Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Beden Kontrolü

0 390

Çocuklarda beden kontrolü dünyaya geldikleri ilk aydan itibaren başlar, 4 yaşına kadar sürer. Bu süreç, ebeveynler tarafından takip edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda beden kontrolü normal seyrinde gitmiyorsa fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmesine yönelik destek olunmaya çalışılmalı, eğer sorun devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışılarak gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Bebeklerin 1. aylarında beden kontrolü yatar pozisyonda başını kaldırması ve ayaklarını ileriye doğru itmesi şeklinde görülmektedir. Bu süreç, anne babaların en mutlu anlarının başladığı süreçtir. 2. ayda bebekler artık bacaklarını daha fazla hareket ettirmeye başlarken başlarını da yaklaşık 5 saniye kadar dik tutmayı başaracaklardır. Boyun ve sırt kasları gelişmeye başlayan 2 aylık bebeğin karnı üstünde durmasını sağlamanız baş Çocuklarda Beden Kontrolükontrolünün gelişmesini sağlayacaktır. 2. ayda bebek sesleri dinleyerek konuşmayı çözmeye çalışacağı gibi sizin dudaklarınızı sürekli takip edecektir. 3. ayda bebek başını kontrol edebileceği gibi dik tutarken 45 derece kadar

kaldırabilir. Ellerinizi daha sıkı kavraması gelişimini takip edebilmenizi sağlarken oyuncakları da tutmaya başlamasıyla birlikte sebep sonuç ilişkilerinin anlaşılması yolunda ilk başlangıç olacaktır. Bu ayda kendi kendine sesler çıkarmaya ve konuşmaya başlayacak olan bebeğiniz sesli olarak gülücüklerle sizin de neşenizi yerine getirecektir. 4. ayda bebek oturur pozisyona getirildiğinde artık dik oturmaya başlarken diş çıkarma belirtileri ile sizi şaşırtabilir. 5. ayda bebek beden kontrolü sırt üstü yatarken de kafasını kaldırmaya başlamasıyla devam edecektir. 6. ayda bebeğiniz daha fazla hareketlenmeye başlayacağı gibi tutunarak oturmaya başlama girişimleri ile artık büyümeye başladığının sinyallerini sizlere verecektir.

Bebeğin 6. aydan 1 yaşına kadar gelişiminde kollarından destekleyerek kaldırdığınızda bacaklarının bedenini taşıdığını görmeniz mümkün olurken bu durum, bacak gelişiminin normal olduğunun ilk göstergelerindendir. Bu dönemin başlarında gerçekleşen bacak hareketliliği ilk olarak sizin yardımınızla gerçekleşir, sonrasında emekleme pozisyonuna geçmesiyle devam eder. Emekleme pozisyonu yaklaşık 9. ayda görülürken 10 ve 11. aylarda tutunarak ayağa kalkması ve dik oturması, yatar pozisyondan destek almadan kalkarak oturması da bu aylarda görülecektir. 12. ayda beden kontrolü dizlerinin üzerinde durabilmesiyle daha da belirgin bir hal alacaktır.

Bebeğin 1 yaş ile 1,5 yaş arasındaki bedensel gelişiminde eşyalara tutunarak yürümeye başlaması yaşıyla birlikte yaşanan hayatının en önemli gelişmelerinden olacaktır. Bebek arabasını itmesi ve çekmesi de bu süreçle birlikte sizin dikkatinizi çekmek için gerçekleşirken 16 ve 17. aylarda yardımsız ayağa kalkarak yürüyen bebekler merdivenleri inip çıkma egzersizlerine başlayacaktır.

2 ile 2,5 yaşında bebeklerin beden kontrolünde düşmeden arkaya doğru yürümeye başlaması, dengesini kurarak topa vurabilmesi mümkün olacaktır. 2,5 yaşına doğru bebeklerin tutunarak merdivenleri inip çıkabilmesi gerekirken iki ayağını da kaldırarak zıplaması dengesini daha rahat kurabildiğini anlamanızı sağlayacaktır.

Bebeklerin 3 ile 4 yaş arasında gelişimlerinde düşmeden 15 metre kadar koşmaya başlaması, parmakları üzerinde yürümeye başlaması dengesini kurabildiğinin işaretleridir. Bebek 3,5 yaşında artık kendi arabasına Çocuklarda Beden Kontrolübinmek istemekle birlikte yavrunuza alabileceğiniz en güzel hediye üç tekerlekli bisiklet olacaktır. Su dolu bardağı dökmeden 3-4 metre kadar götürebilmesi, yastık üzerinden atlaması da denge sorunu olmadığını sizlere gösterecektir.

4 yaş bebekte beden kontrolü ile ilgili gelişimler arasında tek ayak üzerinde 2-3 saniye kadar durabilmesi ve tek ayak üzerinde zıplaması doğal süreçle birlikte yaşanması gereken gelişmelerdendir. Yavrunuz artık desteğe gerek kalmadan merdivenleri ini çıkabileceği gibi evde yaramazlıklara başlayarak koltukları üzerinden atlamaları ile kimi zaman sizi sinirlendirse de normal gelişim sürecinde olduğunu düşünerek mutlu olmalısınız.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku