Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Zekâyı Geliştiren Besinler

0 379

Çocuk gelişimi sırasında çocuğun fiziksel gelişimi kadar zekâ gelişimine de gerekli önemin verilmesi gerekir. Bunun için ise çocuklarda zekâ geliştiren besinler tercih edilmeli ve gelişime katkı sağlanmalıdır. Zekâ gelişimi ve fiziksel gelişim anne karnında başlayan bir durumdur. Anne karnında başlayan bu zekâ gelişimi yetişkinlik çağına kadar devam etmektedir. Zekâ gelişiminin en önemli kısmı ilk 5 yaşa kadar olmaktadır. Bu süre zarfına kadar zekâ gelişiminin neredeyse yarısı tamamlanmış olur. Bu sebeple ilk 5 yaşa kadar zekâ gelişimi için ne gerekiyorsa yapmak gerekir. Zekâ gelişimini sağlayan en önemli etken besinler olmaktadır. Vücuda giren besinler sindirildikten sonra beyine gider ve her besin beyin tarafından kabul edilmez. Beyin seçici geçirgenlik özelliğine sahiptir. Kendisi için yararlı olanları alırken yararlı olmayanları ya da zararlı olanları saf dışı bırakır.

Çocuklarda Zekâ Gelişimi İçin Kolin Kullanımı

Kolin çocukların daha çabuk öğrenmelerini sağlarken bir de öğrenme yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar. Çocuklarda zekâ gelişimi ilk yıllarda ve anne karnında çok fazla olmaktadır. Bu sebeple emziren annelerin mutlaka kolin tüketmesi gerekir ki bebeğin zekâ gelişimi sağlansın. Sütten kesilen bebeklere ise ağız yolu ile kolin verilmesine başlanmak en faydalı yol olacaktır. B vitaminlerinden biri olan kolin sinir hücreleri ile kas hücreleri arasında iletişimi sağlayan çok önemli bir vitamindir. En çok kolin barındıran besinler daha çok keten tohumu, mercimek, karnabahar, patates, soya fasulyesi, yumurta sarısı ve yerfıstığı olmaktadır. Anneler gebelik esnasında ve emzirme esnasında bu besinleri bol bol tüketmelidir. Çocuklar 2 3 yaşa geldikleri zaman da kendilerinin tüketmesi sağlanmalıdır. Bebeklerde beyin gelişimine en çok yarar sağlayan besinler kolin içeren besinler olmaktadır.

Çocuklarda Zekâ Gelişimi İçin Omega 3 Yağ Asitleri KullanımıÇocuklarda Zekâyı Geliştiren Besinler

Omega 3 Yağ Asitleri bebeklerin ve çocukların bilişsel fonksiyonlarının gelişmesine çok katkı sağlar. Aynı zamanda omega 3 yağ asitleri bebek ve çocukların hafızalarını kuvvetlendirerek daha kolay öğrenmelerini sağlayan bir besindir. Sadece çocuklar değil herkesin kullanması gereken önemli bir besindir. Çünkü içerisinde bulunan besinler ile beyin yaşlanması ya da unutkanlık gibi problemleri ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Çocukların mutlaka haftada 2 ya da 3 defa balık tüketmesi öneriler. Omega 3 yağ asidi daha çok yağlı balıklarda bulunur. Balık dışında ise keten tohumu, ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda da yüksek miktarda omega 3 yağ asidi bulunur. Aynı zamanda yeşil yapraklı bitkilerde de bulunur.

Çocuklarda Zekâ Gelişimi İçin Antioksidan Kullanımı

Emzirme esnasında çocuk anne sütünden yeterli antioksidan ögelerini almaktadır. Antioksidanlar bebeği zararlı dış etkenlere karşı koruma özelliğine sahiptir. Bu sebeple belirli bir yaşa kadar anne sütü ile beslenme çocuklar için çok önemlidir. Antioksidanlar hem çocuğu zararlı etkilere karşı korurken hem de zekâ gelişimine katkıda bulunur. En önemli antioksidan maddeleri selenyum minerali, E, A ve C vitaminlerin olmaktadır. C vitamininin en çok bulunduğu besinler daha çok kuşkonmaz, maydanoz, limon, yeşilbiber, çilek, kivi, enginar gibi besinlerdir. Bu meyve ve sebzeleri çocuk ya da emziren anne bol miktarda tüketirse çocukta zekâ gelişmesi çok iyi bir şekilde ilerler. Balık deniz ürünlerinde ise en fazla selenyum minerali mevcuttur. Havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa ve marul gibi sebzeler çocuklar tarafından çok sevilmese de içerisinde bulunan yüksek A vitamini ile zekâ gelişimine büyük bir katkı sağlar.

Kaynakça:
https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/features/brain-foods-kids#1

Yazar: Can Baskın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku