Cankurtaranlar her boy ve şekilde olabilir ve sahilde olduğu kadar içeride de çalışırlar. Bununla birlikte, bu son derece önemli bir iştir çünkü insanları güvende tutmayı içerir.
Cankurtaranlar, insanların yüzdüğü hemen her yerde çalışan uzman yüzücülerdir. Boğulmakta olan ya da yüzerken yaralanan bir kişiyi nasıl kurtaracaklarını bilirler ve gerektiğinde suni teneffüs yapabilirler. Gözetimleri altındaki tüm insanları yakından takip ederler. Bir cankurtaranın işi büyük bir sorumluluk gerektirir.
Cankurtaran Ne İş Yapar?
Cankurtaran, yüzücülerin güvenlik kurallarına uyduklarından ve kimsenin sorun yaşamadığından emin olmak için bir rekreasyon tesisini veya plajı izler.
Genel olarak bir cankurtaran, yüzücülerin güvenlik kurallarına uyduklarından ve kimsenin sorun yaşamadığından emin olmak için bir rekreasyon tesisini veya plajı izler. Genellikle suyu ve yüzme alanını iyi görebilen yüksek bir sandalyede oturur. Dürbün bazen gereklidir ve açık havada çalışıyorlarsa genellikle büyük bir şemsiye onları güneş yanığından korur. Açık havada çalışan cankurtaranlar ayrıca plajı köpekbalıkları, denizanaları veya vatozlar gibi tehlikelerin yanı sıra tehlikeli dalgalar ve dip akıntılarına karşı da izlemelidir.
Cankurtaranlar, yaşlılar veya çocuklar gibi belirli gruplar için aktiviteler tasarlamaktan sorumlu olabilir ve kullanılan ekipmanların düzenli ve iyi durumda olduğundan emin olurlar. Bazen spor ekipmanlarının bakımını yaparlar, genellikle havuz alanını temiz ve güvenli tutmaktan sorumludurlar ve bazen havuz bakımından sorumludurlar (örneğin, klor ve havuz kimyasalları eklemek).
Cankurtaranlar bazen yüzme dersleri verir veya güvenlik dersleri verirler. Ekipmanı kullanmanın doğru yollarını gösterebilir ve insanları yüzme güvenliği kuralları konusunda eğitebilirler. Yüzücülerin yeterliliğini değerlendirmeleri ve yüzücülerin beceri seviyelerinin ötesinde bir su derinliği alanında olmadıklarından emin olmaları gerekir. İşlerinin son derece önemli bir parçası da güvenliktir. Cankurtaranlar kurtarma ve ilk yardım teknikleri konusunda eğitimlidir. Yüzücülere güvenlik kurallarını açıklamalı ve bunları uygulamalıdırlar. Bir kaza veya olası bir boğulma durumunda, cankurtaranlar ilk yardım, kurtarma solunumu veya suni teneffüs uygulamalıdır.
Ekipmanları Nelerdir?
Kıyı kurtarma botu
Kurtarma deniz aracı – Bu, sığ sularda ve kıyıya yakın yerlerde başı dertte olanlara hızlı bir şekilde ulaşmak için kullanılan, kurtarma kızağına sahip, jetski gibi modifiye edilmiş bir kişisel deniz taşıtıdır.
Devriye aracı
Arazi aracı
Kurtarma kurulu
Kurtarma tüpü
VHF telsiz
Dürbün
İlk yardim müdahale çantasi
Defibrilatör
Bir Cankurtaranın Çalışma Ortamı Nasıldır?
Cankurtaranlar hem kapalı hem de açık alanlarda çalışırlar. Bunlar arasında okullar ve atletizm bölümleri, spor dernekleri, toplum merkezleri, yaz kampları, belediye parkları, dinlenme tesisleri, plajlar, tatil köyleri ve sağlık kulüpleri sayılabilir. Hastanelerde ve yatılı tedavi tesislerinde çalışma, özel ihtiyaçları olan bireylere veya yaşlılara yardım etme fırsatları da vardır.
Cankurtaranlar uzun süre güneşe maruz kalabilir ve rüzgar ve sert hava da bir faktör olabilir. Mevsimsel dalgalanmalar işyerini etkiler, daha sıcak havalarda daha fazla istihdam fırsatı vardır ve iş genellikle yarı zamanlıdır. İşyeri genel olarak güvenli olsa da, büyük su kütlelerinin etrafında her zaman riskler vardır ve bir cankurtaran birini kurtarma sürecinde yaralanabilir.
Cankurtaran olmak iki ila altı ay arasında sürebilir. Daha kısa olan süreç, yüzmeyi zaten öğrenmiş olan ve cankurtaran eğitimine hemen başlayabilecek kişiler için geçerlidir. Daha uzun zaman dilimi ise yüzmeyi öğrenmek için üç ya da dört ay boyunca yaklaşık yirmi ila otuz saat ders almayı içerir.
Gereksinimler
Eğitiminizi tamamladığınızda en az on beş yaşında olmalısınız. Üç yüz ila dört yüz metre yüzebilmeli; iki dakika boyunca suda yürüyebilmeli; iki dakika boyunca nefesinizi tutabilmeli ve sekiz ila on iki fit sudan on kiloluk bir tuğlayı tutabilmelisiniz. Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR), İlk Yardım ve otomatik harici defibrilatörün (AED) nasıl kullanılacağını öğrenmelisiniz. Ekip üyeleriyle işbirliği yapabilmeli ve her yaştan ve kişilikten insanla etkileşime girebilmelisiniz.
Kaynakça:
RNLI
Yazar: Tuncay Bayraktar