Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol Eder?

0 4.570

Beyin çok karmaşık bir organdır. Parmakların hareketinden nabza kadar her şeyi kontrol ve koordine eder. Beyin aynı zamanda duyguları nasıl kontrol dildiği ve işlediği konusunda çok önemli bir rol oynar. Uzmanlar hala beynin bir dizi duygudaki rolüyle ilgili birçok soruya sahiplerdir, ancak korku, öfke, mutluluk ve sevgi gibi bazı yaygın olanların kökenlerini saptamışlardır.

Duygular Nereden Geliyor?

Limbik sistem, beynin derinliklerine yerleştirilmiş birbirine bağlı yapılar grubudur. Davranışsal ve duygusal tepkilerden sorumlu olan beynin bir parçasıdır. Bilim adamları limbik sistemi oluşturan bütün yapıların listesiyle ilgili bir anlaşmaya varmamışlardır, ancak bazı yapılar genel olarak grubun bir parçası olarak kabul edilmiştir. Bu yapılar aşağıdaki gibidir:
Hipotalamus: Duygusal tepkileri kontrol etmenin yanı sıra, ayrıca hipotalamus cinsel tepkilere, hormon salınımına ve vücut sıcaklığını düzenlemeye de katılır.
Hipokampus: Hipokampus koruma ve hatıraları geri yardımcı olur. Ayrıca, çevrenin mekansal boyutların nasıl anlaşıldığı konusunda da rol oynar.
Amigdala: Amigdala, özellikle ortamdaki şeyler yanıtları koordine duygusal bir tepki tetikleyen olanlar yardımcı olur. Bu yapı korku ve öfkeyle önemli bir rol oynar.

• Limbik korteks: Bu bölüm iki yapıda, siprius gyrus ve parahippocampal gyrus içerir. Birlikte, ruh halini, motivasyonu ve yargıyı etkiler.

Beynin Hangi Kısmı Korkuyu Kontrol Eder?

Biyolojik açıdan korku çok önemli bir duygudur. Kişiye zarar verebilecek tehdit edici durumlara uygun şekilde yanıt vermeye yardımcı olur. Bu cevap, amigdalanın uyarımı ve ardından hipotalamusun uyarılması ile üretilir. Bu nedenle amigdalalarını etkileyen beyin hasarı olan bazı kişiler tehlikeli senaryolara her zaman uygun şekilde yanıt vermezler. Amigdala hipotalamusu uyardığında, savaş ya da kaç cevabını başlatır. Hipotalamus gibi hormonlar, üretmek için, böbrek üstü bezlerinin adrenalin ve kortizole sinyaller gönderir. Bu hormonlar kan dolaşımına girerken, bazı fiziksel değişiklikler fark edilebilir. Bu fiziksel değişikler aşağıdaki gibidir:
• Kalp atışı
• Nefes alma hızı
• Kan şekeri
• Terleme
Savaş veya kaç yanıtını başlatmanın yanı sıra, amigdala korku öğrenmede de rol oynar. Bu, belirli durumlar ve korku duyguları arasında bir ilişki kurulan süreci ifade eder.

Beynin Hangi Kısmı Öfkeyi Kontrol Eder?

Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol Eder?Korku gibi, öfke de çevredeki tehdit veya strese verilen tepkidir. Tehlikeli görünen ve kaçılamayan bir durum olduğunda, muhtemelen öfkeyle veya saldırganlıkla cevap verilir. Öfke tepkisini ve savaş-kaç tepkisinin bir parçası olarak düşünülebilir. Kişi bir hedefe ulaşmaya çalışırken barikatlarla karşılaşmak gibi hayal kırıklığı da öfke tepkisini tetikleyebilir.
Öfke, korku tepkisinde olduğu gibi hipotalamusu uyaran amigdala ile başlar. Ek olarak, prefrontal korteksin bazı kısımları öfkeyle de rol oynayabilir. Bu bölgeye zarar veren kişiler özellikle öfke ve saldırganlıkta genellikle duygularını kontrol etmekte zorlanırlar.
Beyin prefrontal korteksinin bazı kısımları ayrıca bir öfke tepkisinin düzenlenmesine de katkıda bulunabilir. Bazen beynin bu bölgesine zarar veren kişiler özellikle öfke ve saldırganlık kısmında zorluk çekiyorum güvenilir kaynak duygularını kontrol etmekte zorlanabilirler.

Beynin Hangi Kısmı Mutluluğu Kontrol Eder?

Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol Eder?Mutluluk, genel bir iyilik veya memnuniyet halini ifade eder. Mutlu hissedildiğinde, genellikle olumlu düşünceler ve hisler vardır. Görüntüleme çalışmaları, mutluluk yanıtının kısmen limbik korteksin içerdiğini göstermektedir. Pruneus adı verilen başka bir alan da rol oynar. Pruneus, hatıraları almak, kendi duyguları korumak ve çevrede hareket ederken dikkati odaklamakla ilgilenmektedir.
2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre sağ primerlerde daha büyük gri madde hacmine sahip kişilerin daha mutlu olduğu bildirilmiştir. Uzmanlar, pruneusun belirli bilgileri işlediğini ve mutluluk duygularına dönüştürdüğünü düşünmektedirler. Örneğin, kişi değer verdiği biriyle harika bir gece geçirdiğini hayal etmesi. Hatta ileriye giderek, bu deneyimi ve onun gibi şeyleri hatırladığında, mutluluk hissi yaşayabilir.

Beynin Hangi Kısmı Aşkı Kontrol Eder?

Garip gelebilir, ama romantik aşkın başlangıcı hipotalamusun tetiklediği stres tepkisi ile ilişkilidir. Birisi için hissedilen stresin, sinir, heyecan veya kaygıyı artırması da mantıklıdır. Bu duygular yükseldikçe, hipotalamus, dopamin, oksitosin ve vazopresin gibi diğer hormonların salınımını tetikler.
Dopamin vücudun ödül sistemi ile ilişkilidir. Bu sevgiyi arzulanan bir his haline getirmeye yardımcı olur. 2005 yılında yapılan küçük bir çalışmada, katılımcılara romantik olarak aşık oldukları birinin resmini göstermişlerdir. Sonra onlara bir tanıdık fotoğrafı vermişlerdir. Sevdikleri birinin resmini gösterdiklerinde, katılımcılar beynin dopamin bakımından zengin kısımlarında aktiviteyi arttırmışlardır.
Oksitosin, genellikle aşk hormonu olarak adlandırılır. Bu, kişi birisine sarıldığında veya orgazm olduğunda büyük ölçüde artmaktadır. Hipotalamusta üretilir ve hipofiz beziniz yoluyla salınır, ayrıca sosyal bağlanmayla da ilişkilendirilir. Bu güven ve ilişki kurmak için önemlidir. Aynı zamanda sakinlik ve memnuniyet duygusu teşvik edebilir. Vasopressin de benzer şekilde hipotalamusta üretilir ve hipofiz bezin tarafından serbest bırakılır. Aynı zamanda bir partnerle sosyal bağlanmaya da katılıyor.
Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol Eder?Beyin, araştırmacıların hala çözmeye çalıştığı karmaşık bir organdır. Ancak uzmanlar limbik sistemi beynin temel duyguları kontrol eden ana bölümlerinden biri olarak tanımlamışlardır. Teknoloji geliştikçe ve bilim insanları insan aklına daha iyi bir şekilde baktıkça, daha karmaşık duyguların kökenleri hakkında daha fazla şey öğreneceğiz.

Kaynakça:
dartmouth.edu
helenfisher.com
ncbi.nlm.nih.gov
neuro.hms.harvard.edu

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku