Kırık bir çene, çene kemiğinin kırılmasına karşılık gelirken, çıkık bir çene, çenenin alt kısmının yerinden hareket ettiği anlamına gelmektedir. Her iki yaralanmada da yüz travması dâhil çeşitli nedenler vardır. Çenenin esneme veya ısırma gibi çok fazla gerilmesi de yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu yaralanmaların her ikisi de çene ve yüzde ciddi ağrılara neden olabilirken çenenin hareketini de kısıtlayabilir. Kırık bir çene yüzün çürümesine ve şişmesine neden olurken, çıkık olması alt çenenin kafatası ile yanlış hizalanmasına neden olabilir. Kırık çene tedavisi yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Hafif vakalarda, tıbbi müdahaleler gereksizdir. Bir doktor sıklıkla çıkık bir çeneyi elle yeniden konumlandırarak tedavi edebilir.
Nedenleri
Doktorlar kafatasının geri kalanından ayrı çenenin alt kısmını mandibula ararlar. Mandibula, çenenin açılıp kapanmasını sağlayan temporomandibular eklemler (TMJ’ler) vasıtasıyla kafatasına bağlanır. Mandibula kemiği kırıldığında veya parçalandığında, yaralanma, kemiğin yerinden çıkmasıyla tam bir kırılmaya veya kemiğin yer değiştirmesi ile kırılmamasına neden olabilir.
Çene çıkıntısı TME’lerin birinden veya ikisinden ayrıldığında bir çene çıkığı meydana gelir. Çene üst kısmı da kırılabilir. Bununla birlikte, doktorlar bu yaralanmaları tipik olarak kırık bir çeneden ziyade yüz kırığı olarak görürler. Yüze gelen travma aynı zamanda çenenin kırılmasına veya yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu iki yaralanmadan hangisinin meydana geldiği travma yerine ve kuvvet derecesine bağlıdır. Travmanın düşme veya sporda yaralanma gibi birçok farklı nedeni olabilir. Ağzı çok fazla açmak, çıkık bir çenenin yaygın bir nedenidir. Bu, aşağıdakilerden oluşabilir:
• Esneme
• Isırma
• Kusma
• Bir diş prosedürü
Bir TME rahatsızlığı ağrıya neden olur ve çenenin hareketini etkiler. Bu bozuklukları olan insanlar çenelerinin yerinden çıkma riski daha yüksektir. Çenesini daha önce yerinden çıkarmış insanlar da, çene yerinden çıkma riski daha yüksektir.
Belirtileri
Kırık veya çıkık bir çenenin benzer semptomları vardır. Ancak bazı önemli farklılıklar vardır.
Kırık bir çenenin belirtileri şunlardır:
• Yüz veya çenede ağrı
• Çeneyi hareket ettirirken ağzı açma veya çiğneme gibi
• Yüzde morarma ve şişlik
• Sertlik ve çene hareketinde zorluk
• Yerinden çıkarılmış dişler
• Yüzde uyuşukluk
• Açarken yana hareket eden çene
Kırık çeneye neden olan yüz travması ayrıca yüzün diğer alanlarını da etkileyebilir. Örneğin, yaralanma burun, ağız veya yanağa da zarar verebilir. Bu, başka semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çıkık bir çenenin belirtileri şunlardır:
• Yüz veya çenede ağrı
• Çenenin alt kısmı üst kısmı ile hizalı değil
• Sertlik ve çene hareketinde zorluk
• Ağzını kapatamamak
Tedavisi
Kırık ve çıkık çene genellikle acil tıbbi yardım gerektirir. Tıbbi yardım alıncaya kadar çeneyi desteklemek çok önemlidir. Bu, çeneyi elle yerinde tutarak veya başın etrafında ve çenenin altında bir bandaj kullanarak olabilir. Kırık ve çıkık çeneler için işlemler farklıdır.
Kırık çene tedavileri: Kırık bir çenenin tedavi edilmesi, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olacaktır. Küçük kırıklar genellikle tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, bir doktor bir kişinin rahatsızlığı hafifletmek için ağrı kesici ilaç kullanmasını önerebilir ve yaralanmayı kötüleştirmekten kaçınmak için sıvı veya yumuşak yiyeceklerden beslenir. Daha şiddetli molalar tıbbi müdahale veya ameliyat gerektirir. İyileşirken onu desteklemek için metal plakaları veya telleri çenenin yanlarına vidalamak gerekebilir. İyileşme süreci birkaç hafta sürebilir. Bu süreden sonra, bir kişinin haftalarca aktif olmayan çene kaslarını güçlendirmek için bazı egzersizler yapması gerekebilir.
Çıkık çene tedavileri: Bir doktor sıklıkla çıkık bir çeneyi elle yeniden konumlandırarak tedavi edebilir. Bu, doktorların manuel bir azaltma olarak adlandırdığı şeydir. Manuel bir azaltma yapmak için, bir doktor başparmaklarını ağzın alt sırt dişlerine doğru yerleştirir. Kalan parmaklarını çenenin altına yerleştirecekler. Çene sabit bir şekilde tutulduğunda, doktorlar mandibayı tekrar yerine hareket ettirir. Bazı durumlarda, doktor daha sonra bir Barton bandajı kullanabilir. Bunlar kafanın ve çenenin etrafını saran destek bandajlarıdır. Bu hareketin kısıtlanmasına ve iyileşirken çenenin desteklenmesine yardımcı olacaktır. Birkaç gün sonra takılabilir.
Bir doktor, ayrıca tedaviden sonra çene aşırı hareketleri iyileşmeyi geciktirebilir veya daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden, belirli bir süre boyunca esnemeye veya çenenin herhangi bir uzantısına karşı tavsiyede bulunabilir. En ağır vakalarda cerrahi bir seçenektir. Örneğin, çene etrafındaki ligamentlerin boyutunun küçültülmesi eklemi sıkılaştırmaya ve daha fazla yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Kırık veya çıkık çeneler için görünüm yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Kısa süreli bir mola, genellikle tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendi başına iyileşebilir. Daha şiddetli molalar muhtemelen çenenin etrafında destekleyici tıbbi cihazlar gerektirecektir. İyileşme süreci birkaç hafta veya ay sürebilir. Çene yeterli dinlenme almazsa iyileşme süresi daha uzun olabilir. Cerrahi de tam iyileşme için zaman uzatabilir.
Kaynakça:
mountsinai.org
ncbi.nlm.nih.gov
nidcr.nih.gov
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu
konuşmamda son zamanlarda güçlük çekiyorum dilimde ve yüz kaslarımda gerilmeler meydana geliyor.konuşurken dilim pelteşiyor ve çenem de agrı oluşuyor sizce sebebi çene çıkığı vb birşey söz konusu olabilirmi?