Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bayılma Rahatsızlığı Nedir? Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

0 724

Toplumumuzda en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri de bayılma rahatsızlığıdır. Genellikle tehlikeli bir rahatsızlık olmayan bayılma rahatsızlığı bağlı olduğu rahatsızlıklara göre farklı riskler taşıyabilmektedir. Hemen her yaşta görülebilen bayılma rahatsızlığı özellikle sık tekrar etmesi durumunda ve özellikle herhangi bir hastalığa bağlı olarak meydana gelmesi durumunda bireyin genel sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmekte ve bununla birlikte başta sosyal ve iş aktiviteleri olmak üzere birçok günlük aktivitelerini de olumsuz etkileyebilmektedir. Nöroloji ve Kardiyoloji uzmanlarının nedenlerine bağlı olarak önemsenmesi gereken rahatsızlıklardan olan bayılma rahatsızlığı ayrıca birçok belirtiler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Çoğu zaman kendiliğinden geçebilen ve etkisinin birkaç dakikadan fazla sürmediği bayılma rahatsızlığı sık tekrar etmesi durumunda mutlaka ilgili doktora başvurulması gereken rahatsızlıklardandır. Uzmanlara göre;beynin normal görevlerini yerine getirmesinde engel oluşturabilecek herhangi bir durum neticesinde meydana gelen geçici bir bilinç kaybı olan bayılma rahatsızlığı çoğu zaman yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilmekte ve tedavi edilmediği müddetçe bireyin hayatında uzun süreler etkisini sürdürmektedir.

Bayılma Rahatsızlığı Nasıl Meydana Gelmektedir?

8309_1Ani bir rahatsızlık olarak görülen bayılma rahatsızlığı genel anlamda birçok işlev sonrasında bir süre sonra etkisini göstermektedir. Bayılmaların birçoğu beyin işlevlerinin bozulması sonucu ortaya çıkmaktadır. Beyne akan kan basıncının azalım göstermesi veya tamamen etkisini kaybetmesi sonucunda ve bununla birlikte bilinci aktif kalmasını sağlayan nöronların işlev yapma görevlerini geçici olarak kaybetmesi sonucunda bayılma rahatsızlığı meydana gelmektedir. Bayılma rahatsızlığının kendini göstermesi ile birlikte kısa bir süre sonrasında ise kan beyin dışında bulunan organlara hızlı bir biçimde yayılım göstermektedir. Kanı beyne pompalama görevine sahip olan kalbin bu görevini yerine getirememesi veya kan basıncının hızla minimuma düştüğü vakalar sonucu yine bayılma rahatsızlığı meydana gelmektedir.

Bayılma Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi bayılma rahatsızlığının da bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar;

– Bayılma meydana gelmeden önce baş dönmesi durumu
– Bayılma öncesi görmede bozulmaların oluşması özellikle çift görme durumu
– Bayılma öncesi bilincin hafiften kapanması durumu
– Bayılma öncesi ayakta durmada zorluk çekilmesi
– Bayılma öncesi konuşmada zorluk çekilmesi durumu bayılma rahatsızlığının başlıca belirtileridir.

Bayılma Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir?

8309_5Bayılma rahatsızlığının birçok sebebi bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır;

Epilepsi hastalığı
Kalp ve damar hastalıkları
Aşırı stres ve yorgunluk sendromu
Dengesiz beslenme
Bazı psikiyatrik hastalıkları
Sigara ve alkol
Kimyasal maddeler
Yetersiz uyku durumu
Aşırı çalışma
Diyabet hastalığı
Hiper tansiyon hastalığı
Aşırı sevinç veya üzüntü gibi duygu durum halleri
Uyuşturucu maddeler(eroin, kokain vb.)
Beyin işlevlerinde meydana gelen bozulmalar
Beyin kanaması ve farklı hastalıkları bayılma rahatsızlığının en belirgin nedenlerindendir.

Bayılma Rahatsızlığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

Bayılma rahatsızlığı bağlı olduğu nedenler bakımından bireyden bireye farklılık gösterebilen bir nörolojik rahatsızlıktır. Ancak bayılma rahatsızlığı genelde şu bireylerde daha sık görülebilmektedir.

– Sigara ve alkol kullanan bireylerde
– Hiper tansiyon hastalığına sahip olan hastalarda
– Epilepsi(sara) hastalarında
– Uyuşturu maddeler kullanan bireylerde
– Aşırı stres, yorgunluk ve üzüntüye maruz kalan bireylerde
– Dengeli beslenmeyen bireylerde
– Şizofren ve benzeri psikiyatri hastalıklarına sahip olan bireylerde
– Beyin hastalıklarına maruz kalan bireylerde
– Kimyasal maddelerin bulunduğu ortamda çalışan bireylerde
– Kalp ve damar hastalığına sahip olan bireylerde bayılma rahatsızlığı görülme riski oldukça yüksektir.

Bayılma Rahatsızlığı Genelde Hangi Kaynaklar Sonucu Ortaya Çıkmaktadır?

8309_2Bayılma rahatsızlığı genel anlamda 2 tür kaynaktan meydana gelmektedir. Bunlar;

Beyin kaynaklı bayılma: Toplumlarda en sık rastlanan bayılma rahatsızlığı beyin kaynaklı bayılmadır. Özellikle epilepsi hastalarında görülebilen beyin kaynaklı bayılma durumları genellikle etkisinin kısa süreli olduğu bir bayılma türüdür. Beyin kaynaklı bayılmanın en önemli belirtileri ise; bayılma rahatsızlığı ve sonrası meydana gelen şiddetli baş ağrısı, görmede bozulmaların meydana gelmesi, konuşmada zorluk yaşanması ve aşırı baş dönmesi septomlarıdır. Bu belirtiler kendini gösterdiği takdirde hasta büyük bir ihtimalle beyin kaynaklı bayılma rahatsızlığı geçiriyor demektir.

Kalpten kaynaklanan bayılma: Genellikle kalp ve damar hastalarının sık yaşadığı kalp kaynaklı bayılma en az görülen bayılmadır. Kalp kaynaklı bayılmanın genel belirtileri ise; bayılma durumundan hemen önce meydana gelen çarpıntı ve göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılardır.

Bayılma Rahatsızlığında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

– Sık sık tekrarlaması durumunda
– Bayılma öncesi ve sonra yukarıda belirtilen belirtilerin görülmesi durumunda
– Bayılma rahatsızlığı aile fertleri arasında bulunduğu durumlarda
– Bayılmaya neden olan herhangi bir hastalığın bulunması durumunda vakit kaybedilmeden bir nöroloji veya bayılma ile birlikte çarpıntı ve göğüs bölgesinde oluşan ağrılar hissedildiği takdirde hemen bir kardiyoloji doktoruna başvurulmalı ve şikayetler detaylıca ilgili doktora bildirilmelidir.

Bayılma Rahatsızlığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bayılma rahatsızlığı bağlı olduğu nedenlere göre farklı tedavi yöntemleriyle iyileştirilmektedir. Tedavide ilk uygulanan aşama hastanın tam kan sayımının yapılması, kan şekeri düzeyinin ve EKG incelemesinin yapılmasıdır. Ayrıca beyin kaynaklı bayılma rahatsızlığının nedenlerinin saptanabilmesi amacıyla EKG ve bilgisayarlı beyin tomografilerinin çekilmesi yöntemi uygulanmaktadır. Bu sayede rahatsızlığa yol açan etkenler kısa sürede saptanmakta ve buna göre doktorun uygun gördüğü ilaç tedavisi uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bayılma rahatsızlığı her ne sebeple olursa olsun özellikle sık tekrar etmesi başka rahatsızlıkların da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle rahatsızlığın henüz ilk belirtisi görüldüğü takdirde hemen bir nöroloji doktoruna başvurulmasında büyük faydalar bulunmaktadır.

Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.

Kaynakça:
www.norolojiklinigi.info ve www.drsuleymanaysel.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku