Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünyanın Buzdolabı: Arktik Kuzey Kutbu

0 550

Arktik, Kuzey Kutbu çevresindeki kutup bölgesidir ve soğuk, ağaçsız topraklarla çevrili bir buz denizidir. Bu kabul edilemez koşullara rağmen, Kuzey Kutbu birçok hayvan ve bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Burada yaşayan birçok tür, zorlu bir ortamda yaşamak için özel uyarlamalar geliştirmiştir. Kuzey Kutbu sert fakat güzel bir çevreye sahiptir ve gece yarısı güneşinin ülkesidir. Yaz aylarında, güneş ayarı olmadan aylar geçer, kışın ise kutup geceleri güneşin hiç doğmadığı birkaç ay sürebilir. Kuzey Kutbu’nun kendisi dünyanın en kuzey noktasıdır. Karadaki Güney Kutbu’nun aksine, Kuzey Kutbu Kuzey Kutbu Okyanusu’nun donmuş deniz buzunda bulunmaktadır.

Arktik Gerçekleri

Kuzey Kutbu’nun gerçekte nerede olduğuna dair birkaç tanım vardır. Kuzey Kutbu’nun en sık kullanılan tanımı Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyindeki bölgedir. Bir başka tanımı en sıcak ayın ortalama sıcaklığının 10 ° C’nin (50 ° F) altında olduğu bölgedir. Hükümetler ve kuruluşlar tarafından çeşitli coğrafi özellikler ve sınırları içerecek şekilde başka tanımlar da oluşturulmuştur.

Kuzey Kutbu Ne Kadar Büyüktür?

Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyi tanımını kullanan Kuzey Kutbu, yaklaşık 20 milyon km²’lik (7,7 milyon mil kare) bir alana sahiptir.

Kuzey Kutup Dairesi Nedir?

Dünyanın Buzdolabı: Arktik Kuzey KutbuKuzey Kutup Dairesi, dünyanın en kuzey kısımlarını çevreleyen hayali bir çizgidir ve bu daire Ekvator’a paralel ilerlemektedir, bu Kuzey Kutup Dairesi’nin pozisyonu sabit değildir. Bunun yerine, yılda en az 24 saat güneşin ufkun altına düşmediği bölgeyi belirler ve ayrıca kışın en az 24 saat boyunca güneşin ufkun üzerine çıkmadığını belirler. Aslında, dünyanın eksenel eğimindeki farklılıklar nedeniyle, Kuzey Kutup Dairesi günümüzde her yıl yaklaşık 15 m (49 ft.) yavaşça kuzeye doğru hareket etmektedir. Dünya güneşin etrafında döndükçe (yılların gerçekleşmesi), kendi kendine döner (gündüz ve gecelerin gerçekleşmesi için), döndükçe dünya bir tarafa eğilir ve buna eksenel eğim denir. Dünyanın eğildiği açı, ay ve gelgitler nedeniyle zaman içinde kesirli olarak değişmektedir.

Kuzey kutup dairesi: Gece yarısı güneşinin ülkesi: Kuzey Kutbu’ndaki yaz aylarında gece yarısı bile havanın kararmadığı zamanlar olur. Kış boyunca, öğlenleri bile güneşin ufukta yükselmediği zamanlar vardır. Kuzey Kutup Dairesi’nde, her yaz güneşin batmadığı en az 24 saatlik bir süre vardır ve bu, Gece yarısı Güneşi olarak bilinmektedir. Ayrıca kışın güneşin doğmadığı en az 24 dönem vardır ve buda Kutup Gecesi olarak bilinmektedir.
Ne kadar kuzeye gidilirse gidilsin, güneşin doğmadığı veya batmadığı süreler o kadar uzun olmaktadır. Kuzey Kutbu’nda güneş yılda bir kez batar ve yılda bir kez yükselir! Uzun yaz günleri ve uzun kış geceleri yeryüzünün eğilmesinden kaynaklanmaktadır. Dünya, güneş etrafında dönerken bir açıyla döner yani eğilir. Yaz boyunca, Kuzey Kutup Dairesi’nin bazı kısımları, Dünya’nın kendi ekseni üzerinde dönmesi için geçen 24 saat boyunca güneşten asla gizlenmez. Başka bir deyişle, asla karanlık olmaz! Aynı şekilde, kış boyunca, Kuzey Kutup Dairesi’nin bir kısmı 24 saat güneşten gizli kalır ve başka bir deyişle, her zaman gecedir Bu Kuzey Kutup Dairesi’nin güney sınırlarındadır. Kuzeye gittikçe, güneşin doğmadığı veya batmadığı dönemler uzamaktadır.
Kuzey kutup dairesi enlemi: Kuzey Kutup Dairesi, Ekvator’a paralel uzanır ve Ekvator’un yaklaşık 66,5 ° kuzeyindedir. Enlem bir şeyin ne kadar kuzeyde veya güneyde olduğunu ölçer. Ekvator ile yeryüzünün merkezinden ölçülen dünya üzerindeki bir nokta arasındaki açıdır. Ekvatorun enlemi 0 °’dir. Kuzey Kutbu’nun enlemi 90 ° N’dir. Güney Kutbu’nun enlemi 90 ° S’dir. Aslında, Şubat 2016 itibariyle, Kutup Dairesi’nin tam enlemi 66° S’dir. Görüldüğü gibi, bu rakam yeryüzündeki eğimdeki hafif değişikliklerden dolayı zaman içinde çok yavaş değişmektedir.

Arktik Okyanusu

Arktik Okyanusu yaklaşık 5,5 milyon mil kareyi kapsamaktadır (14 milyon km²’nin üzerinde). Akdeniz boyutunun neredeyse beş katı ve neredeyse Antarktika kadar büyüktür. Arktik Okyanusu, kışın deniz buzu sürüklenmesinde neredeyse tamamen kaplanmıştır. Yaz aylarında, Kuzey Buz Denizi’nin yaklaşık % 50’si donmuş halde kalır. Kalıcı Arktik deniz buzu, 3-4 metre (10 ve 13 ft.) kalınlığındadır, daha kalın kısımları 30 metre (100 ft.) kalınlığındadır. Genellikle karla kaplıdır ve yüzeyde 15 m’ye (50 ft.) kadar buz sırtları oluşabilmektedir.
Arktik Okyanusu’ndaki deniz buzu miktarı konusunda büyük endişeler vardır. Yakın zamana kadar her yıl deniz buzu miktarı % 3 civarında düşmektedir. Bilim adamları bunun doğal mı yoksa insan yapımı faktörlerden mi kaynaklandığını tartışılmaktadırlar. Birçok bilim adamı Arktik Okyanusu 21 yüzyıl ortasına kadar yaz buzu büyük ölçü de özgür olacağını tahmin etmektedir. Bazı tahminler, bunun 2030 veya en kısa sürede gerçekleşebileceğini bildirmektedirler. Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan çalışmalar, buz başlığı büzülmesinin son yıllarda yavaşladığını ve deniz buzu miktarının gerçekten artabileceğini göstermiştir.
Dünyanın Buzdolabı: Arktik Kuzey KutbuAurora Borealis (Kuzey Işıkları) veya Northern Lights ( Kuzey Işıkları), Kuzey Kutbu’nda sıklıkla görülmektedir. Arktik buzul çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir, çünkü buz Arktik Okyanusunun ısı kaybını önlemektedir. Karla kaplı deniz buzu da güneş ışınımını tekrar atmosfere yansıtır. Buz erirse, o zaman dünyadaki deniz seviyeleri yükselir. Bu, birçok alçalma etkisine sahip olacak, alçakta yatan bölgelerde taşma şansı değildir. Buzların erimesi zaten kutup ayıların davranışlarını değiştirmeye zorlar. Kutup ayıları avlarının çoğunu deniz buzundan yaparlar. Artık daha az deniz buzu vardır ve geriye kalanlar erimeye meyillidirler. Ayılar, daha fazla iç avlanma yapmak zorundadır ve kış için değerli yağ rezervlerini daha az oluşturabilirler.

Kuzey Kutbunda Yaşayan Kişiler

Finlandiya’da Kuzey Kutup Dairesi, Kuzey Kutbu’nun sert koşullarından dolayı, alan seyrek olarak doludur. Bununla birlikte, Kuzey Kutup Dairesi içinde, Murmansk, Norilsk ve Vorkuta kentleri ve Norveç şehri Tromsø dâhil şehirler ve kasabalar bulunmaktadır, binlerce yıl yaşam devam etmektedir. Bölgenin yerli halkları arasında Alaska’nın İnsurası, Kanada ve Grönland ile Alaska’nın Yupik’i ve Sibirya bulunmaktadır.

Kuzey Kutbu Tundra

Kuzey Kutbu Tundra, kalıcı donmuş toprağı olan ağaçsız bir karaya sahiptir ve Kuzey Kutup Dairesi içindeki geniş alan tundrasıdır. Tundra, toprağın kalıcı olarak donmuş olduğu sert, ağaçsız bir ortamdır. Su donma noktasının altındaki sıcaklıklarda iki yıldan uzun süre kalan Kuzey Kutbu’ndaki gibi toprak kutuplarda sürekli donmuş toprak olarak bilinmektedir. Donmuş toprak, büyük bitkilerin ağaçlar gibi büyümesini önler ve ayrıca drenajı engeller. Ayrıca sıcak aylarda oluşan sığ göller ve bataklıklar tundranın bir özelliğidir.

Arktik İklim

Buzdağları Kuzey Kutup Bölgesi’nde nakliye tehlikesi yaratır. Kuzey Kutbu’nda çok fazla yağış yoktur kar, yağmur, dolu, vs. ve soğuk hava çok fazla neme sahip değildir. Kuzey Kutbu’nda Sahara Çölü’ndeki yağmurdan daha az kar yağmaktadır. Arktik tundra’daki ortalama sıcaklık 10 ila 20 ° F (-12 ila -6 ° C) arasındadır. Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıklar, yılın iki ila dört ayı boyunca donma seviyesinin üzerine çıkar ve en sıcak ay Temmuz’dur. O zaman bile, günlük ortalama sıcaklık 50 ° F’yi (10 ° C) geçmez. Kışın ortalama sıcaklık −40 ° C (40 ° F) kadar düşük olabilmektedir.

Arktik Hayvanlar

Kutup Ayıları avlarının çoğunu buzda yaparlar. Sert ortama rağmen, tüm hayvan türleri tüm yıl boyunca veya yaz aylarında Kuzey Kutbu’nda yaşarlar. Kuzey Kutbu’nda yaşayan memelilerde genellikle iç ve dış katmana sahip kalın kürkleri bulunur. Hem yalıtım hem de yiyecek deposu görevi gören kalın bir yağ tabakasına sahiptirler. Kuzey Kutbu’nun en ünlü hayvanlarından biri kutup ayısıdır ve ayı ailesinin en büyük üyesidir. Yaşamının çoğunu deniz buzu üzerinde, en sevdiği yemek olan fokları aramak için harcarlar. Ayrıca Kuzey Amerika boz ayıları da iç kısımda bulunurlar.
Diğer Kuzey Kutuplu memeliler arasında Lemming (Kuzey Faresi), Misk Öküzleri, Kurtlar, Kuzey Kutbu Tilkileri, Kuzey Kutbu Kuşları, Walrus (Mors) ve çeşitli balina türleri bulunmaktadır. Kuzey sumrusu Kuzey Kutbu’nda birçok kuş türü yaşamaktadır. Bunlar Karlı Baykuşlar, Gyrfalcon (Ak Sungur), Tundra Kuğular, Snow Bunting (Kar Kiraz Kuşu), Küçük Auklar, Guillemot (Martı), Tern (Sumru), Ptarmigan (Kar Tavuğu) ve Puffins (Bayağı Deniz Papağanı) içermektedir. Kuzey Kutbu’nda yaşayan böcekler arasında bombus arılarının, böceklerin, sineklerin, sivrisineklerin, kelebeklerin ve güvelerin türleri bulunmaktadır.

Arktik Bitkiler

Bodur çalılar, sazlar, çimler, yosunlar ve likenler, bölgenin bitki ömrünün çoğunu oluşturmaktadır. Küçük, sert bitkiler topaklarda büyür ve tundrada kalın bir tabaka oluşturabilirler. Kuzey Kutbu bitkileri, kendilerini düşük rüzgârlardan korumak, nemi korumak, karların çarpmasını önlemek ve nispeten daha ılık olduğu zemine yakın kalmak için bu düşük bölümlerde büyürler. Kutup çiçekleri, yaz mevsiminden en iyi şekilde yararlanmak için özel olarak uyarlanmıştır. Kuzey Kutbu bitkileri bölgenin yaban hayatı için önemli bir besin kaynağıdır. Aslında bir liken olan Ren geyiği yosunu, adından da anlaşılacağı gibi ren geyiği için önemli bir besindir. Kuzey Kutbu söğütleri, diğer odunsu çalı daha fazla büyürler. Soğuk tundrada 15 cm’den daha fazla büyümezler ve birçok Kuzey Kutbu hayvanının diyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Arktik hakkındaki birçok ilginç gerçekler vardır. Artik genellikle kuzey kutup dairesinin kuzey bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Kuzey Kutbu’na yaklaştıkça bu gün ışığı (yazın) ve karanlık (kışın) süreleri uzamaktadır. Ve kuzey kutbunda güneş yılda bir kez batar ve yılda bir kez doğar. Kuzey kutbu, karadaki Güney Kutbu’nun aksine, Kuzey Buz Denizi’ndedir. Ancak, çevresindeki deniz kalıcı olarak donar ve karla kaplanır, bu da kara gibi görünmesini sağlamaktadır. Arktik Okyanusu neredeyse tamamen topraklarla çevrilidir.
Dünyanın Buzdolabı: Arktik Kuzey KutbuKuzey Kutup Dairesi içinde toprakları olan ülkeler: Amerika Birleşik Devletleri (Alaska eyaleti), Kanada, Finlandiya, Grönland (kesinlikle Danimarka Krallığının bir parçasıdır), İzlanda, Norveç, Rusya ve İsveç’tir. Uluslararası yasalara göre, Kuzey Kutbu ve onu çevreleyen Arktik Okyanusu bölgesi hiçbir ülkeye ait değildir. Kuzey kutbu, adını ayının yakınında anlamına gelen Yunanca bir kelimeden almaktadır. Her ikisi de kuzey kutbunda öne çıkan Ursa Major (Büyük Ayı) veya Ursa Minor (Küçük Ayı) takımyıldızlarını ifade etmektedir. Arktik Okyanusunun çoğunu kaplayan kalın deniz buzu daralmaktadır. Bilim adamları yaz buzunun 2040 en kısa sürede tamamen kaybolacağını tahmin etmektedirler. Bunun sadece bölgenin yaban hayatı için değil, tüm dünya için de ciddi sonuçları olabileceğini göstermektedir.

Kaynakça:
annemariayritys.com
nsidc.org
nytimes.com
arcgis.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku