Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nörodermatit: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 535

Nörodermatit (aksi takdirde nörodermatoz), nörojenik-alerjik etiyolojiye dayanan kronik bir hastalıktır. Nörodermatit, cilt üzerine yayılmış ve birleşme eğilimi ile karakterize kaşıntılı papüler elementler şeklinde ortaya çıkar.Nörodermatit: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nörodermatit, alerji türlerinden biri olarak kabul edilir, kökeni ve seyri mekanizması tam olarak anlaşılmamıştır. Bu hastalığın genetik kökenleri hakkında bir varsayım yapılır. Örneğin, çocuğun ebeveynleri alerjik ise, o zaman bu, onun içinde nörodermatitin ortaya çıkmasına neden olabilir. Hastalığın nedenleri arasında otonom sinir sisteminin çalışmasındaki bozukluklar da vardır. Bu hipotez, nöropsikiyatrik yaralanmalarda alevlenmelerin gözlemlenmesiyle doğrulanır. Gastrointestinal sistem hastalıklarında diyet alanındaki ihlaller de nörodermatitin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Nörodermatit oluşumu

Nörodermatit oluşumu, alerjiye neden olan bazı çevresel faktörlerden etkilenebilir. Bunlar;

Giysiler veya yatak takımları için dolgu maddesi olarak kullanılan kuş tüyleri,
Farklı hayvanların yünü,
Çiçekli bitkilerin poleni,
Kozmetik veya parfümler,
Nalıklar için kuru yiyecek türü,
Tıbbi ürünler,
Çeşitli ürünlerdeki katkı maddeleri (boyalar, koruyucular vb.),
Gıda ürünleri (çikolata, narenciye, bal vb.).

Nörodermatitin ne kadar yaygın belirtilerinden, hastanın vücudunun özelliklerine bağlı olarak, birkaç formu vardır.

Sınırlı Nörodermatit

Sınırlı nörodermatit boyunda (sırt ve yan), popliteal bölgede ve içeriden dirseklerde, perine ve genital bölgede lokalizedir. Etkilenen bölgedeki cilt altı çizili bir desenle pürüzlü, kuru görünüyor. Oval şekilli plaklar genellikle simetriktir ve grimsi beyaz pullar ve hemorajik kabuklar nedeniyle un serpilmiş gibi görünürler. Enflamasyonun odağının merkezinde, mikroskobik boyutta pembe veya kırmızı-kahverengi papüler elementler (veziküller) görebilirsiniz, ancak sadece tek tek nodüler elementler açıkça tanımlanmış sınırlara sahip plaklarla birleşene kadar. Bu tür görsel belirtilere, akşamları ve geceleri yoğunlaşma eğiliminde olan dayanılmaz kaşıntı eşlik eder.

Kaşınmanın bir sonucu olarak, kurumuş kanlı çizikler ortaya çıkar, iyileşmiş kabuklar düştüğünde, bazen beyaz veya koyu renkli pigment lekeleri kalır. Bazen kaşıntı o kadar şiddetlidir ki ciltte derin hasar meydana gelir. Nörodermatitin odağı kafa derisine uzanırsa, bu saç dökülmesine neden olabilir. Hastalığın odaklarının cildin farklı bölgelerine yayılmasıyla, aynı anda yaygın nörodermatitin ortaya çıkması hakkında konuşabiliriz. Nörodermatit, sık tekrarlamalarla karakterizedir, bu nedenle, bu hastalıktan şüpheleniliyorsa, nörodermatite benzer semptomları olan bir dizi cilt hastalığı olduğundan, bir uzmana danışmanız önerilir. Oldukça sık, kronik egzama ile karıştırılabilir, ancak nörodermatit ile kaşıntı, hastalığın ilk belirtisidir ve döküntülerin başlangıcından önce bile ortaya çıkar. Nörodermatit ile, egzamadan farklı olarak, tek tip bir şekilde döküntüler görülebilir, ağlayan elementler yoktur.

Not: Nörodermatit teşhisi konulurken, sadece hastanın görsel muayenesi kullanılmaz, aynı zamanda nörodermatitleri benzer semptomlara sahip diğer hastalıklardan ayırt etmek için sıklıkla laboratuvar tanı yöntemleri (histolojik muayene) kullanılır.

Diffüz nörodermatitNörodermatit: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diffüz nörodermatit, herhangi bir yaştaki bir hasta için daha zor olan bir hastalık şeklidir. Bununla birlikte, çocuklarda hastalığın resmi, dağılım özellikleri ile karakterizedir. Tipik lokalizasyona (dirseklerin, bileklerin ve dizlerin iç kıvrımları, üst göğüs, boyun) ek olarak, göz çevresinde, ağızda ve ayrıca saçlı deride lezyonlar görülebilir. Genellikle diffüz nörodermatit, ürtiker veya bronşiyal astım ile kombinasyon halinde, sonbahar ve ilkbaharda relapslarla ortaya çıkar. Bir alevlenme, nörojenik etki veya çeşitli alerjenlere maruz kalma nedeniyle olabilir. Büyüdükçe, çocukların yaygın nörodermatitleri azalabilir. Hastalar cilt bölgelerini birbiriyle birleşen lezyonlarla tarar, bunun sonucunda çizik izleri kalır, hemorajik kabuklar oluşur. Oldukça sık, ekskoriasyonun sonucu (epidermisin bütünlüğünün ihlali) enfeksiyondur ve komplikasyonlara yol açar.

Hastalığın dış belirtileri

Hastanın ödemli yüzünde acı çeken bir ifade kalır, etkilenen bölgelerdeki cilt küçük ölçeklerdedir, kızarıklığı not edilir. Bazen, cildin kıvrımlarında kaşınmanın etkisi altında, lezyonların kısa bir süre ıslandığını fark edebilirsiniz. Lokalize odakları olan alanlar, plakları kaplayan küçük ölçekler nedeniyle grimsi bir renk tonuna sahip olabilir. Yaygın nörodermatitleri ve ayrıca hastalığın sınırlı bir formunu ayırt etmek için anamnez ile birlikte laboratuvar araştırma yöntemleri kullanılabilir.

Nörodermatit tedavisi

Nörodermatit tedavisine entegre bir yaklaşımın koşulu, kronik hastalıklarla ilişkili enfeksiyon odaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin; otitis media, gastrit, çürük, vb. Nevrotik reaksiyonları önlemek veya durdurmak için sakinleştirici ve sakinleştiriciler kullanılır. Bitkisel ilaçlardan kediotu veya şakayık kökü tentürü kullanmak daha iyidir. Sindirim sistemindeki bozukluklar için karmaşık tedavi, enzim içeren ilaçların kullanımını içerir. Nörodermatitin tezahürü ile hastanın diyetini izlemek zorunludur. Hastaların diyetine baharatlı ve baharatlı yiyecekler, çikolata, yumurta, turşular vb. kısıtlamalar getirilir.Nörodermatit: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nörodermatitli hastalar iyi bir dinlenme fırsatına sahip olmalıdır. Stresli durumlar veya aşırı çalışma, hastalığın alevlenmesine neden olur. Hastaların cildi suyla temas ettiğinde iltihaplanmaya meyilli olduğundan, nişasta veya kepek ilavesiyle su prosedürlerinin yapılması arzu edilir. Alerjenlerin vücuda girmesini önlemek için hasta odası günlük olarak ıslak temizlenmelidir. İçinde akvaryumların, evcil hayvanların ve çiçekli bitkilerin varlığı kabul edilemez. Hastanın giysileri bol ve tercihen pamuklu olmalıdır. Uzun etkili antihistamin tabletler özellikle nörodermatit tedavisinde talep görmektedir, akut fazın tedavisi için enjeksiyonlar reçete edilir. Hastalığın seyri sırasında ikincil bir enfeksiyon veya furunküloz ilavesi bulunursa, antibiyotik kullanılmalıdır. Nörodermatitin lokal tedavisi, bir doktor tarafından reçete edilen merhemler, losyonlar ve macunlar şeklinde kullanılır. Bunun önemli bir unsuru fizyoterapidir. Ayrıca, fototerapi, fototerapi – akut inflamasyon belirtileri olmayan hastalara reçete edilir.

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku