibinin bir kısmı da, Margaret Hamilton tarafından tasarlanan ve geliştirilen Display Interface Routines gibi hata ayıklama ve kurtarmaya yönelik sistem yazılımlar üzerinde çalıştılar.

Margaret Heafield Hamilton’ın uzmanlık alanı içerisinde; sistem tasarımı, yazılım geliştirme, kurumsal ve süreç modelleme ve geliştirme , biçimsel sistem modelleme dilleri, sistem modelleme ve geliştirme için sistem odaklı nesneler, otomatik yaşam çevrimi ortamları, yazılım güvenliği en üst düzeye çıkarmak ve yeniden kullanma yöntemleri, domain analizi, yerleşik dil özellikleri ile doğrulama, sağlam sistemler için açık mimarı teknikler, tam yaşam döngüsü otomasyonu, kesintisiz entegrasyon, hata algılama ve kurtarma teknikleri, insan-makine arayüz sistemleri, işletim sistemleri,test teknikleri ve yaşam döngüsü yönetim teknikleri yer alıyordu.

Apolo 11 Görevi

Apolo 11 görevinde, Aya İniş Aracı’nın Ay’a inmesine 3 dakika varken kokpitte bulunan bilgisayarların bir çoğu uyarı alarmları vermeye başladılar. Hamilton’un Apollo 11 uçuş aracı yazılımına bizzat eklemiş olduğu hata ayıklama programı ile bu hata çok kısa sürede fark edilerek asıl önemli önceliğe sahip görevlere odaklanılarak diğerleri sonraya bırakılmış ve görevin başarı ile tamamlanması sağlanmıştır. Hata ayıklama programı sayesinde Ay görevi başarı ile tamamlanmış ve basit bir bilgisayar hatası nedeni ile iptal edilmemiştir.
Sorun, radar sistemi tarafından gönderilen verilerin bilgisayarın işlemcisini aşırı yüklemesinden kaynaklanıyordu ancak bu sisteminde iniş sırasında çalışmasına da gerek yoktu. Alarmın daha sonra hatalı bir kontrol listesi nedeniyle çalışanların birinin radarı devreye alması nedeni ile olduğu da anlaşılmıştır.

Hamilton, Apollo 11’in Ay görevi için 145,000 satırlık assembly kodunu tasarlamış, hem kendi yazmış hem de yazan ekibi yönetmiştir. O dönemdeki teknoloji ile bu kadar önemli bir kodun hatasız yazılmış olması çok önemli bir başarıdır.

İş Hayatı

Margaret Hamilton, 1986 yılında kurmuş olduğu Hamilton Teknoloji firmasının CEO’luğunu üstlenmiştir. Bu firmanın tüm ürünleri Margaret Hamilton’un bizzat kendisinin geliştirdiği yazılım ve sistemlere dayanmakta idi.

Şimdi emekli olan M.Hamilton yaptığı çalışmalar ile yazılım mühendisliği terimini oluşmasının temellerini atmıştır.

Ödülleri

– 1986 yılında Computing Kadınlar Derneği tarafından Augusta Ada Lovelace Ödülü,
– 2003 yılında NASA Sıradışı Uzay Çalışması Ödülü (Aldığı 37.200 dolarlık ödül Nasa tarihinde herhangi bir şahsa verilen en büyük ödül miktarıdır)
– 2009 yılında Earlham Koleji Sıradışı Mezun Ödülü
– 2016 yılında ABD Başkanı Barack Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası
almıştır.

Kaynakça:
en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Hamilton_(scientist)

Yazar:Funda Ergenekon

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku