Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Detoks nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

0 425

Detoks nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?Detoks nedir?

Temel olarak detoks; insan vücuduna giren toksinlerin dışarı atılmasına dayanan diyete dayılı periz sürecine denir. Detoks hem zihinsel hem de fiziksel arınma olarak algılanarak uygulanması gereken bir diyet şeklidir. Detoksta da tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken gıdalar olduğu için diyet olarak nitelendiriyoruz.
Doğru ve dengeli diyet programlarında belli bir süreden sonra zayıflama durabilir. Bu gibi durumlarda yardımcı olarak detoks uygulanabilir.
Detoksta dikkat etmeniz en önemli nokta; kilo verdiğinizi zannederken kaslarınızın eridiğidir. Uzun süreli detoks uygulamalarında yağ kaybından çok kas kaybı gerçekleşmektedir.
Detoks; hipoglisemi atakları, yorgunluk, baş ağrısı, ciddi kas kayıpları ve daha birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabilir.
İnsanların zayıflamak için çaresizce arayışa girdikleri bir durum ile karşı karşıyayız. Bu durumdan çıkar elde etmek için birçok sözde detoks uzmanı kişiler ortaya çıkıyor. Size önerimiz gerçekten uzman doktorlara başvurmanızdır.
Uzman diyetisyenlerden biri olan Uzman Diyetisyen Didem Kanca Üstay sözcü gazetesine verdiği röportajda şunları söylüyor;
Detoks uzmanlığı diye bir alan olmadığını üstüne basarak dile getiriyor. Detoksu zayıflatan bir diyet olarak anlatan ve bu yönde reklamlarını yapan kişiler; emin olun ki sağlık bilimleri geçmişi yoktur. Çünkü detoksun ne demek olduğunu hakkıyla bilen hiçbir sağlık uzmanı sizin kilo verme isteği ile ilgili zaafınızdan faydalanmaz ve detoksun zayıflamak için yapılmadığını bilir.
Detoks diyeti süresince tüketilmemesi gereken gıdalar;
Kırmızı et
Balık
Süt
Süt ürünleri
Ekmek
Tahıl ürünleri
Yukarda saydığımız besinlerin yerine meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz.
Detoks diyeti; bağırsak ve sindirim sisteminin rahatlaması, gençleştirme, anti-aging, kilo verme gibi etkilere sahiptir.
Ödem atmak için günde 2 litre su içmeye dikkat edin. Tuz vücudun su tutmasına sebep olduğu için azaltmanızı öneririz. Günde en az 45 dakika yürümeye çalışın.

Detoks nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?Detoks diyeti nasıl yapılır?

Öncelikle belirtmemiz gereken detoks diyeti uzun süreli yapılacak bir diyet değildir. Detoks, diyet uzmanları tarafından hazırlanan diyet listesi ve gözetiminde uygulanması gereklidir. Her insanın belirli dönemlerde yapmasında fayda olan bir diyettir ve yapan herkes mutlaka yararını görmüşlerdir.
Detoks, sadece beslenme ile sağlanamaz. Beslenmemizde yapacağımız değişikliklerle vücudumuza yeni toksinlerin girmesini kesebiliriz ancak var olan toksinleri vücuttan atmak için egzersizlerle terlememiz gerekir veya idrar ve dışkı yoluyla da toksinleri atabiliriz.
Detoks en uygun uygulama süreci olarak 3 günlük program önerilir.

Detoks kimler için gereklidir?

Alfa Yayıncılık tarafından piyasaya sürülmüş olan ‘Detoks’ adlı kitapta Daniel Reid detoks ihtiyacımızı şu şekilde tarif ediyor: Vücutta toksinlerin tutulmasının iki temel sebebi vardır. Birincisi yiyeceklerde, havada ve suda doğal olmayan çevresel toksinlere aşırı maruz kalmamız yüzünden oluşan, metabolizmanın doğal seviyenin çok üstünde toksin yüklenmesi. Diğeri ise, sağlıksız kişisel alışkanlıklar, aşırı yorgunluk ve hiperaktif modern yaşam stilleri yüzünden zayıflayan sinir sistemi sebebiyle işlemeyen normal atılım sürecidir.’
Belli aralıklar ile her insanın yapması gereklidir.
Detoksa ihtiyacınız olduğunu gösteren işaretleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Baş ağrısı, sırt ağrıları, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, yorgunluk, eklem ağrıları, burun kaşıntısı, sinirlilik, deri döküntüleri, öksürük, uyku hali, deri kızarıklıkları, göğüs hırıltısı, gözlerde iritasyon, uykusuzluk, bulantı, boğaz ağrısı, savunma sisteminizde yavaşlama, baş dönmesi, hazımsızlık, boyun tutulması, değişken ruhsal yapı, anoreksiya, sinüslerin tıkanması, anksiyete, ağız kokusu, dolaşım bozukluğu, ateş, depresyon, kabızlık.

Detoks nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?İyi bir beslenme programına ilaveten:
Uyanınca: Bir bardak ılık su içerisine bir kaşık limon suyu veya bir kaşık elma sirkesi ekleyerek içebilirsiniz.
Yemeklerde: Maydanoz ve sarımsak tüketmeye özen gösterin (tercihen çiğ), ayrıca kırmızı biber ve zencefil (çorbalara katılarak tüketilebilir) de tüketilmesinde yarar vardır.
Yemek Aralarında: Papatya, zencefil, ıhlamur, meyankökü gibi arındırıcı çaylar içebilirsiniz.
Akşam: Papatya çayı rahatlatıcı özelliği ile uyku için de idealdir bir bitki çayı olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Daniel Reid tarafından önerilen İdeal Beslenme;
Haftada 1 kez vücudumuzu arındırmamız gerekiyor. Örneğin bir gün boyunca sadece evde sıkılmış doğal meyve suyu, içme suyu ve yanında çiğ meyve ve sebze tüketmemizi öneriyor.
Kırmızı et, şarküteri etler, sakatat, rafine edilmiş gıdalar, konserveler, şeker, tuz, doymuş yağlar, kahve, alkollü içecekler ve nikotin gibi şeyleri sofranızdan ve hayatınızdan maksimum derecede uzaklaştırın.
Mümkün olduğunca organik gıda tüketmeye özen gösterin.
Sadece filtre edilmiş, mineralleri uygun ve ph düzeyi 7 veya üzerinde olan içme sularından tüketmelisiniz.
Yumurta, buğday, süt ve ürünlerini belirli dönemlerde sıra ile yemeye dikkat edin. Hepsini aynı dönemde tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen göstermelisiniz.
Sofranızda en sık bulundurmaya özen göstermeniz gereken ürünler: meyve, sebze, yeşillik, tahıl, baklagiller, düşük yağ oranlı süt/yoğurt/peynir, organik beyaz et ve taze balık olmalı.
Limon asidik olarak düşünülse de, vücudumuz için en ideal asit düzenleyici maddelerdendir ve her gün bir miktar tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Doğanın antibiyotiği olan sarımsak, insan yapımı antibiyotikler gibi yan etkileri olmayan muhteşem bir antioksidandır. Belirli aralıklarda sarımsak kürü yapılması tavsiye edilir.
Bir bağ maydanozu kaynayan suya atıp, suyun altını kapatın ve bu suyu ılık olarak gün içerisinde tüketin, hem klorofil hem de diğer vitaminler açısından ideal detoks ajanı olacaktır.
Detoks, hamileler, emziren anneler, yüksek tansiyon hastalar, şeker hastalarıve cilt sağlığı problemi olanlara kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Sizlere bazı detoks suyu tarifleri vereceğiz.

Malzeme listesi;
1 yeşil elma
3 kabuklu tarçın
10 adet kuru üzüm
5 adet karanfil
Hazırlanış şekli;
Malzemelerin hepsini blendırdan geçirin, biraz su ekleyerek sıvı hale geçmesini sağlayıın.
İlave edeceğiniz su sıcak olmamalı. Vitamin değerlerini kaybetmemesi için bekletmeden içmeniz önemlidir.
Bir sürahi içine taze nane yaprakları ve limon doğrayarak birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra karışımı gün boyunca tüketebilirsiniz.

Malzemeler listesi;
1 adet nar
1 adet ananas
yarım limon
isteğe göre 1 tatlı kaşığı zencefil
Hazırlanış şekli;
Ananası rendeleyip blender’dan geçirdikten sonra limonun suyunu sıkıp suyun içerisine ananasla birlikte ekleyin. Narları da karışıma ekleyip zencefil ile birlikte hepsini birden iyice blender’da karıştırın. Karışımı en az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra içebilirsiniz.

Yazar: Alper Kumbaracı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku