Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Denizli’nin İncisi Acıpayam

0 2.212

Acıpayam, Denizli iline bağlı bir ilçedir. Niye bu adı aldığı bilinmemekle beraber bölgede badem ağaçlarının çok ve bu ağaçların acı oluşu nedeniyle “Acıpayam” adı verildiği düşünülmektedir. Bundandır ki bölgede bademe “payam” denilmesi de bu düşünceyi doğrulamaktadır.

Coğrafi Konumu

Denizli’nin yüzölçümü açısından en büyük ilçesi olan Acıpayam, Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır.

Acıpayam’ın Tarihçesi

8753_6Bölgeye, M.Ö 1500lü yıllarda Hititler hakimdi. Hititlerden sonra bölgeye İyonyalılar, Lidyalılar da yerleşmeye başladı. Daha sonra birçok devletin hakimiyeti altına giren Acıpayam bölgesi M.Ö 133 yılında Roma İmparatorluğu’nun eline geçti. 1195 yılından itibaren ise bölgede tamamen Türk devletlerinin ve beyliklerinin hakimiyeti hüküm sürdü.

1871 yılında ilçe olan Garbikaraağaç, Denizli Sancağı’na bağlandıktan sonra Acıpayam adını almıştır.

Bölgede Görülen İklim ve Yetiştirilen Ürünler

Acıpayam, Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi geçiş noktasında olması nedeniyle değişken iklimi vardır. Kuzey bölgelerinde karasal iklimin özellikleri görülürken; güney kesimlerde Akdeniz ikliminin etkisi hissedilir.

Toprağı oldukça bereketli olmasına karşın tek sorun ulama kanalının bulunmayışıdır. Tarımla uğraşan halk, suyu genelde yeraltından gelen sondaj suyu ile sağlamaktadır. Kavunu ile meşhur olan bu ilçe, Denizli’deki en önemli tarım alanları arasındadır. Kavun dışında lahana, ıspanak, domates, karpuz gibi çeşitli ürünler de üretilmektedir.

Acıpayam’da Görülmesi Gereken Yerler

Dodurga Keloğlan Mağarası

8753_4Mağara; Bucakiçi Mevkiindeki Karadağ’ın Keloğlanlar Yakası adı verilen yamacında bulunmaktadır. 2003 yılında iç ve dış turizme açılmıştır. 145 metre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer beş-altı metreye çıkan mağara, bir nevi damla taş ormanını çağrıştırmaktadır. Tavandan damlayan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitlerin birleşerek oluşturdukları sütunlar ile traverten oluşumlar, mağaraya ayrıca hoş bir atmosfer kazandırır. Ayrıca, mağaranın içinde doğal duvarlarla ayrılmış odalara benzer bölmeler oluşmuştur.

Yazır Camii

Camii’nin tarihi 1800lü yıllara dayanmaktadır. Turistik ziyaretlere açık olan caminin en önemli özelliği 13. yüzyıllarda görülen ağaç direkli ibadet mekanlarından biri olmasıdır. Zengin bir süslemeye sahip olan yapıda panolar halinde resimler bulunur. Bu resimlerde genellikle ağaç ve bitki motiflerine yer verilmiştir. Acıpayam Yazır Camii’nin mimarisi ise dikdörtgen planlıdır.

Alacain Mağarası
Beş Oluk
Oğuz Baba Türbesi

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku