Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Baş Ağrıları: Tanıları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 207

Baş ağrısı birçok hastalığın belirtisidir ve nedenlerine bağlı olarak farklı şekillerde kendini gösterebilir ve başın farklı bölgelerinde yoğunlaşabilir. En yaygın baş ağrısı türü, nüfusun %90’ından fazlasında görülen ve genellikle 25’li ve 30’lu yaşlarda başlayan gerilim tipi baş ağrısıdır.

Gerilim tipi baş ağrısının özü, akut veya kronik stresten kaynaklanan zihinsel strese bir tepkidir. Bu durumda, zihinsel strese, başın kaskını çeken ön, geçici veya oksipital kasların gerginliği eşlik edebilir.

Ayrıca, nedeni trigeminal sinirin (yüz, oksipital, kulak-temporal vb.) iltihabı olan nevraljik bir baş ağrısı da vardır. Bu tür baş ağrısı, belirli aralıklarla tekrarlanan keskin ve kısa ağrı hisleriyle kolayca tanımlanabilir. Bazen nevraljik ağrı ile yüz kaslarının istemsiz kasılması da vardır. Ayrıca kafayı çevirirken, öksürürken ve hapşırırken ağrı daha da kötüleşebilir. Nevraljik ağrılar genellikle servikal vertebra hastalıklarında, soğuk algınlığında ve bazı bulaşıcı hastalıklarda (kabakulak vb.) ortaya çıkar.

Baş ağrısı nedenlerinin teşhisi

Randevuda baş ağrısını teşhis etmek ve hastalığın olası nedenlerini bulmak için doktor, kas tonusunun belirlenmesi, uzuvların duyarlılığının bozulması, ağrılı alanların lokalizasyonu ve eklem hareketliliğinin derecesi dahil olmak üzere nörolojik ve manuel muayeneler yapacaktır. Doktorlar ayrıca ultrason, radyografi, tomografi, miyelografi, kontrast diskografi ve diğerleri gibi enstrümantal teşhis yöntemlerini aktif olarak kullanırlar.

Baş ağrısı tedavisiBaş Ağrıları: Tanıları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş ağrılarının tedavisine duyulan ihtiyacı önlemek için, ortaya çıkmalarını engellemelisiniz. Doğru günlük rutin, rahat çalışma koşulları, zamanında dinlenme ve kas gevşemesi sayesinde gerilim tipi baş ağrılarını önleyebilirsiniz. Ancak en önemli şey, yüksek stres direnci ve ortaya çıkan sorunlarla hızlı bir şekilde başa çıkma yeteneği olacaktır.

Baş ağrısı tedavisinin temeli, nesnel olarak, vücudun iç kaynakları nedeniyle maksimum etkiyi elde etmenin mümkün olduğu vücudun yedek kuvvetlerinin aktivasyonu ve kullanılmasıdır. Baş ağrısı tedavisinde aşağıdaki teknikler kullanılır. Bu tedaviler;

Osteopati,
Manuel terapi,
Çeşitli terapötik masaj türleri,
Homeopatik farmakopunktur,
Fizyoterapi,
Terapötik banyolar,
İlaç tedavisi vb.

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku