Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif Volkanı

1 630

Bir zamanlar, volkanik patlamaların Tanrıların cezası olduğu düşünülüyordu. Günümüzde, volkanik püskürmelerin, parlak mağaranın yerkabuğundaki havalandırma delikleri boyunca manto tarafından zorlanması sonucu oluştuğunu biliyoruz. Tabii ki, bu patlayıcı etkilerini daha az yıkıcı hale getirmiyor. Çevredeki topluluklar ve çevre hakkında en çok patlama ve trajedi oluşturması muhtemel yanardağların listesi:

1. Yellowstone Caldera, Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif VolkanıYellowstone Milli Parkı’nın köpüren sülfür kaplıcaları ve patlayan volkanın erimesi uzun zamandan beri turistleri cezbetmiştir. Park nefes kesen güzelliği ile büyük ilgi uyandırmaktadır. Ancak Yellowstone’un güzelliğinin altında, Batı Amerika’yı yok etme ve insanlık tarihinin gidişatını değiştirme potansiyeline sahip olan bir volkan var.

Adından da anlaşılacağı üzere, süper volkanlar volkanik patlamalar olup, büyüktür. Gerçekten büyük. Aslında süper volkanlar insanlığın gözlemlediği bir olgudur. Bildiğimiz son gözetleme patlaması 640,000 yıl önce Yellowstone’da meydana geldi. 2.1 milyon yıl önce bilinen ilk süper volkan patlaması, 1980’deki Mt patlamasıyla 25.000 kat daha büyük inanılmaz olay olmuştur. Helens, 57 kişiyi öldürdü ve dünyadaki volkanik külleri fırlattı.

Geleneksel volkanlardan farklı olarak, süper volkanlarda koni biçimli bir dağ yoktur, bunun yerine kalderalar olarak bilinirler – önceki süper yanardağ patlamalarının geride kalan batık alanlar. Esasen, Yellowstone’un tümü dev bir kaldera olup, insanlığı uçurmaya ve harap etmeye hazırdır. Uzmanlar, bir Yellowstone patlamasının hemen 87.000 kişiyi öldüreceğini tahmin ederken, kül ve gaz bulutları jet akışına girecek ve dünyanın yiyecek arzında duyulmamış etkilere sahip olacak.

2. Mt. Vesuvius, İtalya

Campagnia’daki Vezüv Dağı, İtalya’nın onu dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri haline getiren bir geçmişi vardır. En son 1944 yılında patlak verdi, ancak genellikle sadece 20 yıl patlama döngüsüne sahip. Ayrıca Napoli’nin sadece 5 mil doğusunda oturduğu için 3 milyon insan nispeten krater yakınında yaşıyor. Bu, tüm dünyadaki en yoğun nüfuslu volkanik bölge olmasını sağlamıştır.
Mt. Vesuvius, son yüzyıl içinde Avrupa anakarasında patlayan tek yanardondur ve muhtemelen MS 79 yılında Herculaneum ve Pompeii şehirlerini gömdüğü büyük çaplı patlamaları ile ünlüdür.

3. Popocatépetl, Meksika

Popocatépetl, Mexico City’den yaklaşık 35 km uzaklıkta yer alan buzulla kaplı büyük bir zirvedir. Popocatépetl’ın patlama yarıçapında yaklaşık 9 milyon kişi yaşıyor ve 1519’dan beri 20 kat fazla patladı.
2000’de son olarak patlak verdi. Çevredeki kasabalardan 41.000 kişinin önleyici tahliyesi büyük bir felaketi önlemiştir.

4. Sakurajima, Japonya

Japonya’daki bu bileşik yanardağ, bir zamanlar kendi adasıydı, ancak livalar 1914’deki patlamayla anakara bağlanmasına neden oldu. Birçok uzman, volkanik faaliyetinin yüksek olması nedeniyle “doğunun Vezbovi” olarak adlandırmaktadır.
Sakurajima’nın zirvesinden her yıl binlerce küçük patlama gelir ve çevredeki kül miktarı atar. Bununla birlikte, büyük bir patlama, Volkan’dan sadece mil uzakta yaşayan 700.000 Kagoshima sakini için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kentin, insanlara düşen enkazdan kapağı açabilecekleri özel yanardağ barınakları da vardır.

5. Galeras, Kolombiya

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif VolkanıEkvator sınırı yakınındaki Güney Columbia’da bulunan Galeras, en az 1 milyon yıldır faaliyet göstermektedir. İlk defa kaydedilen ve 1580 yılına dayanan patlamayla birlikte patlama sıklıkla patlak verir. Daha fazla endişe verici şey, Pasta şehri olan 450.000 sakin bir şehrin doğu yamacında yattığı gerçeğidir.

1978’de sadece 10 yıl sonra 1988’de tekrar faaliyete geçti. Bilim adamları Galeras’ın tehlikelerine hitap eden bir On Yıl Öykü Konferansı düzenlediklerinde beklenmedik bir patlama meydana geldi ve 6 bilim adamı ve 3 turist öldü. 2000 yılından bu yana, neredeyse her sene patlak vermiş, bölgede kül ve lav patlatılmış ve sarsıntılara neden olmuştur.

6. Mt. Merapi, Endonezya

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif VolkanıMt. Merapi, Endonezya’daki en aktif yanardağ için uygun bir dağ olan Ateş Dağı ve dünyadaki herhangi bir yanardağdan daha fazla lav akışı üreten bir dağ anlamına gelir. Mt. Merapi 1548’den beri düzenli olarak patladı ve son 10.000 yıldır aktif. Uzmanlar, faaliyetlerinin Hindu Mataram Krallığı’nın ölümüne neden olduğuna inanıyorlar. Şu anda yamaçlarının yakınında, binlerce sakini barındıran Yogyakarta şehri bulunmaktadır.

Mt. Merapi’nin meşhur lav akıntıları tepeden 3-4 mil ilerliyor, ancak bazı patlamalar lavın 8 mil uzakta olmasına neden oluyor. Bu lav akışı saatte 70 mil hızla geçebilir. 2010 yılında bir patlama 353 kişiyi öldürdü ve 320.000 yerel sakini evsiz bıraktı.

7. Mt. Nyiragongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Mt. Nyiragongo, Afrika kıtasında en aktif yanardağlardan biridir. Kraterinde sıkça görülen büyük lav gölleri ile tanınır. Nyiragongo, çevredeki topluluklar için benzersiz bir tehdit oluşturuyor; dikdörtgen bir stratovolkanada bu kadar büyük bir sıvı lav gölü taşıyor.
Nitekim, 1894’ten 1977’ye kadar, Nyiragongo’nun zirve kraterinde büyük, aktif bir lav gölü vardı. Kraterin duvarları 10 Ocak 1977’de kırıldığında, lav gölü saatte 60 milin üzerinde yoğun lav akışına neden olarak bir saat içinde boşaldı. Bu akışlar hızla yerel köyleri ezip binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

2002’de Mt.’da başka bir büyük patlama meydana geldi. Nyiragongo, il eyaletinin başkenti olan Goma’ya akan lav akışına neden oldu. Neyse ki, 400.000 vatandaş zaten boşaltlmıştı, ancak 147 kişi patlamanın bir sonucu olarak hayatını kaybetti. Goma’da 4.500 bina tahrip edildi, 120.000 kişi evsiz kaldı.

8. Ulawun, Papua Yeni Gine

Ulawun, Papua Yeni Gine’deki en aktif yanardağlardan biridir. Urawun’tan gelen patlamalar merkezi kraterden kaynaklanmaktadır. 1700’lerden beri Uruhun’da 22 patlama kaydedildi. Son yıllarda, Uruun’daki faaliyetler tutarlı olmuştur; yerel sakinler sürekli olarak, çevresinde kül ve lav biriktiren nispeten küçük patlamalara tanıklık etmiştir.
Yüksekliğinden dolayı, Ulawun tarafından ortaya atılan en büyük tehlike, büyük bir felaket niteliğindeki yapısal çöküştür ve bu, yüzlerce km karelik alana yıkılmasına neden olacak bir patlama meydana getirebilir.

9. Taal Volkanı, Filipinler

Taal Volkanı, bir cinder cone volkanidir. Taal Gölü ortasında yer alan Luzon, Filipinler’deki adada bulunur. Filipinler’in başkenti Manila’ya 1,6 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Taal Volkanı, 1572’den beri 33 patlamaya sahipti. Bu patlamaların çoğu intracaldera bölgesi ile sınırlı iken, bazı patlamalar patlamanın etkisiyle tüm bölgeyi mahvediyor. Toplamda Taal’de patlamalar sonucu 5.000-6.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Bugün bile, aktif Taal Volcano’yu görüntülemenin tek güvenli yolu güvenli bir mesafededir. Tabii ki, bu maceraperestleri “Volkan Adası’nda” yürüyüşü durdurmaz.

10. Mauna Loa, Hawaii

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif VolkanıMauna Loa, hacim ve yüzey alanı bakımından dünyanın en büyük yanardağıdır. Ayrıca, Pasifik Okyanusu’nun ortasında Hawaii Adası’nı oluşturan 5 yanardağdan biridir.

Mauna Loa düzenli olarak en azından son 700.000 yıldır patlıyor ve son patlaması 1984’te gerçekleşti. Mauna Loa’nın çevreleyen topluluklara verdiği en büyük tehlike lav akıntıları. Mauna Loa’dan gelen akışların çoğu yavaş ilerlemesine rağmen, insan hayatına küçük bir tehlike oluşturuyor, büyük patlamalar hızlı hareket eden akışlara neden olabilir. Örneğin 1950’de Ho’okena Mauka köyü akan lavlar tarafından yok edildi. Yoğun 1984 patlaması, çok nüfuslu Hilo’ya doğru ilerleyen lav akışını gördü ancak herhangi bir binaya ulaşamadı.

Mauna Loa tarafından ortaya atılan daha nadir, ancak potansiyel olarak daha yıkıcı bir tehlike, yanardağın yanlarının çökmesiyle tetiklenen devasa heyelanlar için potansiyeldir. Böyle bir çöküş nadirdir, ancak ciddi depremlere ve megatsunamilere neden olabilir.

11. Eyjafjallajökull, İzlanda

Dünyanın En Tehlikeli 11 Aktif Volkanı“Island mountain glacier” için İzlandaca, bu yanardağ İzlanda’nın daha küçük buzullarından biridir. Buz kapağı, 1.666 metre (5,466 fit) zirve yüksekliğindeki yanardağ kalderasını kaplar. 2010 patlaması, batı ve kuzey Avrupa’daki hava yolculuğunda büyük bir aksaklığa neden oldu. Yaklaşık 20 ülke hava sahasını ticari jet trafiğine kapattı ve 100.000’den fazla yolcuyu etkiledi

Kaynakça:
smashinglists.com/10-most-dangerous-active-volcanoes-on-earth/2/
curiosityaroused.com/nature/10-most-dangerous-active-volcanoes-around-the-world/

Yazar:Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. mehmet diyor

    güzel

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku