Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dental İmplantlar – 1

0 369

Dental İmplant Nedir?

7701_[baslik_resmi]Dental implantlar Per-Inguar Branemark adında İsveçli bir ortopedik cerrah tarafından icat edilmiştir.Bugün kaybolan dişlerin yerine koyulması için standart olarak kabul edilirler. Dental implant birkaç aylık süre üzerinde kemikle kaynaştığı kabul edilen, kemik içine yerleştirilen tıbbi bir malzemedir. Dental implantlar kaybolan dişler için kök görevi görürler ve kaybolan diş yada köprünün yerini tutarlar.Çene keiğine kaynaşmış bir dental implant mükemmel bir stabiliteye sahip olduğu ve yanındaki dişlere etki etmeksizin kendi başına durduğu için hemen hemen doğal bir dişi taklit eden bir malzemedir. Dental implant ve çene kemiği arasındaki kaynaşma aşaması osteointegrasyon olarak adlandırılır. Bir çok dental implant vücudumuz için yabancı bir madde olarak tanımlanmaksızın kemikle bütünleştiği düşünülen titanyumdan yapılır. Zamanla teknoloji ve bilim dental implant sonuçlarını büyük ölçüde geliştirecek şekilde ilerlemiştir. Bugün dental implantlar için başarı oranı yaklaşık %98 dir.

Dental İmplanta Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Dental implantlar bir diş,birkaç diş yada tüm dişlerin yerine kullanılabilir. Dişin yerine konulmasındaki amaç estetik olduğu kadar fonksiyonunun da sağlanmasıdır. Diş kaybını telafi için gelindiğinde 3 seçenek vardır;

  1. Hareketli diş protezi
  2. Sabit köprü
  3. Dental implant

Hangi seçeneğin tercih edileceği birçok faktöre bağlıdır. Özellikle dental implantlar için faktörler şunlardır.

7701_[mini_dental_implant]*Kayıp diş yada dişlerin yerleşimi
*İmplantın yerleşim yerindeki çene kemiğinin kalitesi ve miktarı
*Hastanın sağlık durumu
*Hastanın maddi durumu
*Hastanın tercihi

Bir çene cerrahı dental implantlar için düşünülmüş alanı muayene eder ve hastanın dental implant için uygun bir aday olup olmadığını klinik olarak değerlendirir. Diğer seçeneklerin ötesinde dişi yerine koymak için dental implant seçmenin büyük avantajları vardır. Dental implantlar komşu dişi değiştirmeksizin yada etkilemeksizin eksik dişlerin yerine koyulabilen tutuculardır. Ayrıca kemik yapısı içine bütünleştiği için kendi dişinin hissini ve görüntüsünü verebilir.

Dental İmplantların Farklı Tipleri Nelerdir?

Tarihsel olarak dental implantların iki farklı tipi vardır. Endosteal ve subperiosteal.

Endosteal, kemik içinde olan olan implantı belirtmektedir ve subperiosteal, diş eti bağ dokusu altında ve çene kemiği üstünde yer alan implantı belirtir. Subperiosteal implantların bugün kullanımları yoktur çünkü endosteal dental implantlarla kıyaslandığında uzun vadede sonuçları kötüdür.

7701_[1.paragraf]Dental implantların birinci işlevi dişleri yerine koymak iken diğer dental işlemlere yardımcı olabileceği alanlar da vardır. Stabilitelerinden dolayı dental implantlar uygun rahatlık, daha sağlam destek ve hareketli proteze dayanak olarak kullanılabilirler. Ek olarak ortodontik işlemler için dental mini implantlar dişleri istenen pozisyona taşımak amacıyla geçici ankraj aygıtları gibi davranabilir. Bu mini implantlar çok küçüktür ve dişlerin hareketleri için ankraja yardımcı olurken geçici olarak kemiğe sabitlenmiştirler. Daha sonra fonksiyonlarını tamamladıklarında kaldırılırlar.

Dental İmplantlar Yapılırken Ağrı Hissedilir mi?

Dental implant cerrahisi genellikle lokal anestezi altında yapılır ve bu nedenle işlem sırasında hiçbir ağrı hissedilmemelidir. Lokal anesteziğin etkisi geçtikten sonra ameliyat sonrası rahatsızlık hissi kişinin durumuna göre değişecektir. Bu ağrı genellikle ibupofen ve asetominofen gibi reçetesiz tedarik edilebilen ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. Daha invasiv bir cerrahi güçlü bir reçeteli ağrı kesici gerektirebilir.

Kaynakça:
http://www.medicinenet.com/dental_implants/article.htm#what_are_dental_implants

Yazar:Hilal Kirdük

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku