Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çelişki Yasası Nedir? Kim Tarafından Oluşturuldu?

0 449

Çelişki Yasası Nedir? Kim Tarafından Oluşturuldu?Birbirini olumsuzlayan iki önermenin aynı anda doğru olamayacağını söyleyen mantık yasasına çelişki yasası denir. Başarının dördüncü evresi olarak bilinir. Bu başarı sayesinde yapılan planlar,başarılar en güzel duygular ve çabalar içinde gerçekleştirilir. Evren sizin arzuladığınız her şeye sahip olmanız için size yol gösterir. Bu yollar sizin başarıya attığınız adımı belirler.Umutsuzluk söz konusu olmaz. Burada amaç en iyisini elde etmekle başlar.Çelişki yasasında durumlar duygu hareketliliğinden çok istek ve çabanın doğruluğuna yön verir. Gelecekteki mutluluk için fenerler sizin aydınlığınız olur.Burada iyi ve yüksek enerji söz konusudur. Peki,çelişki yasası kim tarafında ne amaçla oluşturuldu birde bunlar hakkında bilgilenelim.

Çelişki Yasası Nedir? Kim Tarafından Oluşturuldu?Kim Tarafından Formülü Oluşturuldu

İlk olarak Aristoteles tarafından formüllendirilen çelişki yasası, bu formülle göre bir önermenin hem doğru hem de yanlış olamayacağı savunulur.

Bilimsel kuram veya bilimsel yargılar, biçimsel bir çelişki içerdikleri zaman, tutarsız duruma gelirler. Çelişki yasası, nesnelerin nitel kesinliğinin düşüncedeki bir yansıması olup, nesnedeki bir değişim soyutlandığı vakit, o nesnenin birbirini dışlayan özelliklerini aynı anda kendinde barındıramayacağını yansıtmaktadır.

Çelişki Yasası Nedir? Kim Tarafından Oluşturuldu?Çelişkisizlik

Özellikle bilimsel bilginin yerine getirilmesi gereken bir temel koşulu; bu koşulla göre, bir önerme ile bu önermenin olumsuzlanması, aynı zamanda bilgi sisteminin sınırları içinde yapılamamaktadır. Koşulun yerine getirilememesi ise bir kuramı geçersiz kılar.

Nesnelerin nesnel koşullarının alenileşmesini isteyen karşıtların çatışması ve birliği diyalektik yasasıyla bilginin çelişkisiz olması gereği olarak birbirini dışlamaz.

Mantıksal çelişkisizlik önermesi, bilgiyi sunma yöntemlerine uygulanıp düşünceler ile kanıtların tutarlı olmasını içerir.

Çelişki Yasası Nedir? Kim Tarafından Oluşturuldu?Betimsel Kuramın Çelişkisizliği

Bu kuramın yerine getirmek mecburiyetinde olduğu mantıksal ve de metodolojik çelişkisizlik koşuludur. İki tipte olur. Bunlar sözdizimsel ve semantik çelişkisizlik olarak adlandırılır.

· Sözdizimsel Çelişkisizlik: Bir kuram, eğer bir önerme ile o önermenin olumsuzlanışı o kuram içinde aynı anda türetilmemiş ise bu sözdizimsel çelişkisizliktir.

· Semantik Çelişkisizlik: Bir kuram eğer en az bir modelle sahip ise, verili olan kuramı karşılayacak belli bir nesne alanı bulunuyor ise bu semantik çelişkisizliktir.

Kaynakça:
bilim.org

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku