Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Cilt Sağlığında Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?

0 3.345

Salisilik asit, birçok dermatologun akne ile savaşan bileşen listesinin başındadır. Çünkü doğal olarak akneleri kurutmaya yardımcı olur ve cildin dokusunu iyileştirirken bakterilerin geri dönmelerini önleyebilir. Yapılan araştırmalara göre bu bileşenin sadece doğal bir akne ilacı olmasının ötesinde, bu anti-enflamatuar, eksfoliant ve hafif antibakteriyel etkilere sahip olduğu belirlenmiştir, bu da bu bitki bazlı bileşeni doğal cilt bakım rutine eklemek için çok yönlü bir bileşen haline gelmiştir.

Salisilik Asit Nedir?

Cilt Sağlığında Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?Salisilik asit nedir? Teknik olarak bir tür fenolik asit ve beta hidroksi asittir. Salisilatlar adı verilen bileşikler grubundaki bir asittir. Kremlerde, akne tedavilerinde ve diğer ürünlerde kullanıldığında, cilt yatıştırıcı etkileri olan bir bitki olan söğüt kabuğu ağacından elde edilir. Aslında farklı bir şekilde kullanılmasına rağmen aspirin (başka bir salisilat) ile aynı ilaç sınıfındadır. Renksiz, kokusuz, kristalli bir organik asit olarak görünür.
Salisilik asidin yapısı yağda çözünür olmasına izin verir, yani cildin yağlı, lipit tabakalarına nüfuz edebilir. O var kabul o gözenekleri girip tıkanmış gözenekler, siyah nokta ve breakouts yol açabilir bakteri ve yağ temizlemek mümkün değil gibi bir keratolitik ajandır. Cilt hücreleri arasındaki küçük bağlantıları bile kesebilir, ölü hücreleri temizleyen ve cildin yüzeyini daha pürüzsüz bırakan doğal bir eksfoliant görevi görebilir.
Salisilik Asit Cilt Faydaları ve Kullanımları
Salisilik asit cilde yazı faydaları vardır ve kullanımları şu şekildedir:
• Akneye yatkın cildi temizlemek ve gelecekteki cilt çatlaklarını önler
• Siyah nokta ve beyaz noktaları azaltılır
• Cildin pul pul dökülmesine önlemeye yardımcı olur
• Kepek ve seboreik dermatitin azaltır
• Siğiller, nasırlar ve mısırlarla mücadele eder
• Sedef hastalığı ve iktiyoz gibi cilt hücrelerinin ölçeklenmesini veya aşırı büyümesini içeren cilt koşullarını tedavi eder
Bu sağlık faydaları ve kullanım bilgileri şu şekildedir:

Akneleri Azaltmak için Gözenekleri Sıkılaştırmak

Hassas veya aşırı kuru cilde sahip olan kişiler için her zaman en iyi seçim olmamasına rağmen, salisilik asit iltihaplı, kırmızı ve ağrılı sivilceleri temizlemeye yardımcı olabilir. Cildin nispeten hızlı bir şekilde temizlenmesine yardımcı olmanın birincil yolu, yağı, tıkanmış gözenekleri ve şişmeyi azaltmaktır.

Ciltte Peeling ve Pürüzsüzleştirici Etkiler Yaratmak

Diğer bazı bileşenler sivilce ve diğer cilt sorunlarına yol açan bakterileri öldürmede daha iyi olabilirken, salisilik asit ölü cilt hücrelerini çıkarmak ve cildi yumuşatmak için en iyilerinden biridir. Bir tür keratolitik ilaç olarak, cildin hem iç hem de dış katmanlarını pul pul dökerek, eşitsizliği azaltarak ve cilt hücresi döngüsünü teşvik ederek cildin dokusunu iyileştirme yeteneğine sahiptir.

Kepeği Önlemek

Çoğu kişi bu bileşeni cilt bakımı ile ilişkilendirirken, kafa derisi ve saçının sağlığını iyileştirmek için de kullanılabilir. Kepek ve seboreik dermatiti (kaşıntılı, pullu bir kafa derisine neden olan) kişiler için önerilen ilaç mağazalarında salisilik asit şampuanları önerilmektedir. Saç derisini pul pul dökerek ve ölü deri hücrelerini çıkararak kepeklenmeyi azaltmaya yardımcı olur.

Siğillerin Tedavisine Yardımcı Olmak

Bir krem veya merhem olarak uygulandığında (genellikle bant yardımları gibi uygulanan şeritlerde bulunur), salisilik asit cildi eksfoliye ederek ve normal, sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesini teşvik ederek siğillerin giderilmesine yardımcı olabilir.
Harvard Health Publishing tarafından yayınlanan bir makaleye göre:
Siğillerin tedavisinde genellikle ilk tercih olmalıdır. Bir araştırmaya göre, salisilik asit, bir plaseboyu açıkça geride bırakan tek topikal tedavidir (doğrudan cilde uygulanan tedavi). Salisilik asit çok az maliyetlidir, minimum yan etkilere sahiptir ve sıvılar dahil olmak üzere çeşitli tezgah üstü preparatlar, jeller ve yamalar şeklinde bulunur.

Riskler ve Yan Etkileri

Cilt Sağlığında Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?Salisilik asit bazı cilt tipleri için yan etkiler yaratabilir. Çünkü kuruluğa veya kızarıklığa eğilimli hassas bir cildi olanlar, özellikle sık kullandığında iyi bir tedavi bileşeni olmayabilir. Salisilik asidin tahriş, kuruluk, kaşıntı, soyulma ve kızarıklık dahil olmak üzere yan etkilere neden olması mümkündür (özellikle aşırı miktarda veya aşırı miktarda ciltte kullanıldığında). Deriden sızabildiği ve kan dolaşımına emilebildiği için, hamile olan kadınlar ve kan inceltici ilaçlar alan herkes tarafından kaçınılmalıdır. Ayrıca ağzın içine, gözlere, kırık cilde / kesiklere veya benlere, doğum lekelerine, onlardan büyüyen saçları olan siğillere veya genital/anal siğillere uygulanmamalıdır.

Ürünler ve Dozaj

Artık eczanelerde, mağazalarda ve hatta reçeteyle çeşitli salisilik asit ürünleri bulunmaktadır. Bulunan ürün çeşitleri ve dozajları şu şekildedir:
• Genellikle günlük kullanım için tasarlanmış akne yüz yıkama ve temizleyicileridir. Bazı dermatologlar, en iyi sonuçları elde etmek için farklı salisilik asitlerin bir karışımını içeren yüz ürünleri alınmasını önerir.
• Akne leke tedavileri, bunlar mevcut olan zit veya lekelere oluşan merhem veya kremlerdir. İçeriğin yaklaşık yüzde 2’si olan, aşırıya kaçmadan etkili bir mukavemet içeren ürünler tercih edilmelidir.
• Sırtta, göğüste vb. sivilceleri tedavi edebilen vücut yıkamalarında kullanılan ürünlerdir.
• Saç derisi kepeklerini azaltmak için kullanılan salisilik asit şampuanları vardır.
• Cilde veya kafa derisine uygulanan mendil, ped ve yamalar bulunmaktadır.
• Yüzde kullanılması amaçlanan çoğu ürün, yaklaşık yüzde 0,5 ila yüzde 2 salisilik asit konsantrasyonlarında mevcuttur. Dermatologlar ayrıca yüzde 20 ila yüzde 30’a kadar çok daha yüksek dozlar kullanan salisilik asit kabukları gibi tedaviler sunmaktdırlar, ancak bu tedaviler düzenli kullanım için değildir ve sadece doktor tarafından güvenli ve etkili olacağını düşünüyorsa uygulanmalıdır.
Daha kalın ciltlerde siğillerin tedavisi için konsantrasyonlar yüzde 17 ila 40 arasındadır. Yan etkilerin mümkün olabileceğinden bu konsantrasyonun dikkatle kullanılması gerekir. Siğilleri temizlemek için bu bileşeni kullanıyorsa, talimatları dikkatlice okunmalıdır. Genellikle bandajlar birkaç hafta boyunca yaklaşık 48 saatte bir uygulanır. (Bir siğilin gitmesi 12 hafta kadar sürebilir.) Ayrıca, siğilleri banyoda 10 ila 15 dakika bekleterek, ardından cildi pul pul dökmek için bir zımpara tahtası veya ponza taşı kullanarak, daha sonra birkaç hafta boyunca günde bir veya iki kez salisilik asit jel / krem uygulayarak tedavi edilebilir.

Her gün Salisilik Asit Kullanmak Uygun mudur?

Cildin tipine ve durumuna bağlı olarak, topikal salisilik asit günde birkaç kez veya haftada birkaç kez nadiren kullanılabilir. Hassas bir cildi olmayan kişiler ve ideal olarak bir nemlendirici ile birlikte günlük olarak az bir miktar uygularsa, günlük kullanımı tolere edebilirler. Bununla birlikte, cildinizin kuru ve tahriş olduğunu fark ederse, birkaç hafta kullanmamak faydalı olmaktadır. Bu ürünlerin tüm avantajlarından yararlanmak birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.
İlk önce bu ürün küçük miktarlar cilde uygulanmalı, cilt takip edilmeli herhangi bir alerji veya yan etki görülmüyorsa yavaş yavaş daha fazla kullanılabilir. Günde iki kez uygulanırsa, hafif bir temizleyici kullandığında, cildin sık sık nemlendirildiğinden emin olunmalıdır, böylece cildin daha fazla kuruması ve soyulması önlenebilir. Bu bileşen, büyük cilt lekeleri yerine cildin akne eğilimli bölgelerine uygulamak en iyisidir. Bu, cildin bu ürünü çok fazla emmesine engel olacak bir uygulama olacaktır.

Salisilik Asit ve Benzoil Peroksit

Cilt Sağlığında Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?Bu bileşenlerin her ikisi de birçok akne ürününde bulunur. Benzoil peroksit (yüz yıkama, leke tedavileri, maskeler ve kremlerde bulunur), ciltte küçük enfeksiyonlara ve lekelere yol açabilen sivilce yapan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Daha güçlü antibakteriyel etkileri vardır, ancak salisilik asit siyah noktaların ve beyaz noktaların peelingi ve temizlenmesi için en iyi sonucu vermektedir. Her ikisi de kuru cilde, hassas cilde ve alerjiye sahip olanların, özellikle de çok kuru olabilen benzoil peroksidin dikkatle kullanılmalıdır.
Salisilik asit söğüt kabuğu ağacından türetilen bir fenolik asit ve beta hidroksi asit türüdür. Antienflamatuar, eksfoliyan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Cilt ve saç için salisilik asit kullanımları arasında akne lekelerinin azaltılması, siyah noktaların ve beyaz noktaların kopmasına neden olması, cildin peelingi, iltihaplanma ve düzensiz cilt tonunun azaltılması ve kepeklerin azaltılması yer almaktadır. Cilt tipine ve hedeflenene bağlı olarak reçetesiz ve reçeteyle bir dizi salisilik asit ürünü mevcuttur. Örneğin, yüz yıkamaları, jeller ve kremler akne ile mücadele için kullanılabilirken, salisilik asit şampuanı kepek tedavisinde kullanılabilir.

Kaynakça:
cliganic.com
thespruceeats.com
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku