Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

En Başarılı Girişimcilerin Kanıtlanmış Nitelikleri

0 354

Bill Gates, Jeff Bezos, Henry Ford, Oprah Winfrey ve JK Rowling’in en iyi girişimciler olmalarının yanı sıra, ortak noktaları onları kalabalığın arasından sıyrılmalarına neden olan bazı girişimci özelliklerin olmalarıdır. Hızla büyüyen bu rekabetçi Dünyada, başlangıç ekosistemi, girişimci yolculuklarına başlamak için gittikçe daha fazla vizyoner çeken manyetik bir güç haline gelmiştir. Ancak girişimlerin % 90’ı, var olduklarının ilk 5 yılında başarısız olurlar.
Bunun nedeni girişimci olmak için gereken bilgilerden ve becerilerden yoksundurlar. Bir gecede işe başlamak ve ilerletmek mümkün değildir. Fakat kişi gelecekte başarıyı tatmak istiyorsa, girişimini ve onunla ilişkili herkesi yönetmek için çok çalışmalı ve belirli girişimci niteliklere sahip olması gerekir.

En Başarılı Girişimcilerin Kanıtlanmış NitelikleriBaşarılı Girişimci Olmak İçin İpuçları

Başarılı bir girişimci olmanın ne anlama geldiğini anlamaya yardımcı olmak için kanıtlanmış bazı ipuçları aşağıdaki gibidir.

Öz Disiplin

Birçok girişimcinin yetersiz ve başarısız olmasının temel nedeni, kendi disiplininden yoksun olmalarıdır ve bu özelikle herhangi bir liderin temel gereksinimidir. Başarılı girişimciler, her bir adımı, kendi hedeflerine ulaşma ve dikkat dağınıklığından kaçınma yönünde çok hassas bir şekilde atacak kadar disiplinlidir. Örneğin dünyanın en zengin iş adamlarından Warren Buffett, nihai hedefine odaklanabilmesi için iş dışındaki hemen her şeye dikkat etmeyi reddetmiştir.

Tutku

Tutkulu kişiler dünyayı değiştirebilir ve tutkulu girişimcilerde başarının sırrını taşır yani yaşamın her alanında tutku her şeydir. Tutkuyu takip etmek, girişimci olarak karşılaşacak aksaklıkların üstesinden gelmenin sırrıdır. Ayrıca, görüşünü sorgulayacak olan tüm muhaliflere karşı direnç oluşturmaya yardımcı olacak gizli bir silahtır. Çalışmaları konusunda tutkulu olan girişimciler, diğerlerine göre çok daha erken bir sürede başarıya ulaşırlar. Daha ikna edici, motive, daha geniş bir ağa ve daha fazla sosyal sermayeye sahip olurlar. Steve Jobs’ a göre harika işler yapmanın tek yolu yaptıklarını sevmektir. Kişi yaptığı işi sevmiyorsa ve henüz bulamadıysa, aradığını bulana kadar devam etmeli pes etmemelidir.


Bütünlük

Bir girişimci olarak, kişisel bütünlüğü yatırımcıların ve ekip üyelerinin desteğini almak ve korumak için kritik öneme sahiptir. Dürüst olmanın, güçlü ahlaki etik ve değerlere sahip olmanın kalitesidir. Bir girişimci olarak dürüstlük, hedeflere ulaşılmasında itici bir güç olarak hareket eder. Jon Huntsman, Sr. muazzam bir bütünlüğün lideri olarak öne çıkmaktadır. Winners Never Cheat adlı kitabında rüşvet geçici bir avantaj sunsa da işin yapılma şeklini ucuzlaştırır, sadece birkaç yolsuz insanı zenginleştirir ve oyun kurallarıyla alay eder diye yazmıştır.

Süreklilik

Başarılı bir iş kurmak, bir dağa tırmanmak gibidir: çoğu zaman yokuş yukarı bir savaştır, ancak üstten görünüm çok muhteşemdir. Kalıcılık, zirveye ulaşmanın gerekli bir parçasıdır ve girişimci olarak başarı yaratmak için de hayati önem taşımaktadır. Hayattaki tüm büyük başarılarla el ele giden vazgeçilmez bir kalitedir. Henry Ford’un kariyerine 23 yaşında başladığında, büyük bir kayıp yaşamıştır. Kalıcı çabalarının sonucu, Ford Motor Co.’nun kurulmasıyla muhteşem bir yükseliş elde etmiştir.

Açık Fikirlilik

Bu kişisel kalite girişimciler için çok önemlidir ve bir girişimci belirlenmelidir. Herhangi bir olayın veya senaryonun gerçek olarak gerçekleştirilmesi, ancak daha önce tanınıyorsa başarılı bir fırsat olabilir. Bu tanınma için açık fikirli bir tutum gereklidir. Açık fikirlilik, girişimcinin rekabetten bilmesini ve öğrenmesini sağlar. Jeffrey Preston Bezos Amazon’u kurduğunda, küçük işletmelerinin ilerlemesi için şirketinin belirli bir probleme odaklanması gerektiğinin farkında olmasıdır. Bunu farkında olması böylece kendisini ve şirketini müşteri memnuniyetine odaklamıştır. Sonuç olarak Amazon, şirket misyonundan uzaklaşan inisiyatiflerden kaçınırken projelere düzgün bir şekilde öncelik verebilmiştir.

Özgüven

Kendine güvenmek, başarı için kilit girişimcilik becerisidir. Bir kişinin yeteneğini, fikrini ve icrasını nasıl hissettiğiyle ilgilidir. Benlik saygısını arttırdığı için başarı düzeyini artırmaya yardımcı olur. Kendine güvenen girişimciler zihniyeti yapabilirim; bir şeyler olmasını beklemiyorlar. Bu nedenle, güven her girişimci için kaliteye ihtiyaç duymaktadır.

En Başarılı Girişimcilerin Kanıtlanmış NitelikleriMarş

İyi bir girişimcinin kendi kendine başlatıcı olması gerekir. Kendiliğinden başlayan, yeni bir fırsat penceresi yakalayan ve çalışmaya başlayan veya projeyi kendi inisiyatifiyle üstlenen kişidir. Kendiliğinden başlayanlar başkalarının gelip onlara yardım etmesini beklemezler. Girişimcilerin ilk şüphe ortadan kaldırdığı ve hedeflerine ulaşmalarını daha verimli hale getirdiği için bu kaliteyi geliştirmeleri gerekmektedir.
Walt Disney, çiftlikte yaşayan ve komşusunun atlarının karikatür resimlerini çizen bir çocukluk çağı olmuştur. Tutkusunun başarılı bir kariyere dönüştürülebileceğine ve öncü animatör olarak yolculuğuna başladığına inanmıştır. Kendine başlangıç tutumundan dolayı Mickey Mouse’a tanık olmamız gerekiyordu ve binlerce Disney karakteri animasyon endüstrisini bugün olduğu gibi geliştiriyor.

Yaratıcılık

Hayal gücü ve yaratıcılık, temel fikirleri kavramlara ve sonra gerçeğe dönüştürmenin anahtarlarıdır. Yaratıcılık, girişimcilerin yalnızca yaratıcı ürünler oluşturmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni pazarlar veya nişler bulmayı sağlar. Ayrıca yenilikçi değer önerileriyle karşılaşmalarına ve ürünlerini kimsenin yapmadığı şekilde pazarlamalarına yardımcı olarak girişimciliğin sınırlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yaratıcı girişimciler, problemlerini etkili ve verimli bir şekilde ele alma ve dünya sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirme konusunda daha yeteneklidir. Örneğin Whatsapp ele alındığında insanların çoğu, aynı uygulamada tüm gün işletmelerle etkileşime geçmesine rağmen Whatsapp’ın nasıl para kazandığını bilmemektedir.

Rekabetçi Ruh

Girişimciler her zaman rekabet etmeye ve rekabetçi olmaya hazır olmalıdır. Birçok tanınmış şirket rekabetçileriyle zirvededir, çünkü girişimcileri pazardaki rekabetle nasıl başa çıkacaklarını, istikrar ve büyümeyi nasıl sürdüreceklerini bilmektedirler. Dünyanın en popüler sosyal ağ sitesi Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, senaryoları Google +, Snapchat, Myspace vb. Rakiplerinden daha derinlemesine analiz etmiştir. Her zorluğa daha yaratıcı ve etkili çözümler getirmiştir ve getirmeye devam etmektedir. Bu girişimci kalite onu hiçbir rekabetçinin şu an olduğu yere ulaşmaya bile yaklaşmadığı bir yerde tutmaktadır.

Planlamacı

Planlama olmadan iş yönsüz hale gelir. Olması gereken bir girişimci niteliği veya bir iş kurmayı düşünen herkes plan yapmalıdır. Bir plan, hedefleri belirler ve bu hedeflere ulaşma yolculuğunda işi yolda tutar. Girişimcilerin iyi bir plancı olmaları gerekmektedir, çünkü iş yaptığı ekosistem oldukça dinamiktir. Ve hem uzun vadeli izleme hem de planlama ve aynı zamanda derhal yeniden planlama gerektiren iç ve dış faktörlerden büyük ölçüde etkilenir.

En Başarılı Girişimcilerin Kanıtlanmış NitelikleriOlumlu Davranış

Başarılı girişimciler için olumlu bir tutum ve görünüm şarttır. Girişimci olmak bir şirket kurmak anlamına gelmez, başarı, başarısızlık ve korkuların üstesinden gelmek için zihniyeti ve tutumu oluşturmak anlamına gelir. Eğer kişinin hayata karşı olumlu bir vizyonu varsa tüm bunlar mümkün olabilir.

Kaynakça:
feedough.com/entrepreneurial-qualities/
investopedia.com/articles/personal-finance/101014.asp

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku