Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Selülit Tedavisi İçin En Etkili Yağlar

0 501

Selülit nedir? Selülit, uyluklarda, kalçalarda, kalçalarda veya karında bulunan çukurlu veya topaklı eti tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Ergen ve yetişkin kadınlar sık görülen bu problem genellikle portakal kabuğu veya süzme peynir benzeri bir dokuya sahip olarak tanımlanır.
Birçok insan selülitlerinden utanmaktadır veya örtbas etmeye çalışmaktadır, ancak selülit özellikle kadınlar arasında son derece yaygındır ve genellikle tıbbi bir endişeden ziyade normal bir olay” ve kozmetik bir endişe olarak kabul edilir.) Selülitin bilinen bazı nedenleri şunlardır:
• Kötü beslenme
• Soluk diyet
• Yavaş metabolizma
• Zayıflama
• Fiziksel aktivite eksikliği
• Hormon değişiklikleri
• Toplam vücut yağı
• Cildin kalınlığı ve rengi
Selülit probleminden esansiyel yağları kullanarak kurtulmak mümkündür. Cilt sağlığı için faydalı çok fazla uçucu yağ vardır, ancak selülit için bazıları özellikle daha faydalı olmaktadır. Bu yazıda selülit tedavisinde yararlı olabilecek esansiyel yağlar hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Selülit İçin 11 Uçucu Yağ

Selülit için en iyi uçucu yağ konusunda dikkate alınması gereken birkaç harika seçenek var. Bu yağları tek başlarına veya birbirleriyle kombinasyon halinde kullanmak münkündür. 2017 yılında Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bilimsel bir incelemeye göre, dermatolojide selülit üzerindeki olumlu etkileri en fazla olan uçucu yağlar şunlardır:

Greyfurt Yağı (Narenciye Paradisi)

Selülit Tedavisi İçin En Etkili YağlarBir greyfurtun besin açısından zengin kabuğundan gelen greyfurt yağı, yüzyıllardır kilo alımını, şeker arzusunu ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olmak için kullanılmıştır. Ve selülit için doğal ilaçlar söz konusu olduğunda, greyfurt esansiyel yağını en iyi seçim olarak görülebilir. 2010 yılında yayınlanan bir hayvan modeli kullanan bir araştırma çalışması, greyfurt yağının adipogenezi (yağ veya yağ dokusunun oluşumunu) nasıl azaltabileceğini göstermektedir. Canlandırıcı narenciye kokusu ile greyfurt yağı da büyük bir doğal ruh hali güçlendiricisidir.

Sedir Ağacı Yağı (Cedrus Atlantica)

Bir sedir ağacının ahşap parçalarından çıkarılan sedir ağacı esans yağı kaynağı olabilecek birkaç farklı sedir ağacı türü vardır. Sedir ağacı esansiyel yağının, cedrol, beta-sedren ve thujopsene dahil olmak üzere aktif bileşiklerinin, selülitin vücutdaki görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek diürektik, antienflamatuar ve büzücü özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir.

Limon Otu Yağı (Cymbopogon Citratus)

Narenciye benzeyen aroma böcekleri olan bu uçucu yağ, stresi azaltabilir ve kasları gevşetmekle kalmaz, aynı zamanda dolaşımını artıran özellikleriyle limon yağı da selülit görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Selülit için tüm bu uçucu yağlarda olduğu gibi, limon otu yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırabilir ve topikal olarak uygulanabilir. Ayrıca, favori içeceklere bir veya iki damla ekleyerek, yüksek dereceli limon otu esansiyel yağı da kullanabilir.

Ardıç (Juniperus Virginiana)

Ardıç yağı, doğal selülit ilacı olarak kullanım için başka bir seçenektir. Aktif bileşenleri olan ardıçen, alfa pinen ve sabinen’den dolayı selülit görünümünde azalma yaşanır. Ardıç yağı da faydalı diüretik özelliklere sahiptir. Çoğunlukla tatlı ve odunsu olmak birlikte ferahlık hissi veren kokusu bulunmaktadır.

Sardunya Yağı (Pelargonium odoratissimum)

Sardunya yağı çiçeksi ferahlatıcı aromaya sahip olmasından dolayı ferahlatıcı bir etkiyle anılmaktadır. Bunun yanında birçok etkileyici sağlık yararına sahiptir. Bu yağ, a-pinen, mirsen, limonen, menthone, linalool, geranil asetat, sitronellal, geraniol ve geranil butirat dahil olmak üzere birçok güçlü bileşen içerir. Selülit için sardunya yağının kullanılması etkili olmaktadır. Bununla birlikte özellikle kadınlarda anti-enflamatuar ve hormon dengeleme yetenekleri sayesinde faydalı olmaktadır.

Biberiye Yağı (Rosmarinus officinalis)

Biberiye esansiyel yağı, saç büyümesine yardımcı olma kabiliyeti ile oldukça iyi bilinir. Ayrıca başka bir kozmetik kaygı olan selülit için etkiliri. Odunsu, yaprak dökmeyen kokuları sevenler için, biberiye mükemmel bir seçimdir ve biberiye yağının birçok yararlı kullanımı vardır. 2017 yılında yayınlanan bir araştırmada, biberiye esansiyel yağının kendi başına yağ yakmayabileceğini, ancak hücresel yağ birikimini azalttığını ve mikrosirkülasyonu arttırdığını belirlenmiştir. Genel olarak, araştırmacılar biberiyenin doğru oranlardaki diğer iki botanikle (Annona squamosa ve Zanthoxylum clava-herculis) birlikte selülit başlangıcı, devamı veya alevlenmelerinde yer alan çoklu yolları etkileyebileceği sonucuna varmıştır.

Lavanta Yağı (Lavandula Angustifolia)

Selülit Tedavisi İçin En Etkili YağlarLavanta yağı, sadece sakinleştirici kokusuna bağlı olarak son derece popülerdir. Ayrıca, yanıkların doğal tedavisi, stres, baş ağrısı, kas ağrısı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi uzun bir kullanım listesi vardır. Ayrıca cilt problemleri için en iyi seçimdir ve yeni hücre büyümesini arttırır, bu da onu selülit için gençleştirici bir seçenek haline getirir.

Mandalina Yağı (Citrus Reticulata)

Selülit defasında mandalina yağı, hem harici hem de dahili olarak kullanılabilir. Tatlı narenciye aroması sayesinde ruh halini iyileştirici etkileri bulunmaktadır ve uykusuzluk için de faydalı olabilir.

Selvi Yağı (Cupressus Sempervirens)

Selvi yağı, kan akışını artırır ve kan dolaşımını uyarmaktadır. Bu sebeple varisli damarlar ve selülit için iyi bir tercihtir. Selvi yağı ayrıca antispazmodik, antiseptik ve antibakteriyel etkilere sahiptir. Ve antiromatizmal ve uyarıcı özellikleri nedeniyle tıbbi olarak kullanılmaktadır. Bu yağ, odunsu ve yaprak dökmeyen bir karışım olan temiz ve enerji verici bir kokuya sahiptir.

Rezene Yağı (Foeniculum Dulce)

Selülit Tedavisi İçin En Etkili YağlarHormonal dengesizlik ciltte çukurlu görünümüne sebep oluyorsa, rezene yağı hormonları doğal olarak dengelemeye yardımcı olabilir. Menopoz sırasında kadınlarda hormon dengesini arttırmak için özellikle yararlı olduğu bilinmektedir. Rezene uçucu yağı baharatlı tatlı bir kokuya sahiptir ve ev yapımı vücut yağı losyonumda diğer yağlarla birlikte kullanılabilir. Losyonu günlük olarak selülit basmış bölgelere uygulanmalıdır.

Limon Yağı (Narenciye Limon)

Limon yağı, toksinleri vücuttan temizlemek, lenfatik drenajı uyarmak ve cildi arındırmak için yaygın olarak kullanılır. Limon yağı kullanımı birçok cilt uygulaması da dahil olmak üzere gerçekten bol miktarda bulunur. Selülit için doğal bir ilaç olarak istihdamının yanı sıra, kabarcıklar, , kesikler, sıyrıklar, böcek ısırıkları, ağız ülseri, rosacea ve yağlı cilt koşulları için dermatolojide de kullanılır. Selülit için uçucu yağları kullanmanın ana yolu topikal olarak cilt üzerindedir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada, toplu olarak, anti-selülit olarak topikal olarak uygulanan botanik formülasyonlar, lipogenezi azaltmayı, lipolizi aktive etmeyi, deri altı doku normal yapısını geri kazanmayı, serbest radikal üretimi azaltmayı veya serbest radikalleri temizlemeyi, iltihabı önlemeyi, mikrosirkülasyonu ve lenfatik drenajı arttırmayı amaçlamaktadır.

Uçucu Yağların Olası Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişi hamileyse veya emziriyorsa, selülit için uçucu yağları kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Herhangi bir sağlık koşulu olanlar veya şu anda ilaç kullananlar, doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Çünkü reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilaç, uçucu yağlarla etkileşime girebilir. Limon, mandalina ve greyfurt gibi narenciye yağları topikal olarak kullanıldığında ışığa duyarlılığa neden olabilir, bu nedenle bu yağları cilde uyguladıktan sonra en az 12 saat boyunca doğrudan güneş ışığından kaçınmak önemlidir. Hem güvenlik hem de etkinlik nedeniyle her zaman yüzde 100 saf, terapötik sınıf ve sertifikalı organik olan uçucu yağlar tercih edilmelidir. Tabii ki, bu esansiyel yağları hassas cilde veya alerjik bir cilde sahip olanlar haricindekiler kullanmalıdır.
Selülit, cildin topaklı, çukurlu bir görünüme sahip olduğu ve çoğu zaman kalça ve uylukları etkilediği bir durumdur. Selülit gerçekte kozmetik bir kaygı olarak düşünülür ve uçucu yağlar, bu görünümün iyileştirilmesinde etkilidir. Selülit için uçucu yağlar sedir ağacı, limon, greyfurt, mandalina, selvi, limon otu, rezene, ardıç, lavanta, sardunya ve biberiye olarak sayılabilir. Bu yağlar sadece topikal olarak kullanıma uygun olan hindistancevizi gibi yağlarla birleştirilmesi gerekir. Kullanırken sadece yüzde 100 saf, terapötik sınıf ve sertifikalı organik olan uçucu yağları kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Kaynakça:
https://www.massageaholic.com/essential-oils-for-cellulite-saggy-skin/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku