Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bacak Ülserine İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli Takviyeler

0 1.463

Bacak Ülserine İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerYetersiz beslenme ve sağlıklı olmayan tüketimler yara yeri iyileşmesini azaltır. Bacak ülseri sıklıkla ödem veya damar tıkanıklığı ile ilişkili olduğu için rafine tuzdan uzak durulması (ölçülü olarak doğal, kristal kaya tuzu kullanılabilir), yağlı gıdaların azaltılması büyük önem taşır.
Alkol tüketimi varsa, bundan uzak durmak da yara iyileşmesi üzerine olumlu etki sağlar.
Bacak Ülseri Olan Kişilerin Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Egzersiz ile iyileşme artabilir. Varis çoraplarının hayat boyu kullanımı tekrarı önlemek için yararlıdır. Ayrıca hastalar atardamar hastalığının bulguları açısından eğitilmeli ve takip önerilmelidir. Hasta, aile ve bakıcı eğitimi ile iletişimi çok önemlidir. Bacak ülserleri nedeni ile hasta stresli ve endişeli olabilir. Bunun giderilmesine yönelik yaklaşımlar yaşam kalitesini ve tedaviye uyumu artırır. Uyku bozukluğu ve sosyal iletişimde azalmanın engellenmesi için gerekirse psikiyatrik tedavinin yardımı olur.
Sigara içilmesi dolaşımı bozacağı için yara yeri iyileşmesini engeller, bırakılmalıdır. Toplardamar ülserlerinde ayakların otururken yükseğe tutulması, yatarken yastıkla desteklenmesi yararlıdır.

Bacak Ülseri Tedavisinde Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler
• Mabet ağacı (ginkgo biloba) yaprağı ve üzüm çekirdeği, yaban mersini meyvesi: Kapiller damarların gücünü artırmak ve dolaşımı desteklemek amacıyla ginkgo biloba ağacı yapraklarından hazırlanan standardize ekstreden günde 120-240 mg, üzüm çekirdeği ekstresinden günde 150-300 mg alınması veya yabanmersini meyve ekstresinden günde 60-120 mg alınması önerilir.
• Bacak Ülserine İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerAtkestanesi ve üzüm yaprağı ekstresi: Venöz ülserlerde yararlanmak üzere üzüm yaprağı sulu ekstresi ile atkestanesinden elde edilen kumarin yapılı eskulin isimli bileşiğinin kombine preparatı geliştirilmiştir.
• Zencefil: Güçlü iltihap ve şişlik giderici etkilidir. Ağrı ve enflamasyonu baskılamak için çayından destek olarak yararlanılır.
• Biberiye: Damarlarda gevşemeye ve damar yapısını güçlendirmeye destek olur, çayından yararlanılır.
• Portakal ve turunçgiller: C vitamini ve biyoflavonoit içeriği ile ve güçlü antioksidan etkileriyle damarları destekler ve dolaşımı hızlandırır.

• Bacak Ülserine İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli TakviyelerTıbbi nergis çiçeği (Calendula officinalis): 2. derece bacak ülserlerinde, doktorun uygun görmesi ile ilk olarak tedaviye tıbbi nergis çiçeği ile başlanması önerilir. 1-2 tatlı kaşığı tıbbi nergis çiçeği 150 ml kaynamış su içinde 10 dakika demlenir, süzülür. Tıbbi nergis çayı ile günde birkaç kez yaş kompres uygulaması yapılır.
• Meşe kabuğu dekoksiyonu: 2 tatlı kaşığı meşe kabuğu 500 ml su içinde 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğumaya bırakılır ve süzülür. Meşe kabuğu dekoksiyonu ile yaş kompres uygulaması günde 3 kez 1-2 saat yapılır. Kompres yapılırken kuruma ve ılıma başladığı an yerine yeni kompres ile değiştirilir. Yara üzerine uygulanan kompres kurumamalı ve ısınmamalıdır. Yaş kompres uygulandıktan sonra gevşek olarak yara olan bölge sarılır.
• Uçucu yağ karışımı: Yer damla papatya, lavanta ve havuç uçucu yağı, 1 tatlı kaşığı sarı kantaron yağı bir bardak su içinde karıştırılır. Yumuşak dokulu bez parçası uçucu, yağlı su içine batırılır ve bacaklara kompres şeklinde 2-3 saat uygulanır.
• Biberiye, ardıç, üzüm çekirdeği yağı, çörek otu yağlarından da masaj şeklinde yararlanılır. Örneğin 3 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve jojoba yağı, 8 damla nane, geranium veya limon uçucu yağı ile karıştırılır. Yağ karışımı avuç içine bir miktar alınıp dirsek ve bacaklar ovulur. Masaj işlemi ayak parmaklarından yukarı, bacaklara doğru yapılır.
• Ekinezya ve propolis: Ekinezya ekstresi, ayrıca propolis içeren merhemler de lokal olarak tatbik ile yarada enfeksiyon gelişmesine engel olabilir. Tüm haricen uygulamalarda merhem preparatları ülser çevresine sürülür.
• Eğer akut dermatit geliştiyse, meşe kabuğu dekoksiyonu ile soğuk yaş kompres uygulaması önerilir. Ayrıca yara olan bölge doğrudan meşe kabuğu dekoksiyonuna batırılır. Bu uygulama Arnika ile de yapılmaktadır ancak Arnika temas dermatitine neden olabilir.
Bacak Ülserine İyi Gelen Besinler ve Bitkisel İçerikli Takviyeler• Karakafes otu: Allontoin içermektedir. Lokal tedavide iyileşme dokusunu (granülasyonu) hızlandırır. Uyarı: Açık yaraya tatbik edilmemelidir. Gözlerle temas etmemelidir.
• Aloe vera jel: Haricen kullanımında hızlı hücre yenileyici özelliği nedeniyle etki gösterir.
• Hintyağı, hardal yağı: Haricen günde 2 kez hintyağı veya hardal yağı bacaklara masaj şeklinde ovularak tatbik edilir. Dolaşımı destekler, şişmeyi ve pıhtılaşmayı önlemeye yardımcı olur. Çinko oksit, gliserin ve hintyağı karışımından oluşan bir bandaj da bacak ülseri için geliştirilmiştir.
Tanenli gliserin karışımı:
• Pantokain, 0,1 gram
• Tannik asit, 2 gram
• Gliserin, 20 gram
Lokal anestezik amaçla kullanılan pantokain, tetrakain adı ile de bilinen uzun etkili bir lokal anesteziktir. Diğer lokal anesteziklere göre en toksik olanıdır.

Tannik asit, tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden dolayı bademcik, farenjit, basur ve bazı deri hastalıklarında kullanılır. En önemli kaynağı mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir. Gliserin bu formülde sıvağ amaçlı kullanılmıştır, tanenle karışımlarında rengi kararmaktadır. Varis ülseri, yanıklarda, cilt çatlaklarında ve ayaklarda sürtünmeyle oluşan kabarcıklarda (ayakkabı vurmalarıyla oluşan büllerde) yararlıdır.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku