Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarınıza Banyo Yapmayı Nasıl Sevdirirsiniz?

0 529

Çoğu bebek banyo yapmayı sever. Banyo keyfi onlar içinde adeta bir spa keyfi edasında rahatlatıcıdır, güzel kokuların ve baloncukların keyfini çıkartırlar. Çoğu zaman büyüdüklerinde bile banyo yapmak onlar için favori bir aktivite olmaya devam eder, çünkü küçük bir çocuk için su sıçratmaktan, suyla oynamaktan ve küvete su dökmekten daha ilginç bir uğraş yoktur. Fakat bunun yanında bu banyo sevgisi her çocuk için aynı olmayabilir ve büyüdükçe banyo yapmayı sevmeyebilirler.

Çocuklarınıza Banyo Yapmayı Nasıl Sevdirirsiniz?Peki ya çocuğunuz büyüdükçe banyo yapmaktan nefret etmeye başlarsa (ya da ilk etapta hiç sevmemişse)? Ne yapmak gerekir. Banyo yapmak isteğe bağlı, keyfi bir durumdur değildir ve yapılması şarttır! Bu arada, çocuğun isteksizliği evde büyük sorunlara neden olabilir, uyku vakti rutinini bozabilir ve gereksiz ağlama krizlerine sebep olabilir. Her gece banyo sırasında yarı çıplak, öfke nöbeti geçiren, yürümeye yeni başlayan çocukla mücadele etmek ebeveynler içinde bunaltıcı bir durumdur. Bu yazıda banyo yapmayı, çocuğun dört gözle beklediği pozitif bir aktiviteye dönüştürmek için ipuçları bulunmaktadır.

Neden Bazı Çocuklar Banyodan Nefret Ederler?

Yeni yürümeye başlayan bir çocuğu olanlar bu küçük insanların gizemlerle dolu olduğunu bilirler ve bu şaşırtıcı bir durum değildir. Mesela çoğu ebeveyn bebeklerinin neden brokoli yemekten nefret ettiğini, şekerleme yapmak istemediğini veya turuncu rengi sevmedikleri merak ederler. Yeni yürümeye başlayan bir çocuğun sevdiği, hoşlanmadığı, tercih ettiği ve hoşlanmadığı şeylerin çoğunluğu dünyaya benzersiz (ve gelişmemiş) bakış açısının bir sonucu olarak gelişir. Banyo zamanı da bu deneyimler ve bakış açısından farklı bir durum değildir.
Bununla birlikte, çocukların banyo yapmak istememelerinin üç yaygın nedeni vardır. Bu nedenler şu şekildedir:
• Daha önce küvette veya banyo da olumsuz bir deneyim yaşamış olabilirler. Bu, suyun biraz fazla sıcak veya çok soğuk olması, gözlerine biraz şampuan gelmesi ile yanması kadar basit nedenler olabilir. Ve bu deneyimler maalesef kötü bir izlenim bırakmak için fazla zaman gerektirmezler.
• Büyüdükçe ve daha bağımsız hale geldikçe, dönme, dans etme, boyama, köpekle saklambaç oynama ve bina blok kuleleri gibi önemli yürümeye başlayan çocuk aktivitelerinden kesintiye uğramak istemezle. Onlar için yıkanmak için ara vermek, onların bu oyunlarından kopmak anlamına gelir ve yıkanmak istemezler, şiddetle ret ederler.
• Bebekler için bilinmeyenden korkmak gayet doğal bir davranıştır ve bu duygu bazı çocuklarda çok üst sevilerde yaşanabilir. Su üzerinde araştırma yapmak ve deney yapmak heyecan verici olabilir. Ancak suyun nasıl çalıştığını tam olarak anlamayan bebek için bu korkutucu olabilir. Mesela suyun neden ıslak olduğu, nereden geldiği, giderden nereye gittiği gibi konular ürkütücü olabilir. Ve tüm bu gizem bir su korkusuna da dönüşebilir ve onunla ilgili herhangi bir şey yapmak istemeyebilirler.

Çocuğun Banyo Korkusu Neden Önemsenmelidir?

Çocuklarınıza Banyo Yapmayı Nasıl Sevdirirsiniz?Yeni yürümeye başlayan çocuğun mutfak eşyaları olmadan spagetti yediğini, solucanlar için toprağı kazdığını ve sanatsal ifade adına tüm vücudunu parmakla boyadığına rastlamayan yoktur. Kabul edilmesi gerekir ki; küçük çocukların yeni hayat maceraları içinde hijyenik kalmalarını sağlamak için banyo yapmaları şarttır ve bu ebeveynlerin görevidir. Her ne kadar sırf fiziksel ihtiyacı daha önemli olsa da, çocuğun ruhsal rahatlığı da en az fiziksel ihtiyaçları kadar önemlidir ve bunu sağlamak ebeveynlerin görevidir. Bazı çocuklar kendiliğinden zaman içinde rastgele korkuların üstesinden gelir. Ancak bazıları büyüdükçe eski fobilerini devam ettirirler ve bir yetişkinin rehberliği olmadan endişelerinin üstesinden gelemezler.

Çocuğunuzun Su Korkusunu Aşmak İçin Püf Noktalar

İlk etapta iki yaşındaki çocuğun banyo yapmakta ki isteksizliği görmezden gelinebilirken beş veya altı yaşına geldiklerinde ikna etmek o kadar kolay olmayacaktır. Çocuğa, banyo yapmanın önemli olmadığını nazikçe ve tutarlı bir şekilde göstermek önemlidir. İşte çocuğa su korkusunu aşmak ve banyoyu sevdirmek için bazı püf noktalar:

Ağırdan Almak

Çok dolu bir küvet çocuğu korkutabilir. Hazırlanmış küvetteki su miktarı küçük bir çocuk için çok fazladır ve girmek için atacakları adımda caydırıcı bir etki yaratabilir. Banyodan önce küveti doldurmak yerine, çocuğun boş bir küvete girmesine izin verilmelidir. Suyu açarken onlardan yardım etmeleri istenmeli ve hazır olduğunda suyu kapatmalarına izin verilmelidir. İlk başta sadece çok az su isteyebilirler, ama bunu sorun yapmamak gerekir. Çünkü muhtemelen her seferinde küvete biraz daha dolmasına izin vereceklerdir.

Banyoyu Eğlenceli Hale Getirmek

Çocuktaki ister korku ister eski ilgisizlik olsun, çoğunlukla herhangi bir nedenle banyodan nefret eden çocuklar için işe yaramaktadır. Banyo yapmayı eğlenceli hale getirirken yeni bir oyuncak koymak, bir şişe balon veya aktivite (küvet boya kalemleriyle çizim gibi) yapmak isteksiz olduğu durumu, keyifli bir hale getirilebilir. Onlara bu yeni ürünün sadece banyo için olduğu ve böylece onlarla oynak istediklerinde küvete girmeleri gerektiği söylenmelidir.

Farklı Bir Ortam Yaratmak

Küvete yeni bir oyuncak veya ürün koymak çocuğu banyo yapmaya ikna etmiyorsa, daha büyük bir adım atılması gerekebilir. Mesela küvete girerken daha olumlu bir ilişki oluşturmak için tüm banyo ortamı değiştirilebilir. Karanlıktan korkmayan çocuklar ışıkları söndürmeyi ve küvete karanlıkta parlayan bir banyo bombası atmayı sevebilirler. Bluetooth hoparlörlerde dinlendirici spa müziği çalabilir, nefis kokulu bir mum yakabilir veya hatta taşınabilir bir tepsi üzerinde onlara küçük bir atıştırmalık verilebilir. Çocuğun mayo giymesine izin verilebilir, banyo yaparken onlara bir kitap okunabilir veya kısa bir video izletilebilir.
Çocuklarınıza Banyo Yapmayı Nasıl Sevdirirsiniz?Bu yaklaşım, hızlı bir şekilde kontrolden çıkma potansiyeline sahiptir! Sınırlar belirlediğinden emin olunmalıdır. Bu yaklaşım çocuk banyoya alışana kadar birkaç defa yapılıp e ardından aşamalı olarak kaldırmaya başlanmalıdır. Amaç, çocuğun banyoların o kadar da kötü olmadığını anlamasına yardımcı olmak, alışmasını sağlamaktır.

Küveti Boşaltmak

En az sekiz yaşına kadar çoğu çocuk, tek başına duş alacak alamaz. Ancak yürümeye başladığı dönemden itibaren bağımsız olarak bir şeyleri yapmak isterler. Geliştirdiği yeteneklere göre yavaş yavaş banyoyu kendilerinin yapmalarına izin verilebilir. Tabii ebeveynin yakından denetlemesi ve güvenliğini sağlaması koşulu ile. Kendileri duş alacak heyecanı ile banyo yapmayı sevebilirler ve bunu heyecan verici bir aktivite olarak görebilirler.

Bir Ödül Sistemi Oluşturmak

Kişiler yaradılış gereği, sonunda bir teşvik olan işleri yapmaya daha istekli olurlar. Bu durum, özellikle uzun süreli bir emek verildikten sonra ulaşılmak istenen ödülü aldıklarında daha da pekişen bir durum olur.  Mesela çocuğun çok istediği bir oyuncağı almak için, her sorunsuz olarak banyoya girdiğinde kumbaraya atılacak bir paranın onu o oyuncağa kavuşturacağı şeklinde bir ödüllendirme sistemi kurulabilir. Çabalarının görsel bir temsilini oluşturduğu zaman ve yol boyunca övüldüğünü gördüğü sürece çocuğun ilerlemesini ve motivasyonu sağlamak daha kolay olacaktır.

Kaynakça:
https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/common-concerns/fear-of-the-bath
https://www.everymum.ie/kids/toddlers-1-3-yrs/how-to-solve-bath-time-fears-our-mums-give-their-advice/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku