Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

El ve Ayaklarda Kramp Neden Oluşur?

0 8.887

El ve Ayaklarda Kramp Neden Oluşur?Kramp; istem dışı hareketlerden meydana gelen bir kas rahatsızlığıdır. Vücudun denge kaybı yanlış oturma ve kalkma pozisyonları ve diğer etkenlere bağlı durumlarda meydana gelir. Bunun nedenleri her şeye bağlı olabilir. Peki, hangi durumlarda el ve ayaklara inanılmaz derecede kramp girer merak ediyorsanız bu genel bilgileri sizler ile paylaşmak istiyoruz. Normal bir hareket yapmanıza rağmen bu kramplar gerçekleşiyor ise burada bir kere durup düşünmek gerekir. Bunun altında tehlikeli hastalıklar yatabilir. Bu nedenle temkinli olmalı vücudunuzu iyi tanımanız gerekir. Vücudun herhangi bir yerine eğer kramp girmiş ise kas hasar görmüş ve yanlış bir hareket buna maruz kalmış olabilir. Özellikle ayaklarda oluşan kramplar dengesiz durmak, ani hareketler ve yürüme şeklinde var olan bozukluklar bir de denizde fazla kalmak bu nedenler arasında yer alabilmektedir. Hareketsiz bir şekilde durmak en etkili belirtilerinden birisidir. Hatta kramp önce karıncalanmayla meydana gelir. Kasa kramp girdiği an sertleşmeler meydana gelir ve o kasılmada istenmeyen ağrılarda meydana gelebilir. Bu durumda yapmanız gereken sakin olmalı ve bir yere oturarak yavaş hareket etmeniz gerekir. Vücuda aniden yüklenmek her zaman yanlış bir harekettir. Eğer ayaklarınıza kramp girmiş ise yürürken topuğunuzun üzerine tam olarak basamazsınız. Bunun için evde size kolay bir uygulama önereceğiz. Bu uygulama sayesinde krampın yavaş yavaş azaldığını hatta neredeyse hiç kalmadığına şahit olacaksınız.

Ayak krampı Olunca Neler Yapmalısınız?

El ve Ayaklarda Kramp Neden Oluşur?Biz geziye giderken yürüme esnasında ani bir hareket ya da saatlerce aynı pozisyonda kalarak oturmak istenmeyen kasılmaları doğurabilir. Bunun için ayaklarınıza nazik davranmalısınız. Ayaklarınızı zorlamak yerine bir koltuğa uzanıp ayaklarınızın altına yastık koymalısınız. Kan basıncı için önemli ir harekettir bu. Daha sonra 15 dakika istirahatten sonra kramp hala ağrıyor ve devam ediyor ise bir yakınınızdan yardım alın ve sıcak su uygulamasına geçin. Suyun ayarı ne çok fazla sıcak olmalı ne de çok fazla soğuk olmalıdır. İkisinin ortası olmalıdır. Daha sonra ılık suyun içine yarım su bardağı kadar tuz ekleyiniz. Tuzlu ılık su da bir kova yardımı ile en az 15 dakika ayağınızı suda bekletin. Tuz cildin yenilenmesini sağlayacak sıcak su ise kasların hızlı bir şekilde gevşemesine yardımcı olacaktır. Aynı şekilde kramp ellerinizde de nüksediyor ise sıcak su uygulaması oldukça idealdir. Daha sonra 15 dakika süre aşımı bittikten hemen sonra evinizde nemlendirici bir krem ya da saf zeytinyağı ile masaj yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu masaj kramp giren yeri yumuşatacak damar sertliğinin önüne geçecektir. Krampın olmaması için duruş pozisyonu çok ama çok önemlidir. Bu sadece el ve ayaklarda değil belde de meydana gelir ve sizi olduğundan fazla rahatsız eder. Eğer kramp gitmiyor ise hemen bir doktora gitmeli herhangi bir incinme ve ya yaralanma söz konusu olup olmadığından emin olmalısınız. Sonuç itibari ile bazı hastalıklar basit gibi görünse de buna neden olan tehlikeli bir durum payını her zaman göz önünde bulundurmanız gerekir. Sağlığınız için dikkat son derece önem taşımaktadır. Peki, krampa neden olan bir diğer nedenler neler hep beraber öğrenelim mi?

Krampa Neden Olan Geçerli Sebepler

El ve Ayaklarda Kramp Neden Oluşur?İstenmeyen bir durum karşısında yaşadığımız talihsizlikler her zaman söz konusudur. İşte bunlardan birisi şiddetli ağrı ve krampların neden olduğu kas rahatsızlığıdır. Eklem ve kas rahatsızlığı genelde en çok orta yaşlı ve yaşlılarda meydana gelir. Güçsüz kalan kaslar ya da spordan fazla yıpranmış kaslar tam dinlenmeye koyulamadığından vücut istenmeyen bir harekette kendini bulur. İşte bu olumsuzluğa biz ”kramp” diyoruz. Krampa neden olan sebeplerden birisi vücudun suyunun tam olarak karşılamamasından kaynaklanır. Bu nedenle vücut susuz kaldığı an itibari ile kaslarda inanılmaz derecede yorgunluklar meydana gelir. Bir diğer etken ise istenmeyen kazalar ve yaralanmalardır. Yaralanma esnasında kemik ve eklemlerde hasar meydana gelir. İncinme sonrası ağrı şiddetlenerek krampa dönüşür. Bu ağrılar hem çok ağır hem de katlanılmazdır. Bununla evde baş edeceğinizi düşünmüyoruz. Bunun için doktor muayenesi en doğru seçimdir. Kasların çok fazla çalışması durumu da krampa yol açan etkenler arasındadır. Bu nedenle spor yaparken sporun kurallar gereği olmasına dikkat ediniz. Bir hırs uğruna vücudu dengesiz bir şekilde yormak üstelik protein eksikliğine maruz kalmak kasların kısa sürede zayıflamasına neden olur. Kasların güçlenmesi ve doğru spor için; yapmanız gereken vücudunuza fazla yüklenmemek ve dengeli beslenmektir. Yanlış beslenme de buna neden olabilir. Sporda en iyi seçim yüzmektir. Doğru ve planlı bir şekilde yüzmek kan dolaşımını uyarlayarak kramplara neden olan sebepleri ortadan kaldırır. Fakat suyun içinde saatlerce hareketsiz durmak istenmeyen kramplara da yol açabilir. Bunun da altını çizelim. Özellikle az su tüketimi ve sodyum eksikliğinin artması en büyük nedenler arasında yer almaktadır. Kanın içindeki elementlerin düşük olması da kramp için geçerli bir nedendir. Özellikle kan hormonlarının değişmesi, kan seviyesi ve kana bağlı durumlarda meydana gelebilecek eksiklikler, hormon bozukluğu, fsh yüksekliği, fsh değerlerin dengesizliği ve kan değerlerinin problemli olması bu nedenleri ortaya çıkartabilir. Krampa neden olan çeşitler fazladır. Özellikle çoğu zaman gereksiz yere kullanmış olduğumuz ilaç türleri de bunu tetikleyebilir. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum yetersizliği de bir sebeptir. Alkol kullanmak ve sigara kullanmak ta vücudun kimyasını bozduğundan kas ve eklem hastalıklarının çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle sizlerin yapması gereken en önemli etken sağlıklı bir şekilde spor yapmak ve sağlıklı bir şekilde beslenmektir. Sürekli aynı pozisyonda durmamak sağlığınıza zarar verir. Vücudun her eklemini çalıştıracak hareketler yapın. Bu sizin daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmanıza aracı olacaktır. Sağlıklı günleriniz daim olsun.
Kaynakça:
milliyetblog.com.tr

Yazar:Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku