Fransız mucit Louis Braille 1809-1852 yılları arasında yaşamıştır. 3 yaşında babasının ayakkabı atölyesinde geçirdiği bir kaza nedeniyle sol gözünü kaybetmiştir.
Sol gözüne uygulanan yanlış yöntemler sonucu gözü iltihaplanır ve 6 yasına doğru sağ gözününde iltihap kapmasıyla görme yetisini kaybeder.
Braille, 10 yaşındayken, Valentin Pauy tarafından 1730 yılında kurulan ilk görme engelliler okulunda burslu eğitim hakkı elde eder. Bu okulda eğitim, görme dışındaki duyulara hitap ederek sağlanıyordu ve klasik ezber yöntemi uygulanıyordu.
Valentin Pauy görme engellilere yardımcı olacağını düşündüğü bir teknik geliştirir. Bu teknik harflerin kabartma yöntemiyle levhalara işlenmesi şeklindeydi. Fakat levhaların ağır olması, öğrencilerin harfleri bu yöntemle okumada güçlük çekmesi başarı sağlamadı.
Fransız ordusunda görevli Charles Barbier adlı bir subay sadece ordu içinde askerleriyle anlaşabileceği, çok sayıda çizgi ve noktanın yer aldığı gizli bir yazı sistemi geliştirmiş.
Barbier, bu sistemin görme engelliler içinde kullanılabileceğini düşünerek Valentin Pauy ile görüşür. Pauy bu sistemin görme engelliler için ağır bir sistem olduğunu bildirir.
Körler Enstitüsü’ nde öğretmenlik görevi yaptığı yıllarda, babasının mesleki amaçlı kullandığı materyallerİ, okumayı öğrendiği kabartmalı harfler yöntemi ile Fransız ordusunda askeri amaçla kullanılan 12 farklı çizgi ve noktadan oluşan yazım sisteminden esinlenerek , dünya çapında kullanılacak olan alfabeyi tasarlamıştır.
1825’de son haline karar verdiği 6 noktadan oluşan yazı sistemini önce arkadaşlarıyla paylaşmış ve arkadaşlarından onay almıştır. Fakat öğretmenlerine sunduğu bu sistem kabul görmemiştir. Öğretmenleri bu sistemin karmaşık olduğu ve görme engellileri böyle bir sistemle diğer insanlardan ayıracağını düşündükleri için karsı cıkmıştır..
Sadece kendi okulu değil, bir çok okulda bu sistemi kabul ettirme çabaları olumsuz sonuçlanmıştır. Çünkü o dönemde görme engelliler için hazırlanan bir çok yöntem vardır ve bu yöntemlerin sahipleri büyük rekabet halindedir. Komiteler toplantılar, makaleler yazılır, bildiriler sunulur.
Bu rekabete o dönemde ‘noktalar savaşı’ denmiştir. Ta ki 1918’de ülkeler arasında varılan ortak görüşe göre Louis Braille’in icadı olan Breille yazı sistemi kabul görür ve diğer yazı sistemleri reddedilir.
Özel karakterli diller dışındaki çoğu dile ve ayrıca müzik ve matematiğe de uyarlanmıştır.
Böylece yaptığı çalışmalarla eğitimin her engeli aşacağını kanıtlamıştır.
Yazar:Hülya Ertürkler