Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri ve Bakımı

0 8.578

Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri ve BakımıBilimsel adı Monstera deliciosa olan bitkinin farklı adları bulunmaktadır.Bunlar: Kasırga tesisi, Meksika Ekmek Kızartması, İsviçre peynir bitkisi, Deve tabanı gibi farklı bölgelerde benzetme ve özellik yönünden verilmiş isimlerdir.
-Tanım: Deve tabanı bitkisi, bu cins içindeki kapalı bitki olarak en popüler türdür.Araceae arum ailesinin bu üyesi havadan kökleri olan, 25 ila 75 cm genişliğinde 25 ila 90 cm (10-35 inç) uzunluğunda geniş, kürklü, parlak, kalp şeklinde yapraklarla 20 metreye kadar büyüyebilen bir epifittir.
Olgun bir deve tabanı bitkisinin parlak yaprakları, 45 cm (18 inç) boyunda büyür, 30 cm (12 inç) uzunluğunda saplar içerir ve temelde kalp şeklinde olup, kenarlarından neredeyse merkeze kadar kesilerek delik açılır ve Yaprak alanının parçalanması vahşi bitkilerin yüksek tropikal rüzgarlara dayanıklı kalmasına yardımcı olur.Deve tabanı bitkisi belirgin kesikleri ve delikleri olan çekici yapraklara sahiptir.Genç bitkilerin yaprakları tamamen kırılmış olabilir.Geliştikçe, karakteristik delikler ve bölünmüş kenarlar elde edilir.

Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri ve Bakımı-Doğru bakım: Eğer doğru bir şekilde bakılırsa deve tabanı bitkileri, 3-5m (10-16 fit) boyunda ve 2-3m (6-10 ayak) arasında, çok büyük bir büyüme gösterebilir.Yosun, bitkilerin vahşi doğada tırmanan ağaç kabuğunu taklit ederek direkleri kapalı alanda yetiştirilen deve tabanının sağlığına önemli ölçüde katkıda bulunur.
-Işık: Yeterince aydınlatılmış bir konumda, uzun yaprak sapları uzar, yapraklar daha küçük ve biraz daha az bölünür hale gelir.
-Sıcaklık: Normal oda sıcaklığı deve tabanı bitkileri için uygundur. 21 ° C’nin (70 ° F) üstündeki sıcaklıklarda nem artışı sağlamak için ortama su dolu kap yerleştirilmesi bitki için faydalı olur.Bu bitkiler ortalama nem oranına ( en az %40 bağıl nem ) ihtiyaç duyar.
-Sulama: Nazikçe nemli hale getirilmeli ve tekrar sulanmadan önce kuru hale gelmelidir.
-Besleme: Sadece aktif büyüme döneminde her iki haftada bir kez standart sıvı gübre uygulanır.
-Saksı değiştirme ve Ayırma: Kaba yaprak kalıbının üçte birinin eklenmesiyle birlikte toprak temelli bir saksı kullanılır.Deve tabanı bitkilerinin, maksimum uygun pot boyuna ulaşana kadar her baharda bir büyük boyutlu kaplara taşınması gerekir.
-Bahçecilik: Deve tabanı bitkileri çok hızlı bir şekilde büyür ve düzenli aralıklarla budanmazsa kolaylıkla manzarayı bozabilir.Dalları ve yaprakları kesmeden kenara atmak ve içine doğru sarkıtarak kökle buluşturmakta budamaya kadar iyi bir çözümdür.Budama işlemi için en iyi zaman, bitki büyümesinin en güçlü olduğu bahar aylarıdır.
-Konum: Doğal ortamda deve tabanı bitkileri, tropik ormanın gölgesinin altında hafif gölgeli, nemli koşullarda gelişirler.
-Toprak: Deve tabanı bitkisi, iyi drene olan yüksek pH’lı, alkali topraklarda en iyi şekilde büyür.
-Sulama: Deve tabanı bitkileri ıslak kalmayı sevmez ve doymuş zeminde yetişmez. Kuru dönemlerde bu bitkilere haftalık olarak 3 kez su verilmelidir.
-Ferilizasyon: Bahçede yetiştirilen deve tabanı bitkisi çok fazla gübreye ihtiyaç duymaz.İlkbahar ve yaz sonlarında azot, fosfor, potasyum ve magnezyum içeren eksiksiz bir gübre uygulanabilir.

Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri ve Bakımı-Sorunlar:
Bir deve tabanı bitkisinin yaşı ve büyüklüğü ilerledikçe düzensiz görünmeye başlayabilir.Deve tabanı bitkisinin muhtemel bazı sorunlar ve olası nedenleri şunlardır:
-Sararmaya başlaması: Bir deve tabanı bitkisinin yapraklarının sararması arttıysa ve soluyorsa buna aşırı suyun neden olması mümkündür.Bitki aşırı sulamaya maruz kalmadıysa, sararan yapraklar bitki tohumlarının gübreye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
-Yaprak uçları ve kenarlarının kahverengiye dönmesi: Düşük nem ve kuru havadan kaynaklanır.
-Yaprakların yarık veya delik oluşturmaması: Bu sorun genellikle yeterli su veya yeterli gübre eksikliğinden kaynaklanır.Eğer bitki boyu yüksekse, kompostasının yeterli gelip gelmediği kontrol edilebilir.Köklerin toprağa veya nemli bir yosun direğine yerleştirilmeleri önerilir.

Kaynakça:
http://www.plantsrescue.com/tag/monstera-deliciosa/

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku