Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Barajlar Toprak Verimini Düşürüyor Mu?

0 459

Barajlar Toprak Verimini Düşürüyor Mu?Akar suların önüne çekilen setlere baraj denilmektedir. Barajlar uzun zaman önceden beri kullanılan elektrik su gibi kaynaklardan faydalanmamızı sağlayan yapılardır. Her zaman geliştirilen, büyüyen ve yapım çalışmalarına hız verilen yapılar olmuştur. Her şeyin düzenle yürüdüğü bu sistemlerin bilmediğimiz, göremediğimiz bir zararı var ve çok ciddi boyutlara ulaşacağından hiç şüphe yok.

Barajlardan önce akar sular tarafından sulanan topraklarda yetişen bitkiler daha çok meyve vermekte, daha olgun sulu ve güzel ürünler elde edilmekteydi. Ağaçların boyları baraj olmayan bölgelerde daha uzun ve geniş, ömrü daha fazla ve sağlıklıydı. Verimin barajlardan kaynaklandığı ilk başlarda kimsenin aklına gelmedi, ve çiftçiler kimyasal maddelerin etkisi ile oluşan bir durum olarak değerlendirdiler. Yetişen ürünler barajlardan sonra toprağın yetersizliğinden dolayı verimsiz bir hal almaya başladı. Bu problemin çaresi olarak çeşitli gübreler üretildi ve daha fazla maliyet harcanarak doğal olmayan mineraller ve tuzlar toprağa haricen verilmeye başlandı. Verim bir şekilde tekrar elde edildi ama bu seferde uzun vadeli olmadı. Yetişen bitkiler tohum vermemeye başladı, ardından dış ülkelerden tohum ithal edilmeye başlandı.

Barajlar Toprak Verimini Düşürüyor Mu?Barajlar düşünüldüğünde verimi neden etkiler diye bir çok soru soruldu, bu sorulara cevap ise su miktarındaki azalma sebep gösterildi. Ama asıl sebep ile pek alakası olmayan bu durum yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Akan bir su içerisinde bitki artıkları, hayvan dışkıları, toprak ve içeriğindeki onlarca mineral, tuz yani bitkilerin ihtiyaç duyacağı her şeyi beraberinde karışık olarak taşıyordu. Bu şekilde sulanan bitkilerde tüm besinleri alıyor, verimli ve sağlıklı bir şekilde gelişiyordu. Barajlardan sonra akan sular durduruldu, milyonlarca galon su aylarca dinlendi ve suyun içindeki bir çok madde beraberinde barajın diplerine çökerek işe yaramaz bir hale geldi.

Barajlar Toprak Verimini Düşürüyor Mu?Sular yavaşça, baraja göre çok küçük sistemler ile boşaltılarak berrak ve yararsız bir suyu çiftçilerin yararlanması açısından su yollarına verdi. Bu nedenle verim düştü, maliyet arttı, sağlıksız besinler oluştu ve her zaman olan şey, dışa bağımlılık zorunlu hale geldi.

Ülkemizde artık ovaların çoğu baraj suları ve ya sondaj çukurları vasıtası ile sulanmakta, gübre kullanımı artmakta ve ürünlerin pazara fiyatları çok fahiş seviyelere tırmanmaktadır. Bu problemin çözümü için ek masrafları bir defa gözden çıkarıp barajlarda yapılacak bir düzenleme, doğal ekolojik sistemin işleyişini düzene sokarak verimli topraklara kavuşmamıza imkan verecektir.

Yazar: Sinan UZA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku