Daniel Ellsberg, Pentagon kâğıtları olarak bilinen Vietnam Savaşı hakkında gizli raporları sızdıran Amerikan tarihinin en büyük ihbarcısıdır. Sonradan analist kimliği kazanan Ellsberg’in adı, gazetecilere ” Pentagon Kâğıtları ” olarak bilinen Vietnam Savaşı hakkında gizli bir rapor sızdırmasının ardından, ABD Anayasası’nda İlk Değişiklik tarafından verilen basın özgürlüklerinin önemi ile eş anlamlı hale gelmiştir. Ellsberg’in bir muhbir olarak çalışması, hükümetin New York Times, Washington Post ve bir düzineden fazla gazetede savaş stratejilerinin başarısızlığını ortaya çıkarmaya yardımcı olmuş ve Hollywood tarafından “The Post” “gibi filmlerde dramatize edilmiştir. Bu filimler Pentagon Kağıtları “ve” Amerika’daki En Tehlikeli Adam. ” filmleridir.
Ellsberg’in Yarattığı Etki
Ellsberg’in Pentagon Belgeleri sızıntısı, halkın Vietnam Savaşı’na karşı muhalefetini sağlamlaştırmaya ve Kongre üyelerini çatışmaya karşı çevirmeye yardımcı olmuştur. The New York Times, Washington Post ve diğer gazetelerin belgelerinin yayınlanması, Amerikan tarihinde basın özgürlüğünün savunulmasında en önemli yasal kararın alınmasına yardımcı olmuştur.
Başkan Richard M.Nixon yönetimi The Times’ın Pentagon Belgeleri hakkında rapor vermesini önlemeye çalıştığında, gazete yanıt vermiştir. ABD Yüksek Mahkemesi daha sonra gazetelerin kamu yararına hareket ettiğini belirledi ve hükümetin yayınlanmadan önce sansürle ilgili öyküler için ” önceden sınırlama ” kullanımını kısıtlamıştır.
Yargıtay’ın çoğunluğu şöyle yazdı: “Sadece özgür ve sınırsız bir basın, hükümetin aldatmacasını etkili bir şekilde ortaya çıkarabilir. … Vietnam Savaşı’na yol açan hükümetin işleyişini açığa çıkaran gazeteler aslen Kurucuların yapmayı umdukları ve güvendiklerini yaptılar. Valinin yayının ulusal güvenliği tehdit edeceği iddiası kararı, ‘güvenlik’ kelimesi ve İlk Değişiklik’te yer alan temel yasayı ortadan kaldırmak için konturları çağrılmaması gereken geniş ve belirsiz bir genelliktir.”
Gazeteci ve Yazar
Ellsberg, Sırlar isimli kitabında Vietnam’ın Anısı ve Pentagon Kağıtları olarak adlandırılan Pentagon Belgeleri’ni ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmaların 2002 anılarını içeren üç kitabın yazarıdır. Nükleer Savaş Planner’ın İtirafları Kıyamet Makinası O da bir 2017 kitabında, Amerika’nın nükleer programıyla ilgili yazmış ve 1971 kitabında Vietnam Savaşı ile ilgili denemeler yayınlanan “Savaş üzerine Kağıtlar.” kitabını yazmıştır.
Pop Kültüründe Tasvir
Ellsberg’in Pentagon Belgelerini basına ve bunların yayınlanmasına ilişkin yasal savaşa sızmasındaki rolü hakkında çok sayıda kitap ve film yazılmıştır. Ellsberg, 2017 filmi “The Post” da Matthew Rhys tarafından yapılan bir flimde canlandırılmıştır. Filmde ayrıca Washington Post’un yayıncısı Katherine Graham olarak Meryl Streep ve gazete editörü Ben Bradlee olarak Tom Hanks yer almış, Ellsberg, 2003 “Pentagon Kağıtları” filminde James Spader tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca 2009 tarihli “Amerika’nın En Tehlikeli Adamı: Daniel Ellsberg ve Pentagon Kağıtları” belgeselinde yer almıştır.
Pentagon Kağıtları, New York Times muhabiri Neil Sheehan’ın 2017’de yayınlanan “Pentagon Kağıtları: Vietnam Savaşı’nın Gizli Tarihi” de dahil olmak üzere çok sayıda kitabın konusu olmuştur bu kitaplar Graham’ın “Pentagon Belgeleri: Washington Post’ta Tarih Yazmak” isimlidir.
Harvard’da Ekonomi Okudu
Ellsberg, 1952 yılında Harvard Üniversitesi’nden ekonomi alanında lisans ve doktora derecesi almıştır ve Cambridge Üniversitesi’nde King’s College’da okumuştur.
Kariyer Zaman Çizelgesi
Ellsberg, Arlington, Virginia ve ABD Savunma Bakanlığı merkezli bir araştırma ve analiz kar amacı gütmeyen RAND Corp. için çalışmaya başlamadan önce Deniz Piyadeleri’nde görev yapmış ve üst düzey ABD yetkililerinin bu konuda nasıl karar verdiğine dair bir raporun hazırlanmasına yardımcı olmuştur. Pentagon Belgeleri olarak bilinen 7.000 sayfalık rapor, diğer şeylerin yanı sıra, Başkan Lyndon Johnson’ın yönetiminin sadece halka değil aynı zamanda sistematik bir şekilde yalan söylediğini de ortaya koymuştur. Bunlar Kongre, aşkın ulusal çıkar ve önemi olan bir konu hakkındadır.
İşte Ellberg’in askeri ve profesyonel kariyerinin bir zaman çizelgesi.
• 1954-1957: Ellsberg, ABD Deniz Piyadeleri’nde tüfek müfreze lideri, operasyon memuru ve tüfek şirketi komutanı olarak görev yapmıştır.
• 1957-1959: Ellsberg, geleceğe dair umut vaad eden genç öğrencilere verilen bursları takip etme şansı verme adına tasarlanmış program olan Harvard Üniversitesi Bursiyerleri Derneği’nde genç bir öğrenci olarak çalışmalarına devam etmiştir.
• 1959: Ellsberg, RAND Corp.’da stratejik analist olarak görev almış, daha sonra, halisinasyon etkisinde Sovyetleri tercih eden bir ‘füze boşluğunun’ Sovyet sürpriz saldırısını caydırmak sorununu geçersiz kılma sorununu yarattığını yazmıştır. ABD ve dünya güvenliğine meydan okumuş Pasifik Komutanı veya CINCPAC’a danışmanlık yapmıştır.
• 1961 – 1964: RAND Corp. Çalışanı olarak Ellsberg, Savunma ve Devlet bölümlerine ve Beyaz Saray’a danışmanlık yapmıştır. Nükleer silahlar, nükleer savaş planları ve kriz karar verme konularında uzmanlaşmıştır.
• 1964: Ellsberg, Savunma Bakanlığı’na katılmış ve Savunma uluslararası güvenlik işleri sekreter yardımcısı John T. McNaughton için çalışmıştır. Bu rolde Ellsberg’den Vietnam Savaşı’nda karar verme çalışması yapması isteistenmiştir.
• 1964 ve 1965: Savunma Bakanı Robert McNamara McNaughton ve Ellsberg’e Vietnam Savaşı’nı tırmandırmak için gizli planlar üzerinde çalışmasını emretti. Planlar 1965 baharında gerçekleştirildi.
• 1965-1967: Ellsberg Dışişleri Bakanlığı’na transfer olmuş ve Vietnam’da görev yapmıştır. Saigon büyükelçiliğinde bulunmuştur. Hepatit olmuş ve Haziran 1967’de Vietnam’dan ayrılmıştır.
• 1967: Ellsberg, RAND Corp. İçin çalışmaya geri dönmüş ve daha sonra Pentagon Belgeleri olarak anılacak olan “1945-68 Vietnam’da Karar Alma” çalışmasına başlamıştır.
• 1968 ve 1969: Ellsberg, Başkan Seçimi Richard Nixon’un ulusal güvenlik asistanı Henry Kissinger’ın danışmanlığını yapmıştır. Nixon’ın Vietnam Savaşı Ulusal Güvenlik Konseyi’ne sunumunu hazırlamasına yardım etmiştir.
• 1969: Ellsberg, “Hükümet aldatmacasının sürekli kaydı ve gizlilikle dört başkanlık altında gizlenmiş ölümcül bir şekilde kararsızlık kararı” olarak nitelendirdiği için hayal kırıklığına uğramış olan Nixon’ın, Nixon’un Vietnam Savaşı’na katılan ulusun tırmanışına hazırlandığını öğrenmiştir. Ellsberg yıllar sonra şöyle yazmıştır: “Pentagon Belgeleri’ndeki tarih bürokrasinin içinden bu kalıbı değiştirme sözü vermemiştir. Sadece daha iyi bilgilendirilmiş bir Kongre ve halk süresiz uzamayı ve savaşın daha da yükselmesini önlemek için harekete geçebilir .” Gizli 7.000 sayfalık çalışmanın fotokopilerini almaya başlamıştır.
• 1971: Ellsberg raporun çoğunu New York Times’a sızdırmış çünkü Kongre çalışma hakkında duruşma yapmayı reddetmiştir. Başsavcı ve cumhurbaşkanı, gazetenin Pentagon Belgeleri hakkında daha fazla rapor yayınlamasını engellemek için harekete geçtiğinde Ellsburg, Washington Post ve diğer 19 gazeteye kopya sızdırmıştır. Sonradan Yargıtay emri iptal edilmiş olmuştur ancak o yılın ilerleyen saatlerinde Ellsberg, çok gizli belgeden sızmasıyla ilgili 12 suçlamadan tutuklanmıştır. Suçlamalar komplo, hükümet mallarının çalınması ve casusluk yasalarının ihlali içermektedir.
• 1973: Ellsberg’in duruşmasındaki yargıç, Ellsberg’e karşı “kamuoyunun gözünden uzun süre korunan uygunsuz hükümet davranışları” nedeniyle yapılan tüm suçlamaları reddetmiştir. Hâkim hükümetin bu davadaki eyleminin “adalet duygusunu bozduğunu” belirten bir hakaret olduğunu ilan etmiştir.
• 1975: Vietnam Savaşı sona ermiş, Ellsberg, kariyerine, ABD’nin yanlış müdahaleleri ve vatansever bilgi uçurmaya acil ihtiyaç olarak nitelendirdiği nükleer çağın tehlikeleri göreviyle öğretim görevlisi, yazar ve aktivist olarak başlamıştır.
Kişisel Hayatı
Ellsberg 1931’de Chicago, Illinois’de doğmuş ve Michigan, Detroit’te büyümüştür. Evli ve Kensington, California’da yaşamaktadır ve üç yetişkin çocuğu vardır.
Kaynakça:
https://www.thoughtco.com/daniel-ellsberg-biography-4158143
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu
Ne hikmetse D.Elsberg kitabını hiç bir yayınevi basma zahmetine girmemiştir.yayınevleri niçin vardır….bunun cevabı baskı masrafları diye cevap verirler…önemli kitaplar yayınlanmalıdır.ücreti ne olursa olsun ……sayğılarla.